Средногодишният световен ръст на земеделието за следващото десетилетие - 2013-2022 ще е само 1,5%, срещу 2,1% за периода от 2003-2012 година. Такава е песимистичната прогноза на ФАО - ООН.

Недостигащата обработваема земя, ръстът в производствената издръжка и изтощените природни богатства са основните причини за тази прогноза.
И докато населението на земята неизбежно нараства, то нейните производствени възможности не са безгранични.

Това неизбежно влече след себе си ръст в цените на храната, което ще има двойствено значение за различните икономики. От едно страна в развиващите се страни това ще предизвиква социално напрежение, а от друга - ще разкрива нови перспективи за производителите на агропродукция - с времето този сектор ще става все по-рентабилен. Всъщност само една голяма суша, като тази, която вилня през 2012 г. ще бъде в състояние да покачи световните цени на земеделските култури с 15-40%.

Отделно и специално място за първи път в доклада заема Китай. Тази огромна страна с непрекъснато нарастващо население вече е почти изчерпала вътрешните си резерви за нарастване на производството на земеделска продукция и е принудена година след година да увеличава вноса.

По прогноза на експертите от ФАО през следващото десетилетие тази тенденция ще набира скорост. Например само вносът на маслодайни култури в страната за десетилетие ще нарасне не по-малко от 40%, а това е 59% от световния търговски оборот. Съществено с годините ще нараства и вносът на пшеница, царевица и ечемик в Китай.