Препоръки за запазването на структурата на почвата

27 март 2013
Агротехника
0
6563
1 2
 

НАМАЛЕТЕ НАЛЯГАНЕТО!

Гумите са "преходно устройство" между машината и почвата. И различното налягане в гумата е непосредствено свързано с налягането, оказвано върху почвата Ц налягането на въздуха в гумата съответства примерно на налягането на почвата на дълбочина 10 см. Колкото е по-високо налягането в гумите, толкова по-малко големи пори остават в почвата. В такава почва лошо се развиват корените на растенията, освен това, тя попива водата по-зле.

При работа на полето налягането в гумите трябва да се намали. Дори широкопрофилните гуми способстват за запазването на почвата само ако вътрешното им налягане е намалено. В противен случай тяхната опорна повърхност е равна на площта на стандартните гуми. Пневматичните гуми с ниско налягане се сплескват на повърхността на почвата, контактната площ се увеличава. С почвата контактува по-голямо количество от грайферите, гумата предава по-голямо теглително усилие. Интензитета на буксуването намалява, което забележимо спестява гориво. Благодарение на увеличената опорна площ също намалява дълбочината на колеята. Всеки сантиметър от дълбочината на колеята струва около 10% преразход на гориво, тъй като на гумите се налага да изблъскват пред себе си рохката почва или непрекъснато да се движат по почвения гребен. Колея с дълбочина 10 см съответства на увеличаването на разхода на горивото два пъти. ДНеправилнитеФ гуми изблъскват до 100 куб. м почва на хектар повече от тяхните щадящи аналози. Изравняването на колеята със специална машина е козметично средство, което струва немалко гориво- трябва да не се допуска образуването на колея, а не да се борим с нея впоследствие.

Намаляването на налягането от 1,4 бара до 0,8 бара способства за намаляване на буксуването с 50%, а дълбочината на колеята при това намалява с 30-50%. Много фермери просто не използват възможностите на съвременните гуми. Добре е когато гумата се сгъва - именно тя трябва да се деформира, а не полето. Но, ако налягането се понижи под нормата, гумата започва да се деформира много интензивно. При това тя се прегрява и се поврежда. Таблицата на налягането показва доколко може да се намали налягането в гумата. Лесно правило: с почвата трябва едновременно да влизат в контакт минимум три грайфера, а страните на гумата трябва да имат равномерна извивка, а не рязко сгъване.

Колкото по-голям обем на въздух има в гумата, толкова е по-безопасно машината да се кара на висока скорост с ниско налягане. Цялото натоварване се понася именно от въздуха. Разработката, получила наименованието Super Volume Tyre - свръхобемни гуми с голям външен диаметър и малък вътрешен диаметър. Но вътрешното налягане не може да се намалява безкрайно, пределите тук се определят от минималната необходима за предаване на теглителното усилие контактна повърхност, размерите на ръкава на картера на моста и други изисквания.

При правилно използване положителен ефект може да имат и сдвоените гуми - при зърноприбиращите комбайни те осигуряват същата опорна площ, както и верижната ходова част. Но и тук налягането трябва да остава на достатъчно ниско ниво.

РЕГУЛИРАНЕ НА НАЛЯГАНЕТО ПО ВРЕМЕ НА ДВИЖЕНИЕ

Меки гуми за полето - твърди за пътя. Който обича полето си и иска да запази гумите си, той трябва да регулира налягането. Системите за регулиране на налягането щадят почвата и гумите, позволяват гумите да се използват много по-дълго, да се постигне образуването на плитка колея, намалявайки при това необходимостта от теглително усилие и гориво. Съществуват както прости, така и напълно автоматични системи, при които регулирането на налягането може да се прави:

след спирането на машината с помощта на блока за управление, съединен с маркучи с всичките четири гуми;

по време на движение от външната страна или през оста.

При традиционните компресори на спирачните системи често не достига сила за пълноценното регулиране на налягането в гумите. Те може да се заменят с по-производителни системи. Но, ако системата предполага включване на гумите и на прикачната машина, без допълнителна помпа не може да се мине.

