Регламентирани добавки в пилешкото месо от 1 юни 2013 г. в Евросъюза

10 януари 2013
Животновъдство
0
10427
1 2
 

В ДВ. бр.91 от 20 ноември 2012 г. бяха направени дългоочакваните от потребителите промени в Наредба N32 от 23 март 2006 г. за окачествяване, съхраняване и предлагане на пазара на месо и черен дроб от домашни птици. Те са свързани с въвеждането на регламент 1331 от 2007 г. и по-специално прилагането на списъци на добавки в страните от ЕС. Съгласно регламенти 1129 и 1130 от 2011 г. списъците с регламентирани добавки, използвани при пилешкото месо, следва да се прилагат в страните от ЕС от 01.06.2013 г. В. Български фермер в бр. 1070, 7-13,VI.2012 г. първи разясни на широката общественост необходимостта от съобразяване на нашата нормативна уредба с новите европейски изисквания по отношение на въвеждането на стриктен контрол при процесите на шприцоване и тумблиране, водещи до съществени промени в структурата на птичето месо, съчетани с поемането на наднормени количества вода и краен резултат - ощетяване на потребителите.

С последните промени на наредбата контролните органи от Българската агенция по безопасност на храните ще могат реално на практика да гарантират осъществяването на ефикасен контрол на пилешкото месо с оглед както защита на потребителите относно тяхното правилно информиране по отношение на точния състав на продуктите, така и във връзка с установените през последните години потенциално увреждащи здравето ефекти от наднормени количества на някои добавки в птичите продукти.

Кои са по-важните нови изисквания към продуктите от птиче месо, регламентирани чрез промените на наредбата:

Според наредбата "заготовки от птиче месо" пресни охладени или замразени е птичето месо, включително и това, накълцано на парченца, към което са добавени хранителни продукти, подправки и добавки или, което е преминало през процеси, които не са довели до изменение на вътрешната структура на мускулните влакна на месото. Заготовките от птиче месо могат да се предлагат като замразени или бързо замразени заготовки, при които общото съдържание на вода не надвишава нормите съгласно наредбата. Заготовките няма да могат да се шприцоват или тумблират, каквито са в момента основните технологични операции, водещи до поемане на допълнителни количества вода, като водата ще се използва само за довеждане на съставките в концентриран или изсушен вид до началното им състояние. В този случай и при деклариране, че става въпрос за заготовки от птиче месо съдържанието на вода може и да не се обявява на етикета.

"Продукти от птиче месо" представляват преработени продукти от птиче месо, непреминали термична преработка или на допълнителна преработка на преработени продукти, за които е използвано птиче месо. В този случай общото съдържание на вода не бива да превишава стойностите, посочени в наредбата, като тези продукти ще може да се предлагат в охладен или замразен вид.

С наредбата се забранява влагането на влагозадържащи агенти, хидроколоиди и растителни и/или животински белтъчини при производството на заготовки и продукти от птиче месо. По този начин се прави решителна крачка към защита на потребителя от наднормени количества от някои влагозадържащи вещества с установени през последните години токсични въздействия по отношение на човешкото здраве.

Пресните птичи трупове, заготовките и продуктите от птиче месо ще се предлагат на пазара само когато общото съдържание на вода не надвишава нормите съгласно наредбата.

Етикетирането на птичето месо, разфасовките, заготовките и продуктите от птиче месо ще се извършва съгласно изискванията на Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните. На етикета на всяка опаковка освен другата изискуема информация при заготовките задължително ще се упоменават:

- наименованието на вида на заготовката и означението "заготовка от птиче месо" или "заготовка от прясно птиче месо", а при продуктите (шприцовани, тумблирани и др.);

- наименованието на вида на продукта и означението "продукт от птиче месо" или "продукт от прясно птиче месо".

