Хазната е загубила най-малко 300 млн. лв. през миналата година заради купищата данъчни преференции у нас, сочи анализ на Института за пазарна икономика. Според тях пробойните във фиска са доста и лихвите по депозитите не са най-очевидната от тях. Най-много данъчни отстъпки се ползват в туризма и земеделието.

Само от диференцираната ставка за туризма в размер на 9% бюджет 2011 г. е загубил 108 млн. лв., твърди ИПИ. Значителни са загубите за хазната и от нормативно признатите разходи по гражданските договори - 60 млн. лв. По закон тютюнопроизводителите и земеделците намаляват облагаемия си доход с 60%. Данъчната отстъпка при писатели, художници, учени и др. професии е 40%, а при най-масовите граждански договори нормативно признатите разходи са 25%.

37 млн. лв. губи хазната от опрощаването на данък печалба на земеделците, а още 28 млн. лв. от същата операция, но за данъка на едноличните търговци, регистрирани като земеделски производители.

17 млн. лв. пък струва нулевият данък печалба в общините с висока безработица.
Преотстъпването на корпоративния данък на предприятия, които наемат хора с увреждания, е излязло 2 млн. лв. на бюджета през м.г., а данъчното облекчение за хора с намалена трудоспособност - 17 млн. лв.

Данъчното облекчение за млади семейства е струвало 2 млн. лв., а отстъпката от облагаемия доход за доброволно осигуряване и застраховане - 3 млн. лв. Ваучерите за храна на работниците са стрували на бюджета 20 млн. лв.

Като се тегли чертата, излиза, че хазната се е лишила от 294 млн. лв. заради данъчни привилегии през м.г. За 10-годишен период това прави загуба от 3 млрд. лв.
В сметката на ИПИ обаче не влизат отстъпките при земеделската рента, при някои сделки с имоти, от необлагането на печалбите от хазарт, от фондовата борса и всички останали от общо 27-те вида необлагаеми доходи в закона. Част от тях според икономистите от ИПИ са “принципни преференции”, различни от “политическите”, насочени към определени групи в обществото. Според ИПИ “политическите” привилегии трябва да се премахнат, защото имат поне 3 негативни ефекта - данъчния лобизъм, неефективно подпомагане на бедните и лошо разпределение на ресурси.