Препоръки за запазването на структурата на почвата

27 март 2013
Агротехника
0
7427
1 2
 

НАМАЛЕТЕ НАЛЯГАНЕТО!

Гумите са "преходно устройство" между машината и почвата. И различното налягане в гумата е непосредствено свързано с налягането, оказвано върху почвата Ц налягането на въздуха в гумата съответства примерно на налягането на почвата на дълбочина 10 см. Колкото е по-високо налягането в гумите, толкова по-малко големи пори остават в почвата. В такава почва лошо се развиват корените на растенията, освен това, тя попива водата по-зле.

При работа на полето налягането в гумите трябва да се намали. Дори широкопрофилните гуми способстват за запазването на почвата само ако вътрешното им налягане е намалено. В противен случай тяхната опорна повърхност е равна на площта на стандартните гуми. Пневматичните гуми с ниско налягане се сплескват на повърхността на почвата, контактната площ се увеличава. С почвата контактува по-голямо количество от грайферите, гумата предава по-голямо теглително усилие. Интензитета на буксуването намалява, което забележимо спестява гориво. Благодарение на увеличената опорна площ също намалява дълбочината на колеята. Всеки сантиметър от дълбочината на колеята струва около 10% преразход на гориво, тъй като на гумите се налага да изблъскват пред себе си рохката почва или непрекъснато да се движат по почвения гребен. Колея с дълбочина 10 см съответства на увеличаването на разхода на горивото два пъти. ДНеправилнитеФ гуми изблъскват до 100 куб. м почва на хектар повече от тяхните щадящи аналози. Изравняването на колеята със специална машина е козметично средство, което струва немалко гориво- трябва да не се допуска образуването на колея, а не да се борим с нея впоследствие.

Намаляването на налягането от 1,4 бара до 0,8 бара способства за намаляване на буксуването с 50%, а дълбочината на колеята при това намалява с 30-50%. Много фермери просто не използват възможностите на съвременните гуми. Добре е когато гумата се сгъва - именно тя трябва да се деформира, а не полето. Но, ако налягането се понижи под нормата, гумата започва да се деформира много интензивно. При това тя се прегрява и се поврежда. Таблицата на налягането показва доколко може да се намали налягането в гумата. Лесно правило: с почвата трябва едновременно да влизат в контакт минимум три грайфера, а страните на гумата трябва да имат равномерна извивка, а не рязко сгъване.

Колкото по-голям обем на въздух има в гумата, толкова е по-безопасно машината да се кара на висока скорост с ниско налягане. Цялото натоварване се понася именно от въздуха. Разработката, получила наименованието Super Volume Tyre - свръхобемни гуми с голям външен диаметър и малък вътрешен диаметър. Но вътрешното налягане не може да се намалява безкрайно, пределите тук се определят от минималната необходима за предаване на теглителното усилие контактна повърхност, размерите на ръкава на картера на моста и други изисквания.

При правилно използване положителен ефект може да имат и сдвоените гуми - при зърноприбиращите комбайни те осигуряват същата опорна площ, както и верижната ходова част. Но и тук налягането трябва да остава на достатъчно ниско ниво.

РЕГУЛИРАНЕ НА НАЛЯГАНЕТО ПО ВРЕМЕ НА ДВИЖЕНИЕ

Меки гуми за полето - твърди за пътя. Който обича полето си и иска да запази гумите си, той трябва да регулира налягането. Системите за регулиране на налягането щадят почвата и гумите, позволяват гумите да се използват много по-дълго, да се постигне образуването на плитка колея, намалявайки при това необходимостта от теглително усилие и гориво. Съществуват както прости, така и напълно автоматични системи, при които регулирането на налягането може да се прави:

след спирането на машината с помощта на блока за управление, съединен с маркучи с всичките четири гуми;

по време на движение от външната страна или през оста.

При традиционните компресори на спирачните системи често не достига сила за пълноценното регулиране на налягането в гумите. Те може да се заменят с по-производителни системи. Но, ако системата предполага включване на гумите и на прикачната машина, без допълнителна помпа не може да се мине.

