Регламентирани добавки в пилешкото месо от 1 юни 2013 г. в Евросъюза

10 януари 2013
Животновъдство
0
13199
1 2
 

В ДВ. бр.91 от 20 ноември 2012 г. бяха направени дългоочакваните от потребителите промени в Наредба N32 от 23 март 2006 г. за окачествяване, съхраняване и предлагане на пазара на месо и черен дроб от домашни птици. Те са свързани с въвеждането на регламент 1331 от 2007 г. и по-специално прилагането на списъци на добавки в страните от ЕС. Съгласно регламенти 1129 и 1130 от 2011 г. списъците с регламентирани добавки, използвани при пилешкото месо, следва да се прилагат в страните от ЕС от 01.06.2013 г. В. Български фермер в бр. 1070, 7-13,VI.2012 г. първи разясни на широката общественост необходимостта от съобразяване на нашата нормативна уредба с новите европейски изисквания по отношение на въвеждането на стриктен контрол при процесите на шприцоване и тумблиране, водещи до съществени промени в структурата на птичето месо, съчетани с поемането на наднормени количества вода и краен резултат - ощетяване на потребителите.

С последните промени на наредбата контролните органи от Българската агенция по безопасност на храните ще могат реално на практика да гарантират осъществяването на ефикасен контрол на пилешкото месо с оглед както защита на потребителите относно тяхното правилно информиране по отношение на точния състав на продуктите, така и във връзка с установените през последните години потенциално увреждащи здравето ефекти от наднормени количества на някои добавки в птичите продукти.

Кои са по-важните нови изисквания към продуктите от птиче месо, регламентирани чрез промените на наредбата:

Според наредбата "заготовки от птиче месо" пресни охладени или замразени е птичето месо, включително и това, накълцано на парченца, към което са добавени хранителни продукти, подправки и добавки или, което е преминало през процеси, които не са довели до изменение на вътрешната структура на мускулните влакна на месото. Заготовките от птиче месо могат да се предлагат като замразени или бързо замразени заготовки, при които общото съдържание на вода не надвишава нормите съгласно наредбата. Заготовките няма да могат да се шприцоват или тумблират, каквито са в момента основните технологични операции, водещи до поемане на допълнителни количества вода, като водата ще се използва само за довеждане на съставките в концентриран или изсушен вид до началното им състояние. В този случай и при деклариране, че става въпрос за заготовки от птиче месо съдържанието на вода може и да не се обявява на етикета.

"Продукти от птиче месо" представляват преработени продукти от птиче месо, непреминали термична преработка или на допълнителна преработка на преработени продукти, за които е използвано птиче месо. В този случай общото съдържание на вода не бива да превишава стойностите, посочени в наредбата, като тези продукти ще може да се предлагат в охладен или замразен вид.

С наредбата се забранява влагането на влагозадържащи агенти, хидроколоиди и растителни и/или животински белтъчини при производството на заготовки и продукти от птиче месо. По този начин се прави решителна крачка към защита на потребителя от наднормени количества от някои влагозадържащи вещества с установени през последните години токсични въздействия по отношение на човешкото здраве.

Пресните птичи трупове, заготовките и продуктите от птиче месо ще се предлагат на пазара само когато общото съдържание на вода не надвишава нормите съгласно наредбата.

Етикетирането на птичето месо, разфасовките, заготовките и продуктите от птиче месо ще се извършва съгласно изискванията на Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните. На етикета на всяка опаковка освен другата изискуема информация при заготовките задължително ще се упоменават:

- наименованието на вида на заготовката и означението "заготовка от птиче месо" или "заготовка от прясно птиче месо", а при продуктите (шприцовани, тумблирани и др.);

- наименованието на вида на продукта и означението "продукт от птиче месо" или "продукт от прясно птиче месо".

