Учените от Селскостопанска академия разработиха визия за ефективно и устойчиво развитието на българската земеделска наука, съобразно "Хоризонт 2020", съобщи главният научен секретар на институцията проф. Валентин Бъчваров.
Сред основните приоритети, залегнали във "Визия 2020"  е усъвършенстването на различните сортове земеделски култури, които да бъдат адаптирани към промените на климата.

Вторият акцент във визията е да се създадат иновационни технологии и решения, които да отговарят на европейските изисквания за биологично производство.
В животновъдството е нужно чрез селекцията да се усъвършенстват отглежданите у нас породи, като се обърне специално внимание върху храненето им.

За развитието на земеделския отрасъл е задължително да се опазят генетичните ресурси - правилно управление на националния растителен и животински генофонд, както и генетичното разнообразие.

Визията фокусира и развитието на конкурентоспособността в земеделието, хранителната индустрия и биоикономиката, които следва да гарантират качество и безопасност на храните.

За да се постигнат заложените цели, цялата дейност трябва да е подчинена на интегрираната политика за развитие на селските райони. Да се  анализират икономическите и социални ефекти от прилагането на различни сценарии за подкрепа на земеделските доходи за следващия програмен период. Това включва както повишаване на трудовата заетост, така и комасация на земята.