Полезни ли са яйцата

31 май 2012
Домашен лекaр / Полезни съвети
0
7676
 

Близо 40 години изследователите се опитват да определят дали омлетите, бърканите яйца и всички други ястия с яйца са полезни или напротив. Доводите срещу яйцата винаги са се въртели около два фактора - те съдържат доста мазнини и холестерол. Затова и е най-лесно да предположим, че, ако махнем жълтъка или ако избягваме яйцата като цяло, ще избегнем опасностите.

Яйцата са чудесна храна за хората, които искат да отслабнат
Те са храна с контролирани калории, която ще ни помогне да отслабнем. Едно яйце съдържа само около 70 калории в чудесна балансирана пропорция от 6 г протеини и 5 г мазнини. Комбинацията протеини/мазнини засилва производството на хормоните, които изпращат сигнали на мозъка, че вече сме сити. Протеините в яйцата стимулират и производството на хормона глюкагон, който кара тялото да използва складираните въглехидрати и мазнини.

Яйцата не повлияват нивата на холестерола в организма
 Изследователи от Харвард са стигнали до заключението, че редовната консумация на яйца при здравите хора не повишава риска от коронарни сърдечни заболявания. Друго изследване, проведено от университета в Кънектикът, открило, че изяждането на три яйца всеки ден като част от диета с ниско съдържание на въглехидрати подобрява нивата на HDL "добрия" холестерол - и не оказва никакви негативни ефекти върху здравето.

Полезно е да се наслаждаваме на цялото яйце - заедно с жълтъка
Жълтъкът е най-питателната част от яйцето. Яйчният жълтък съдържа 240 мг левцин, аминокиселината, отговорна за контролирането на натрупването на мускулна маса.
Но яйчните жълтъци са нещо повече от хранително вещество за трупане на мускули. Те съдържат и холин - който е особено важен за функционирането на клетъчните мембрани; холестерол - който служи като молекулярна структура за множество хормони в тялото; витамин А, витамин D и витамин Е.  Затова с чиста съвест можем да се наслаждаваме на целите яйца и да се възползваме от пълните им здравословни ползи.

За да извлечем най-полезното от яйцата, трябва да ги сготвим
Изследванията сочат, че единственото, което можем да извлечем от този начин на ядене на яйцата, са здравословни рискове. Макар, че само едно на 10 хиляди яйца е заразено със салмонела, правилното приготвяне на яйцата при подходящата температура ефективно убива всички следи от така опасната салмонела и значително понижава рисковете от всякакви хранителни натравяния и заболявания.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Домашен лекaр / Полезни съвети
917
0

Мит: "Слънчевият тен е полезен". Истината е, че тенът ви е резултат от защитна реакция на организма, с цел да се предпази от вредните въздействия на UV-лъчението.

2629
0

На фона на очакваните жеги, а след това и на рязкото падане на температурите с около 10 градуса, се появяват и притесненията за здравето ни. Съвети как по-лесно да се справим с промените на времето

1744
0

Шумът от автомобили, влакове и самолети може да увеличи риска от затлъстяване. Експерти от института "Каролинска" в Стокхолм са проучили въздействието на шума от тези три източника върху 5075 шведи.

35821
0

Храните, изобилстващи от полезни съставки, са основната причина да се чувстваме добре.Няма универсална храна, която да дава всичко на организма. Ето защо е особено важно в менюто ни да влизат

64059
0

От утре трябва да мина на диета или започвам с упражненията от понеделник. Колко пъти сте си казвали нещо подобно, когато усетите, че сте прекалили с храната и имате нужда да свалите няколко

Още от Фермер
13
0

Овче и биволско сирене и кисело мляко от редки български породи, краве кисело мляко, сирене, кашкавал и синьо сирене, сладка от горски плодове и пресен биологичен мед.

9
0

Цената на зърното в Украйна расте, въпреки глобалната тенденция на поевтиняване. Това съобщи днес по време на заседание на правителството министърът на аграрната политика и продоволствието на

10
0

Производителите на земеделска продукция от страните на ЕС са загубили в резултат на ембаргото за търговия с Русия 5,5 млрд. евро, съобщава Албер Ян Маат,

9
0

Международният съвет по зърното (IGC) в своя юлски доклад ревизира прогнозата си за световното производство на зърнени култури през 2015-16 пазарна година с 4 млн.

10
0

В обръщение от името на Ловния съвет на всички ловци в страната се напомня да спазват закона за лова и опазват дивеча в предстоящия ловния сезон 2015-2016 г.

Отговор:

Няколко може да са причините за поява на кръв в изодяваното мляко. Най-очевидната е разтитие на маситит. Но тъй като пишете, че вимето на козата не е уплътнено, зачервено и, най-важното, болезнено,...

БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.

;