Младите храсти се режат за формиране

06 декември 2012
Овошки
0
8857
 

След засаждане на вкоренените млади растения от френско грозде, необходимо е да се направи резитба за формиране на храста.

Първа резитба

При първата резитба на вкоренени растения от касис, всички клонки се съкращават според силата на растеж. Ако са много слаби, на всички се оставя по една пъпка, ако са по-силно развити, съкращаването е на 2- пъпки.

Ако клонките се оставят дълги без съкращаване, ще има много пъпки, но от тях ще израснат слаби леторасти, които на следващата година ще са още по-слаби. Ако още в началото клонките се съкратят на 2-3 пъпки, на следващата година прирастът ще е много добър.

Втора резитба

На следващата година се избират 2-4 от най-добре разположените клонки. Това е добро начало за силен и добре развиващ се храст. Останалите се изрязват до основа. И отново напомняме, че от повече пъпки ще се получи само силно засенчване и слаб растеж. Изграждането на хубав храст изисква време и не се получава бързо.

Резитба на 3-та- 4-та година

През следващите години при рядко засадени храсти се оставят по 2-3, а при гъсти насаждения по още 1-2 клонки. Оптималният брой на клонките зависи от силата на храста, но не бива да надвишава 5-6.

На 5-ата години формирането е завършено

Когато храстът е на 5 години формирането е завършено и в неговата коронка има клонки на различна възраст. Едни клонки щеизрастват в текущата година, други ще дават плод, трети ще увеличават добива си, а четвърти ще са в максимално плододаване.

Поддържаща резитба

При плододаващите храсти от френски грозда резитбата е поддържаща. Първо се изрязват сухите и болни клонки, както и преплитащите се. Задължително се премахват клонките над 5 години, защото те вече не са продуктивни.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Овошки
6435
0

Ореховият плодов червей развива едно поколение годишно. Зимува като възрастна гъсеница, увита в пашкул под растителните остатъци, под кората на дърветата и в почвата.

8217
0

Кога се прави пита Николай Рангелов от Ямбол Не само Николай, но и други наши читатели се интересуват от присаждането на дрян. Целта е да се облагородят семеначета, за да дават по-едри плодове.

10899
0

Почерняването на клоните на прасковите е причинено от т. нар. медена роса, която се отделя от листните въшки. При откриване на листни въшки през вегетационния период се извършва пръскане с някой от

11160
0

. Череши – Наполеон, Ранна едра, Румънка . Сливи – Стенлей, Виктория, Хал, Поп Харитон, Ажанска . Вишни - Унгарска вишня, Хейманов рубин, Сенчеста морела, Охайо, Метеор, Португалска .

17469
0

При влажно време и оптималните температури има подходящи условия за развитието на болестта ранно кафяво гниене. Тя засяга особено силно вишна, кайсия, череша, слива,

Още от Фермер
486
0

Държавен фонд "Земеделие" преведе 43 952 530 лева по мярка 10 "Агроекология и климат" от ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от фонда. Подпомагане са получили 3 896 земеделски стопани.

3600
0

"Съберете " ги с някои от силните ви семейства с качествени майки, съветват професионалистите. Процесът е постепенен, като майките на набелязаното за бракуване семейство, се унищожават.

1989
0

Комисията по земеделие на ЕС днес гласува предложението да се даде възможност на държавите-членки да предприемат по-индивидуален подход към политиките в селскостопанския сектор Комисията по

2034
0

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 43 952 530 лева по мярка 10 „Агроекология и климат” от ПРСР 2014-2020 г. Подпомагане получиха 3 896 земеделски стопани, съобщиха от фонда.

2061
0

Министрите Румен Порожанов и Нено Димов разгледаха фермерски пазар с продукти, произведени в зоните от „Натура 2000“ Екипът на министерството заедно с производители,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

До 200 лева взимали посредници за “бърз номер” или с еднакви цифри Целият набор от специални разузнавателни средства е използван, за да се стигне до ареста на началника на КАТ - Благоевград, Данаил Стоицов. Той бе задържан във вторник в кабинета му и изведен с белезници. Акцията на Вътрешна сигурност в МВР,

Шофьорът Гьокхан Кахриман е арестуван за 72 ч. Рейс №7 се движел в аварийната лента, когато е ударен отзад Турският тираджия Гьокхан Кахриман, който предизвика тежка катастрофа с автобус и 12 ранени на магистрала “Тракия”, не е спазил дистанцията на пътя. Той е ударил автобус №7 на градския транспорт при опит да го изпревари.

Екипът на сериала на Нова тв ще се събере на едно място, за да изгледа последния, двоен епизод. Това ще стане на 29 май в Дома на киното, където към актьорите ще се присъединят и почитатели на “Откраднат живот”. На края на прожекцията екипът ще отговаря на техни въпроси. Най-дълго излъчваният български сериал - “Столичани в повече”, също свършва.

Отговор:Едногодишното дръвче се реже до 50-70 см над почвената повърхност. По този начин се провокира израстването на странични клони около централния клон на 30-60 см от повърхността. В първите години се...
youtube video
Към галерията с видеа