Ембаргото върху износа на пшеница от Украйна беше очаквано от участниците в пазара на зърно, затова сериозни последствия не се очакват. На вътрешните пазари ситуацията изглежда балансирана - Украйна напълно задоволява своите потребности от храни до старта на новата жътвена кампания. За това разказва старши анализаторът на инвестгрупата "Арт Капитал" Андрей Патиота.

Той отбеляза, че за разлика от ситуацията през 2010 г., през юли т.г. правителството и участниците в пазара подписаха меморандум, съгласно който, с цел осигуряване на продоволствена безопасност на страната, правителството може да ограничи износа на пшеница до ниво 4 млн. тона, ечемик - 3 млн. тона и царевица - 12,4 млн. тона. В средата на октомври лимитът за износ на пшеница беше повишен на 5 млн. тона предвид уточнения баланс на настоящата маркетингова година.

"Тъй като именно тази култура се оказа най-дефицитна за износа през сезона 2011/12, именно за нея се очакваше въвеждане на ограничения. Ето защо водещите търговци се постараха да изнесат колкото може повече пшеница в началото на маркетинговата година, за да преминат по-късно към износ на други култури. Те предварително планираха количествата за закууване на пшеница от производителите и износа, за да не превишават лимитите и да се предпазят от загуби. През септември обемите поръчките започнаха да намаляват и през октомври практически спряха", - каза експертът.
Андрей Патиоти изрази увереност, че "при необходимите за Украйна количества продоволствена пшеница в рамките на 5-5,5 млн. тона, реколтата в страната през 2012 г. възлиза на около 11 млн. тона (над 80% от пшеницата е става за нуждите на изхранването срещу 56% през миналата година). При износ до 5 млн. тона страната напълно ще осигури своите потребности от храни до началото на новата жътвена кампания през юли следващата година".

Напомняме, че правителството на Украйна може да въведе забрана за износ на пшеница от 15 ноември - това заяви министърът на аграрната политика на Украйна Николай Присяжнюк. Съгласно договореностите с водещи търговци на зърно, износът на пшеница не трябва да превишава 5 млн. тона през настоящата маркетингова година. Към 22 октомври Украйна е доставила за износ 3,82 млн. тона пшеница.