В Украйна - "феномен на стабилност" в цената на житото

30 април 2013
Агробизнес
0
1952
 

Зърнените цени в Украйна на практика вече цял месец не се променят и остават стабилни. Експертите вече започнаха да говорят за ФЕНОМЕН НА СТАБИЛНОСТ на фона на съседните пазари.
Например в Русия хлебното зърно непрекъснато поевтинява от началото на март.
И независимо от цялата нестабилност на световния пазар и там от началото на миналия месец преобладават тенденциите в посока на понижаване. Спад в цените на житото се случва и на борсите в Европа - в Лондон и Париж.


На фона на този тотален спад в цените, агроминистерството на Украйна взе решение да премахне ограниченията за износ на зърно - мярка, която да възвърне "експортния статус" на украинската пшеница.
Този въпрос износителите поставят още от началото на февруари, а сега вече е изпуснат момента - вътрешната цена на пшеницата е по-висока от световната и това е доста по-голяма пречка за експорт, от министерските забрани.


В резултат от половин милион тона, които земеделците в страната биха могли, без загуби за държавния баланс на зърното, да продадат зад граница по изгодни цени през декември-февруари, сега ще може да се изнесат максимум 200 хил. тона.
Доставките, както се предполага, ще се осъществяват предимно за сметка на по-рано натрупаните запаси в пристанищните складове. Да се купува хлебна пшеница за 1800-1900 грн/т, - цена която предлагат износителите в пристанищата е на практика нереално, защото заводите за хлебни изделия сега купуват зърно за 2250-2300 грн/т.


Така или иначе целият обем излишно зърно ще продължи да подтиска вътрешния пазар и това рано или късно ще доведе до понижаване на цените. А да се задържа зърното в очакване на по-висока цена не си заслужава - по всичко личи, че житото от нова реколта ще е още по-евтино.

 

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
324
0

Агенцията по безопасност на храните инспектира тържища, складове и нерегламентирани пазари в цялата страна дали продават пресни плодове и зеленчуци, съобщи БНР.

801
0

Кандидатстването по подмярка 4.1 на Програма за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г. по последна информация, която имат от МЗХ ще започне през октомври тази година,

1044
0

Държавен фонд „Земеделие“ приканва всички одобрени кандидати, подали заявления за подпомагане за втория прием за финансовата 2016 година по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ от

315
0

Акционерите на американските концерни DuPont и Dow Chemical на отделни заседания са одобрили напълно предложенията за сливането им на равни начала, написа Agro News.

5733
0

„Утре предстои дебат с бранша, преди обяд със животновъдния, след обяд с плодове и зеленчуци. На този дебат ще представим нашите предложения за промени в обвързаната подкрепа”.

Още от Фермер
117
0

Опитните пчелари знаят, че вароатозата е паразитна болест по пчелите, която се причинява от акара Varroa jacobsoni. Те се захващат върху гърба на пчелите,

288
0

Това е 40-дневната Рая, порода Бордер коли. Малката палавница вече е на 60 дни и когато не спи и не яде, лудува на воля из двора на баба си Станка в с. Дружево.

279
0

Когата прехранвате телето, то не може да усвоява добре кърмата и се налага да се надвива с количество, т.е. има преразход на мляко. Оптималният дневен прираст е 600-700 грама Теле на 3-месечна

1485
0

Едно изискано предложение от Маги Стоянова Продукти: 2 кг свинско, 1 кг картофи, 1 кутия ананас (500 г), 250 г кашкавал, 50 г майонеза, подправки за месо Приготвяне: Месото се нарязва на порции,

54
0

Броят на пожарите на територията на страната се увеличава рязко, отчитат от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, съобщиха от пресцентъра на МВР, цитиран от "Фокус".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-малко един от хората, държани от въоръжени мъже като заложници в църква в близост до северния френски град Руан, е бил убит, съобщи Франс прес. Информацията е предоставена от източник от полицията. Министърът на вътрешните работи Бернард Казньов съобщи, че двама нападатели са били „неутрализирани“.

Двама мъже, въоръжени с ножове, са взели няколко души като заложници в църква във френския регион Нормандия, съобщи източник от полицията за Ройтерс. Похитените в църквата „Св. Етиен дю Рувре” са един свещеник, две монахини и неуточнен брой посетители на църквата, допълва "Франс 3". Очаквайте подробности!

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет понижи в ранг бившата председателка на СГС Владимира Янева за 3 години. Решението беше взето със 17 гласа. Съдебните кадровици не предпочетоха да уволнят Янева, въпреки че имаше и такова предложение от дисциплинарния състав.  Дисциплинарното дело срещу Янева беше образувано по предложение на шефа на ВКС

Отговор:

Не давате подробно описание на ябълковите дръвчета. Но по принцип окапването на плодовете е нормален процес. В повечето случаи се дължи на това, че дръвчето, особено ако е младо, не може да изхрани...

youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.