Винтовите компресори се отличават с компактността си, производителността си и високата си цена. Понякога може последователно да се включат няколко стандартни компресора. Те се задвижват или механично (например, с помощта на предния силоотводен вал), или хидравлично (за предпочитане с помощта на системата за впръскване Load-Sensing). И въпреки, че шасито на прицепа има значително повече място за разполагането на компресори, монтажът им на трактора е по-рационален.

Да се намали времето за регулиране позволяват допълнителните въздушни балони (ресивъри), както и тръбопроводите и клапаните с голям диаметър.

Такива системи се предлагат вече не само в качеството на допълнително оборудване - по желание на купувача с тях още на конвейера в завода могат да бъдат оборудвани тракторите Fendt 900 Vario или силажокомбайните от Claas - Jaguar. Да се определи по външните признаци дали възможностите на гумите са изчерпани е доста трудно. И тук може да бъде много полезна системата Soil-Load-Monitor (SLM), демонстрирана на изложението Агритехника 2009 от Grasdorf-Wennekamp и наградена със сребърен медал. Поставяният на ръба на гумата ултразвуков датчик измерва фактическото прегъване на гумата. Въз основа на тези данни, системата определя минимално възможното налягане в гумите. Това позволява да не се допускат повреди в гумите вследствие на твърде ниското налягане в тях.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агротехника
2214
0

Те са основата на прецизната работа на полето Комбинация от технология Компания Case IH също е разработила собствена телеметрична система, наречена AFS Connect,

10665
0

Те са създадени за земеделци с максимално високи изисквания Тракторите на Deutz-Fahr от специалната лимитирана серия WARRIOR успешно се използват в селското стопанство от 2015 година.

3069
0

Тороразпръсквачка на голямата немска фирма AMAZONE с предно окачване прецизно разпръсква два различни вида тор в един работен процес Специално за в."Български фермер" Възможността за работа с

3285
0

Мощните машини от серията пожънаха небивал успех сред фермерите и поставиха нови рекорди по икономичност Ася Василева Среия 1000 на Fendt надмина всички очаквания на своя производител.

1530
0

Те са основата на прецизната система на работа Телеметричните системи са едни от най-иновативните технологии в прецизното земеделие и представляват механизъм за автоматично дистанционно събиране и

Още от Фермер
0
0

Съюзът на Дунавските овощари кани изложители и посетители на третото за град Русе специализирано овощарско изложение, което се организира съвместно с годишното събрание на сдружението.

630
0

Сънят предпазва от грип, защото регенерира имунната система, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Този грипен сезон е много тежък в САЩ, където върлува щамът H3N2.

243
0

Софийска градска прокуратура предаде на съд шест длъжностни лица от ръководството на „Напоителни системи“ ЕАД – изпълнителни директори и членове на Съвета на директорите. На Ст. Г.

576
0

Форумът е на 29 януари в Брюксел Първото заседание на Съвета на министрите на ЕС във формат земеделие и рибарство по време на Българското председателство ще се проведе на 29 януари в Брюксел.

171
0

През следващото денонощие на много места в равнинната част от страната ще има инверсионна облачност или мъгла. В часовете около обяд облачността ще се разкъсва и намалява,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българският национален отбор по футбол е в група 3 на дивизия С за първия турнир европейска лига на нациите. Другите три отбора са Словения, Норвегия и Кипър. Жребият се тегли в Лозана в момента, а по-късно ще бъде и изработена програмата на мачовете. Играе се всеки срещу всеки при разменено гостуване,

При пазарни злоупотреби и манипулации на пазара на ток и газ глобите за физически лица са 15 000 лв., за фирмите – 150 000 лв., предвиждат проект за промени в Закон за енергетиката       Министърът на енергетиката и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране могат за изискват съществуващи записи на телефонни разговори и предаване

Истанбулската конвенция се разглежда от днес в комисиите на Народното събрание, установи проверка на "24 часа". Това означава, ще може да бъде включена в дневния ред за пленарната зала още следващата сряда. Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова и съпартийците й поискаха на пресконференция в НС да има референдум,

Отговор:В Министерството на земеделието е съставена работна група, която ще подготвя наредбата за условията и реда за кандидатстване по подмярката - така че засега не може да се даде най-конкретен отговор....
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.