Регламентирани добавки в пилешкото месо от 1 юни 2013 г. в Евросъюза

10 януари 2013
Животновъдство
0
11066
1 2
 

В ДВ. бр.91 от 20 ноември 2012 г. бяха направени дългоочакваните от потребителите промени в Наредба N32 от 23 март 2006 г. за окачествяване, съхраняване и предлагане на пазара на месо и черен дроб от домашни птици. Те са свързани с въвеждането на регламент 1331 от 2007 г. и по-специално прилагането на списъци на добавки в страните от ЕС. Съгласно регламенти 1129 и 1130 от 2011 г. списъците с регламентирани добавки, използвани при пилешкото месо, следва да се прилагат в страните от ЕС от 01.06.2013 г. В. Български фермер в бр. 1070, 7-13,VI.2012 г. първи разясни на широката общественост необходимостта от съобразяване на нашата нормативна уредба с новите европейски изисквания по отношение на въвеждането на стриктен контрол при процесите на шприцоване и тумблиране, водещи до съществени промени в структурата на птичето месо, съчетани с поемането на наднормени количества вода и краен резултат - ощетяване на потребителите.

С последните промени на наредбата контролните органи от Българската агенция по безопасност на храните ще могат реално на практика да гарантират осъществяването на ефикасен контрол на пилешкото месо с оглед както защита на потребителите относно тяхното правилно информиране по отношение на точния състав на продуктите, така и във връзка с установените през последните години потенциално увреждащи здравето ефекти от наднормени количества на някои добавки в птичите продукти.

Кои са по-важните нови изисквания към продуктите от птиче месо, регламентирани чрез промените на наредбата:

Според наредбата "заготовки от птиче месо" пресни охладени или замразени е птичето месо, включително и това, накълцано на парченца, към което са добавени хранителни продукти, подправки и добавки или, което е преминало през процеси, които не са довели до изменение на вътрешната структура на мускулните влакна на месото. Заготовките от птиче месо могат да се предлагат като замразени или бързо замразени заготовки, при които общото съдържание на вода не надвишава нормите съгласно наредбата. Заготовките няма да могат да се шприцоват или тумблират, каквито са в момента основните технологични операции, водещи до поемане на допълнителни количества вода, като водата ще се използва само за довеждане на съставките в концентриран или изсушен вид до началното им състояние. В този случай и при деклариране, че става въпрос за заготовки от птиче месо съдържанието на вода може и да не се обявява на етикета.

"Продукти от птиче месо" представляват преработени продукти от птиче месо, непреминали термична преработка или на допълнителна преработка на преработени продукти, за които е използвано птиче месо. В този случай общото съдържание на вода не бива да превишава стойностите, посочени в наредбата, като тези продукти ще може да се предлагат в охладен или замразен вид.

С наредбата се забранява влагането на влагозадържащи агенти, хидроколоиди и растителни и/или животински белтъчини при производството на заготовки и продукти от птиче месо. По този начин се прави решителна крачка към защита на потребителя от наднормени количества от някои влагозадържащи вещества с установени през последните години токсични въздействия по отношение на човешкото здраве.

Пресните птичи трупове, заготовките и продуктите от птиче месо ще се предлагат на пазара само когато общото съдържание на вода не надвишава нормите съгласно наредбата.

Етикетирането на птичето месо, разфасовките, заготовките и продуктите от птиче месо ще се извършва съгласно изискванията на Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните. На етикета на всяка опаковка освен другата изискуема информация при заготовките задължително ще се упоменават:

- наименованието на вида на заготовката и означението "заготовка от птиче месо" или "заготовка от прясно птиче месо", а при продуктите (шприцовани, тумблирани и др.);

- наименованието на вида на продукта и означението "продукт от птиче месо" или "продукт от прясно птиче месо".

