Турският трактор може да се агрегатира практически с всякакви машини и инвентар
за обработка на нивите, ни съобщи СВЕТОСЛАВ ДАМЯНОВ, мениджър по продажбите на
"КИТКА" . В края на юли т.г. предстоят серия от демонстрации, на които ще бъде  показан АрмаТрак в работен режим.

След като научи интересната новина за споразумението между кооперация "Китка" и и турската фирма Erkunt Traktor Sanayii, част от големия производствен холдинг ERKUNT в областа на машиностроенето, наш репортер взе експресно специално интервю за читателите на в."Български фермер" от г-н СВЕТОСЛАВ ДАМЯНОВ.

- Г-н Дамянов, разкажете ни за производителите на тракторите АрмаТрак от холдинга ERKUNT, който не е много познат у нас

- Производителят на тракторите АрмаТрак  е фирма Еркунт трактор, която е част от голямата групировка ЕРКУНТ. Основното производство на холдинга са висококачествени отливки за двигатели на най-различни видове техника, не само за трактори. На базата на това, което произвеждат ръководството на фирмата решава през 2003 г. да създаде своя собствена марка трактори с търговско наменование за Европа, АрмаТрак. От 6 юли т.г. кооперация "Китка" стана изключителен дистрибутор на този бранд.

- Какви модели ще предложите на българския агропазар?

 - За сега на нашия пазар ще предложим модел с мощност 80 к.с. с предно предаване, който влиза за окопаване на пролетните култури. Това е значително предимство пред други трактори от същия клас. АрмаТрак е мултифункционален трактор и е идеален за средни и дребни фермери. Много подходящ е и като помощна машина за едрите земеделски стопанства. Освен този модел през следващата година се предвижда след съответното одобрение от европейски лаборатории на пазара да предложим на фермерите модели с мощност от 90, 100 и 110 конски сили. Това са универсални трактори, които стават за различни селскостопански почвени обработки и работи- за слята повърхност, оран, окопаване, култивиране, за транспорт /има пневматична система и спирачки за ремарке/. Тракторът може да се агрегатира с плугове, брани, сеялки, торачки, и всякакъв друг инветар. Няма съмнение, че такава машина ще бъде добър помощник на всеки фермер.

- За всеки собственик на селскостопанска машина особено важен е въпросът за сервизното обслужване. Как е решен той при вас в кооперацията?

 - Решаваме го по възможно най-ефективния начин. Имаме сключен договор с техническата служба на фирма ОПТИКОМ. По такъв начин се осигурява постоянна и навременна подръжка на машините на територията на цялата страна. Нещо повече. Наш екип от петима души сервизни специалисти бяха на обучение и подготовка в завода-производител в Турция. Т.е. за машините, които ще предложим на пазара има осигурени нужните специалисти за ремонт и поддръжка. Нека да се има предвид, че тракторите се предлагат на пазара с двугодишна гаранция или 1500 моточаса.

- Кога българските земеделци ще могат да видят в действие тракторите с марка АрмаТрак, предлагани от кооперация "Китка"?

- Предстоят ни в края на този месец /от 23 до 30 юли/ серия демонстрации в близост до пет големи населени места в страната, в големи производствени райони- край Пазарджик, Монтана, Плевен, Разград и Харманли. Там ще бъдат показани трактори в действие с пълен набор от земеделски инвентар в работен режим - с плуг, с активна брана, дискова брана, тороразпръсквачка, сеялка и т.н. За демонстрациите сме поканили фермери от цялата страна. Ще участва и екип от турски специалисти, които ще ни покажат пълните възможности на машината. От тях нашите фермери ще получат компетентна информация и съвет за всичко, което ги интересува. За улеснение на участниците в демонстрациите ще бъдат и нашите техници  и специалисти, които ще окажат съдействие на всеки един, които потърси тяхната помощ. И, разбира се, ще отговарят на всички въпроси относно ползването на техниката, както и за закупуването.

- Иначе казано, фермерите ще могат да си купят трактор там на място на самите демонстрации...

 - Да. Винаги когато поискат фермерите могат да си закупят тарктор АрмаТрак. Вече имаме налични 6 машини от модела с мощност 80 к.с. и всеки желаещ ще може да си купи от тях. Още там на място ще може да бъде сключен договор,  или да се проведат делови разговори за бъдеща покупка. Още при подготовката на споразумението за изключително представителство с Еркун трактор сключихме договори за производството и доставката на достатъчно количество машини, така че да има минимум по един трактор във всяка  търговска точка на кооперация "Китка". И така да не се чака за получаването на нужната машина...