Регламентирани добавки в пилешкото месо от 1 юни 2013 г. в Евросъюза

10 януари 2013
Животновъдство
0
16331
1 2
 

В ДВ. бр.91 от 20 ноември 2012 г. бяха направени дългоочакваните от потребителите промени в Наредба N32 от 23 март 2006 г. за окачествяване, съхраняване и предлагане на пазара на месо и черен дроб от домашни птици. Те са свързани с въвеждането на регламент 1331 от 2007 г. и по-специално прилагането на списъци на добавки в страните от ЕС. Съгласно регламенти 1129 и 1130 от 2011 г. списъците с регламентирани добавки, използвани при пилешкото месо, следва да се прилагат в страните от ЕС от 01.06.2013 г. В. Български фермер в бр. 1070, 7-13,VI.2012 г. първи разясни на широката общественост необходимостта от съобразяване на нашата нормативна уредба с новите европейски изисквания по отношение на въвеждането на стриктен контрол при процесите на шприцоване и тумблиране, водещи до съществени промени в структурата на птичето месо, съчетани с поемането на наднормени количества вода и краен резултат - ощетяване на потребителите.

С последните промени на наредбата контролните органи от Българската агенция по безопасност на храните ще могат реално на практика да гарантират осъществяването на ефикасен контрол на пилешкото месо с оглед както защита на потребителите относно тяхното правилно информиране по отношение на точния състав на продуктите, така и във връзка с установените през последните години потенциално увреждащи здравето ефекти от наднормени количества на някои добавки в птичите продукти.

Кои са по-важните нови изисквания към продуктите от птиче месо, регламентирани чрез промените на наредбата:

Според наредбата "заготовки от птиче месо" пресни охладени или замразени е птичето месо, включително и това, накълцано на парченца, към което са добавени хранителни продукти, подправки и добавки или, което е преминало през процеси, които не са довели до изменение на вътрешната структура на мускулните влакна на месото. Заготовките от птиче месо могат да се предлагат като замразени или бързо замразени заготовки, при които общото съдържание на вода не надвишава нормите съгласно наредбата. Заготовките няма да могат да се шприцоват или тумблират, каквито са в момента основните технологични операции, водещи до поемане на допълнителни количества вода, като водата ще се използва само за довеждане на съставките в концентриран или изсушен вид до началното им състояние. В този случай и при деклариране, че става въпрос за заготовки от птиче месо съдържанието на вода може и да не се обявява на етикета.

"Продукти от птиче месо" представляват преработени продукти от птиче месо, непреминали термична преработка или на допълнителна преработка на преработени продукти, за които е използвано птиче месо. В този случай общото съдържание на вода не бива да превишава стойностите, посочени в наредбата, като тези продукти ще може да се предлагат в охладен или замразен вид.

С наредбата се забранява влагането на влагозадържащи агенти, хидроколоиди и растителни и/или животински белтъчини при производството на заготовки и продукти от птиче месо. По този начин се прави решителна крачка към защита на потребителя от наднормени количества от някои влагозадържащи вещества с установени през последните години токсични въздействия по отношение на човешкото здраве.

Пресните птичи трупове, заготовките и продуктите от птиче месо ще се предлагат на пазара само когато общото съдържание на вода не надвишава нормите съгласно наредбата.

Етикетирането на птичето месо, разфасовките, заготовките и продуктите от птиче месо ще се извършва съгласно изискванията на Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните. На етикета на всяка опаковка освен другата изискуема информация при заготовките задължително ще се упоменават:

- наименованието на вида на заготовката и означението "заготовка от птиче месо" или "заготовка от прясно птиче месо", а при продуктите (шприцовани, тумблирани и др.);

- наименованието на вида на продукта и означението "продукт от птиче месо" или "продукт от прясно птиче месо".