Важно е в заключение да се посочи, че разпоредбите на наредбата, включително тези, свързани с рестрикциите по отношение влагането на наднормени количества вода и добавки, не се прилагат за продукти от птиче месо допълнително преработени, преминали през процеси на термична обработка, изсушаване, екстрахиране, екструдиране или комбинация от тези процеси, при която е видно, че продуктите вече не притежават характеристиките на прясно месо. Тези продукти също следва да са означени надлежно от производителите и чрез етикетите им потребителите да получават цялостна информация относно естеството на извършената преработка и състава на продуктите.

Строг контрол след 20 януари 2013

Спазването на изискванията на наредбата ще се следи от служителите на Българската агенция по безопасност на храните. Производителите и търговците на птиче месо, разфасовки, заготовки и продукти от птиче месо, непретърпели термична обработка, са длъжни да приведат дейността си в съответствие с изискванията на тази наредба до 20.01.2013 г. След това при констатиране на нарушения контролните органи ще правят предложения пред министъра на земеделието и храните за издаване на наказателни постановления на некоректните преработватели.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
1386
0

Най-скъпото масло в света се получава от семената на дървото арган, което расте само в южната част на Мароко. Добиването на арганово масло е много трудоемко. И досега с него се занимават само жени.

1332
0

Ему са вторите по големина птици в света. На ръст достигат до 170-190 см, а на тегло – до 70 кг. Птиците имат дълга шия и твърде дълги и тънки крака, което им позволява да развиват скорост до 50 км в

6597
0

Основна цел на Развъдната асоциация е да излезем на международните пазари с женски и мъжки разплодни животни и със замразена семенна течност Таня Демирова Само за 5 години - 2011-2017,

4671
0

Към основните въглехидратни фуражи - царевица, пшеница и ечемик, които участват като компоненти при производството на комбинираните смески за свине у нас,

4392
0

В японската префектура Мие стартира проект, който има за цел да отговори на повишеното търсене на прочутото в цял свят мраморно говеждо месо Wagyu, съобщава The Asahi Shimbu.

Още от Фермер
27
0

Ротшилдов жираф - подвид, който е на границата на изчезването, се роди в биопарка на испанския град Валенсия, информира БТА. Раждането дава надежди за успешното реализиране на европейската програма

657
0

Ако не се намесите, птичето ще загине Вълнистото папагалче може да получи непроходимост на яйцепровода поради лошо хранене, пренаселеност, лоша хигиена и висока влажност.

1305
0

Не допускайте до разплод екземпляри с неправилно подредени зъби. Всички новородени, но генетично увредени зайчета, трябва да се бракуват. Допустимо е дори да бракувате новородени с неприемливи петна

2583
0

Държи се на студено, украсява се с плодове Необходими продукти: 200 г. бишкоти, половин килограм пресни ягоди, 100 г. пудра захар, 300 г. извара, половин килограм маскарпоне.

18
0

Въпреки майския дъжд, Празникът на горнооряховския суджук в парк "Градска градина" започна. Официалният старт бе даден от кмета на Общината инж. Добромир Добрев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Стотици души бяха евакуирани от театър "Олд Вик" в Лондон по време на представление, а на място е пристигнала полиция, информира БТА. Посетители съобщиха в Туитър, че сутрешно представление на "Войцек" с участието на Джон Бойега е било прекъснато от служители на театъра и на актьорите и публиката е било наредено да напуснат.

Западноевропейският ни митрополит публично критикува странното отсъствие на духовници на празничната аудиенция във Ватикана. Да се надяваме, че няма да стане традиция български свещеници да не присъстват на аудиенция при папата", тези думи отправя към президента Румен Радев дядо Антоний. Западноевропейският ни митрополит е пуснал в своята фейсбук

Бившият национален вратар Здравко Здравков е новият старши треньор на китайския "Хавчжоу Грийнтаун". Той бе представен на медиите. Здравков от доста време работи в клуба, но бе помощник на легендата Хон Мюн Бо, като отговаряше за вратарите и дори един от тях стана национал. Бо е бивш национал на Република Корея,

Отговор:Ягодите са нетраен плод. По принцип плодовете не се третират с химикали по време на брането. Препоръчително е да консумирате ягодите веднага, а ако не - да ги преработите или замразите. Ако проблемът...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.