Винтовите компресори се отличават с компактността си, производителността си и високата си цена. Понякога може последователно да се включат няколко стандартни компресора. Те се задвижват или механично (например, с помощта на предния силоотводен вал), или хидравлично (за предпочитане с помощта на системата за впръскване Load-Sensing). И въпреки, че шасито на прицепа има значително повече място за разполагането на компресори, монтажът им на трактора е по-рационален.

Да се намали времето за регулиране позволяват допълнителните въздушни балони (ресивъри), както и тръбопроводите и клапаните с голям диаметър.

Такива системи се предлагат вече не само в качеството на допълнително оборудване - по желание на купувача с тях още на конвейера в завода могат да бъдат оборудвани тракторите Fendt 900 Vario или силажокомбайните от Claas - Jaguar. Да се определи по външните признаци дали възможностите на гумите са изчерпани е доста трудно. И тук може да бъде много полезна системата Soil-Load-Monitor (SLM), демонстрирана на изложението Агритехника 2009 от Grasdorf-Wennekamp и наградена със сребърен медал. Поставяният на ръба на гумата ултразвуков датчик измерва фактическото прегъване на гумата. Въз основа на тези данни, системата определя минимално възможното налягане в гумите. Това позволява да не се допускат повреди в гумите вследствие на твърде ниското налягане в тях.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агротехника
5454
0

Те са неделима част от технологията на прецизното земеделие Представяме ви най-съвременни системи на водещи световни фирми за оптимално подхранване на културите Общоприетите практики за управление

3240
0

Сеялката е най-важната техника, която осигурява успеха при прилагането на почвоопазващото земеделие Сеитбата е най-важният фактор, влияещ върху прорастването на семената и укрепването на растенията

3573
0

Фермерите търсят алтернативи при решенията си за нова техника, за която ще инвестират не малко пари

4437
0

Предстоящи онлайн търгове Дата на откриване: 11 юни Дата на затваряне: 18 юни 2018 Ден на инспекцията: събота 16 юни от 9.00 до 15.00 часа Повече от 75 трактора и селскостопанска техника в този търг!

12330
0

Световната иновация пренася до 15 кг препарати и обработва 10 дка за 15 минути Диана Ванчева Летяща новост за иновативна растителна защита на БАТА АГРО тази година е SY141HR .

Още от Фермер
135
0

Днес времето ще е слънчево, в сутрешните часове в отделни котловини видимостта ще е намалена, съобщи дежурният синоптик на НИМХ към БАН. Преди обяд над източните,

1080
0

Циклите по открития метод започват през пролетта Подготовката на терена се състои в засаждане и изграждане на ламаринена ограда. После се извършва химическа обработка срещу вредители.

648
0

 особено по време на летните горещини За да се развиват добре охлювите, трябва да следите още за: * състоянието на растителността; * при необходимост да се додават растения за дохранване.

1215
0

Висящите столове са перфектно място за отдих и почивка, независимо дали сте ги сложили на двора или на балкона. Още по-хубави и удобни стават, ако сами си ги направите.

5679
0

За по-бързото изпаряване на водата от нектара пчелите вентилират усилено с крила. Те застават на входа на кошера, по дъното и по долните части на питите и непрекъснато махат с крилата си.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мобилното ни приложение прави пазаруването още по-лесно и комфортно, казва изпълнителният директор на Kaufland Service - Какво е Kaufland Service, г-н Петров? - Когато решихме да изграждаме Kaufland Service в средата на 2016 г., целта ни бе да направим в България бизнес с голяма добавена стойност с високотехнологични услуги и висококвалифицирани

Жената до Боян Петров - Радослава Ненова сподели в социалните мрежи публикация за 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Към нея тя прикачва и снимка на дневниците, писани заедно с Боян по време на пътуванията им. С публикацията си Радослава има за цел да увери, че получава подкрепа и чрез писма,

“Да направи мат с пешката”, пожелават приятели на министъра на културата Боил Банов, който е запален почитател на древната игра и днес празнува рожден ден. Министърът на културата връчи над 80 награди на заслужили творци в навечерието на 24 май. После пое в тежки визити по света, но ще му остане време да каже “наздраве” с любимите си хора.

Отговор:Едногодишното дръвче се реже до 50-70 см над почвената повърхност. По този начин се провокира израстването на странични клони около централния клон на 30-60 см от повърхността. В първите години се...
youtube video
Към галерията с видеа