Важно е в заключение да се посочи, че разпоредбите на наредбата, включително тези, свързани с рестрикциите по отношение влагането на наднормени количества вода и добавки, не се прилагат за продукти от птиче месо допълнително преработени, преминали през процеси на термична обработка, изсушаване, екстрахиране, екструдиране или комбинация от тези процеси, при която е видно, че продуктите вече не притежават характеристиките на прясно месо. Тези продукти също следва да са означени надлежно от производителите и чрез етикетите им потребителите да получават цялостна информация относно естеството на извършената преработка и състава на продуктите.

Строг контрол след 20 януари 2013

Спазването на изискванията на наредбата ще се следи от служителите на Българската агенция по безопасност на храните. Производителите и търговците на птиче месо, разфасовки, заготовки и продукти от птиче месо, непретърпели термична обработка, са длъжни да приведат дейността си в съответствие с изискванията на тази наредба до 20.01.2013 г. След това при констатиране на нарушения контролните органи ще правят предложения пред министъра на земеделието и храните за издаване на наказателни постановления на некоректните преработватели.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
792
0

Добавянето на метионин в комбинираните фуражи за крави по време на бременността и на лактацията съществено подобряват ембрионалното развитие на плода.

4194
0

Инкубатор, който самостоятелно мери температурата и показва какво се случва в него са разработили учени от "Роботрек" (Санкт Петербург). И ако някой от показателите излезе от норма,

3690
0

Проект на постановление на Министерския съвет внесе земеделският министър Десислава Танева относно одобряване на тарифа за таксите, които се събират от Центъра за оценка на риска по хранителната

1413
0

Качествено приготвеният сенаж е хранителен високоенергиен фураж за едър рогат добитък и за овце, който има редица предимства пред изхранването на сено.

2547
0

категоричен е професионалният инструктор по конен спорт Теодор Попов, собственик на Клуб по конен спорт - Вършец Жени Владинова Вършец, община Монтана Теодор Попов е само на 29 г.

Още от Фермер
0
0

Зараза от антракс обявиха снощи в община Ситово. Преди седмица получихме сигнал от зрители, които ни информираха за масов мор по домашните животни. За последните десетина дни са починали общо 23

711
0

Ценен в кулинарията, той всъщност е вид декоративно цвете, което вирее както в саксия, така и в градината Ето няколко съвета, които ще ви помогнат успешно да отглеждате царската подправка в дома

306
0

Кандидатстването по подмярка 4.1 на Програма за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г. по последна информация, която имат от МЗХ ще започне през октомври тази година,

243
0

Държавен фонд „Земеделие“ приканва всички одобрени кандидати, подали заявления за подпомагане за втория прием за финансовата 2016 година по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ от

576
0

Невинаги е лесно да се разбере къде точно е ужилено кучето. Но има няколко признака, които ще ви покажат къде да търсите жилото по тялото му Кучетата, ужилени от пчели,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Стоманата е суперяка, обработена при минус 160 градуса В почти 100-годишната си история италианската компания Benelli прави своята втора надцевка - Benelli 828-U. Първата е била дело на Джовани Бенели, един от шестимата братя, основали легендарната компания през 1920 г. Той я направил с помощта на цеви на “Круп”,

Реформаторите се надяват все пак на обща номинация с патриотите и ГЕРБ. Иначе Мая Манолова можело да стане президент КРИСТИНА КРЪСТЕВА Депутата Гроздан Караджов, бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков или скулптора проф. Велислав Минеков - измежду тях тримата ще избират най-вероятно реформаторите за президентската си

Двама мъже се самозапалиха в Рудозем и Мадан, но след намесата на пожарната опитите за изгаряне са предотвратени. Първо в Рудозем в 04.40 ч. чрез тел. 112 в РУ-Мадан е получено съобщение, че 27-годишен мъж от гр. Рудозем се е самозапалил в беседка на централна улица , като е получил изгаряния по двете ръце и ляв крак.

Отговор:

Не давате подробно описание на ябълковите дръвчета. Но по принцип окапването на плодовете е нормален процес. В повечето случаи се дължи на това, че дръвчето, особено ако е младо, не може да изхрани...

youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.