Важно е в заключение да се посочи, че разпоредбите на наредбата, включително тези, свързани с рестрикциите по отношение влагането на наднормени количества вода и добавки, не се прилагат за продукти от птиче месо допълнително преработени, преминали през процеси на термична обработка, изсушаване, екстрахиране, екструдиране или комбинация от тези процеси, при която е видно, че продуктите вече не притежават характеристиките на прясно месо. Тези продукти също следва да са означени надлежно от производителите и чрез етикетите им потребителите да получават цялостна информация относно естеството на извършената преработка и състава на продуктите.

Строг контрол след 20 януари 2013

Спазването на изискванията на наредбата ще се следи от служителите на Българската агенция по безопасност на храните. Производителите и търговците на птиче месо, разфасовки, заготовки и продукти от птиче месо, непретърпели термична обработка, са длъжни да приведат дейността си в съответствие с изискванията на тази наредба до 20.01.2013 г. След това при констатиране на нарушения контролните органи ще правят предложения пред министъра на земеделието и храните за издаване на наказателни постановления на некоректните преработватели.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
297
0

75 животновъди заявиха подпомагане във втория транш от Схемата „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете”, съобщиха от фонд "Земеделие".

5238
0

Фирма Macro Meats започва серийно производство на месо от кенгуру още в края на 80-те години на миналия век. Сега тя преработва около 10000 т червено месо годишно,

1620
0

Хиляди канадски долари ще бъдат инвестирани в птицевъдния сектор на Квебек, за да бъде намалено профилактичното прилагане на антибиотици. Пиер Бретон,

1764
0

Ирландските животновъди са крайно недоволни от намалените цени, които супермаркетите плащат за тяхното говеждо месо и затова протестираха пред един от супермаркетите на търговската верига Aldi в

648
0

Високите темпове на нарастване на износа на свинско месо от ЕС на външни пазари и в частност на печелившите сега пазари на Китай и Хонконг помогнаха на европейските свиневъди да намерят изход от

Още от Фермер
189
0

Пишман авджиите са баща, син и чичо, бракониерствали по тъмно с колата си, рибари ги видели и ги издали на тел 112 Трупът на простреляна кошута е бил открит вчера около 21,

207
0

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Минималните температури ще са предимно между 5° и 10°. Утре ще е слънчево, с незначителна висока облачност. Ще духа слаб,

531
0

„Има пазарни ниши, които са традиционни за България и няма да позволим те да бъдат заети от чужди производители.“ Това каза заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров в Хасково

117
0

Учени, работещи в Африка, откриха фрагменти от протеини на 3,8 милиона години в черупка от яйце на щраус, съобщи Гизмодо, цитирани от bTV. Тези протеини са с милиони години по-стари от най-старата

1710
0

Румен Бахов търси отговор на въпроса има ли домати и чушки в лютеницата Филията, намазана с домашна лютеница, отива в историята. Знаем ли обаче какво купуваме от магазина и има ли неподозирани

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В интернет страницата на Министерския съвет бе публикувано становището на международното адвокатско дружество "White and Сase" относно арбитражно дело номер ICC Case 18086/GZ/MHM на „Атомстройекспорт“ срещу „НЕК“ ЕАД по проекта „Белене“. Писменото становище беше поискано от министър-председателя Бойко Борисов с цел да станат публични мотивите

Френският първенец "Пари Сен Жермен" поведе в група А на Шампионската лига след победа 3:1 над "Лудогорец" в София. В другия мач от групата "Арсенал" се наложи с 2:0 над "Базел" и е втори заради по-малкото вкарани голове. По същия показател разградчани са трети пред швейцарците. Бразилецът Натанаел откри за "Лудогорец" от пряк свободен удар в

Ирина Бокова изпрати коментар за решението за издигането на Кристалина Георгиева специално за "24 часа" и "Ню йорк таймс". Ето какво казва Бокова: Коментарът ми е, че все още съм в състезанието. Аз съм в него от февруари, имаше пет кръга от предварителни гласувания, най-важната фаза идва следващия месец и не виждам сериозна причина да се оттегля

Отговор:

Препоръките, които дават специалистите са:
- Подходящо редуване на културите.
- Използване на здрав и качествен разсад.
- Използване на добре угнил оборски тор, без плевелни...

youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.