Важно е в заключение да се посочи, че разпоредбите на наредбата, включително тези, свързани с рестрикциите по отношение влагането на наднормени количества вода и добавки, не се прилагат за продукти от птиче месо допълнително преработени, преминали през процеси на термична обработка, изсушаване, екстрахиране, екструдиране или комбинация от тези процеси, при която е видно, че продуктите вече не притежават характеристиките на прясно месо. Тези продукти също следва да са означени надлежно от производителите и чрез етикетите им потребителите да получават цялостна информация относно естеството на извършената преработка и състава на продуктите.

Строг контрол след 20 януари 2013

Спазването на изискванията на наредбата ще се следи от служителите на Българската агенция по безопасност на храните. Производителите и търговците на птиче месо, разфасовки, заготовки и продукти от птиче месо, непретърпели термична обработка, са длъжни да приведат дейността си в съответствие с изискванията на тази наредба до 20.01.2013 г. След това при констатиране на нарушения контролните органи ще правят предложения пред министъра на земеделието и храните за издаване на наказателни постановления на некоректните преработватели.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
2043
0

На подрастващите всеки месец в продължение на 3 до 5 дни да се дават витамини, микро- и макроелементи Ангел Рангелов Наши читатели се интересуват какви профилактични програми могат да използват за

1629
0

Животновъдите могат да увеличат печалбите си и пазарния си дял заради нарастващото потребителско търсене на биологични млечни продукти Учени от Университета в Минесота са установили, че кравите,

819
0

Шест месеца след откриването на новото френско седалище на Центъра за здравеопазване на животните към Университета Клод-Бернар Лион-1 от научноизследователската фармацевтична компания Boehringer

1530
0

В овцефермата на земеделския стопанин Даниела Георгиева в с. Вълчин., общ. Сунгурларе, съвместно с експертите по преживни животни д-р Божидар Иванов и д-р Красимир Колев от Сева Анимал Хелт България

2034
0

Испанските свиневъди продължават да внедряват активно иновации в производството си и това им дава възможност да се развиват устойчиво и да налагат национални марки на световния пазар,

Още от Фермер
1674
0

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 9 767 360 милиона лева по мярка 214 „Агроекологични плащания“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г., съобщиха от фонда.

2916
0

Канадският съвет за мед (SNA) публикува на своя портал общ преглед на динамиката на пазара на мед и продуктите, съдържащи мед. Потреблението на мед и продукти с добавяне на мед в Канада през

1494
0

Нови правила, които да гарантират, че само висококачествени биологични храни се продават в ЕС, и които да увеличат биологичното производство, бяха приети днес от Европарламента.

7011
0

. При черешата и вишната се провежда следцъфтежно третиране срещу най-опасната гъбна болест – цилиндроспориозата, известна още като бяла ръжда. Патогенът напада главно листата и при силна зараза

414
0

Овощари от Русенско подкрепят предложението на земеделския министър за преструктуриране на Агенцията за борба с градушките. Земеделците от години настояват в региона да има противоградна станция,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За първи път алергодерматолози тестуват българина с 48 ухаещи вещества. Наборът е по-голям от досегашните. Включва харесвани у нас аромати като роза, нарцис, лавандула, жасмин, санталово дърво, мускус. Всичко около нас е парфюмирано, дори тоалетната хартия, а алергиите към благоуханните вещества се увеличават.

Над 60 проверени, още не се знае кой е метнал бомбичката, ранила 24-годишната жена Двучасова операция в нощта срещу четвъртък в ИСУЛ спаси окото на ранената от бомбичка по време на мача ЦСКА-“Левски” (2:2) полицайка Гергана Зашева. 24-годишната служителка на жандармерията била в един от входовете за сектор “Б” на Националния стадион “Васил

Единственият българин - световен шампион в реномирана ММА верига, Благой Иванов-Багата, носител на шампионския пояс в свръхтежка категория на PFL, е на път да я напусне. Това обяви в профила си в туитър един от авторитетните журналисти, следящи смесените бойни изкуства в САЩ - Райън Томас. “Както някои от вас забелязаха,

Отговор:Карамфилът е многогодишно студоустойчиво растение. Нискостъблените сортове могат да се отглеждат целогодишно и нямат период на покой. Дори затрупани под снега листата се запазват свежи и зелени, а...
youtube video
Към галерията с видеа