Как се приготвя гроздов сок в домашни условия?

06 септември 2011
Домашен лекaр
0
25935
 

Нашият читател Илия Ценов от Нова Загора пита

Как се приготвя гроздов сок в домашни условия?

Приготвяне на гроздов сок

Гроздовият сок е безалкохолна напитка, получена от смачкване на прясно грозде и отделяне на мъстта. Той съдържа всички ценни съставки на гроздето. Гроздето се смила с ръчна гроздомелачка. Кашата се събира в добре дрениран съд (каца). Веднага след смачкването мъстта се отделя и сулфитира, като дозата на серния двуокис е 10 г за 100 л мъст. Това количество серен двуокис се съдържа в 200 мл серниста киселина.

Сулфитираната мъст се оставя на спокойствие в продължение на 10-15 часа. През това време мътещите частици падат в утайката и мъстта се избистря. Бистрата мъст се прехвърля в чист съд. В никакъв случай не бива да се допусне процес на заферментиране.

В домашни условия ферментацията се предотвратява по два начина:
Използване на натриев бензоат
Внесен в мъстта, той предизвиква химична реакция, при която свободната винена киселина, намираща се в мъстта, се свързва с натрия. В резултат на това се получава бензоена киселина, която предотвратява ферментацията. При консумация на такъв гроздов сок в гърлото се усеща леко дразнене. Това не е опасно. Научно е установено, че безвредната доза на натриев бензоат е до 4 г на ден.

Бистрата мъст след сулфитирането се прехвърля в чист съд, при което се измерва в литри. Дозата натриев бензоат е грам за литър мъст. Отмереното количество натриев бензоат се разтваря в малко вода или мъст. Полученият разтвор се внася в мъстта и се разбърква интензивно. Съдът се запушва и се поставя в хладно помещение. Приготвеният по този начин гроздов сок трябва да се консумира през зимата до настъпването на пролетта, защото действието на натриевия бензоат отслабва и след затопляне на времето е възможно да започне ферментация. От ферментацията на такъв сок се получава вино с много неприятен вкус, което не може да се пие. То не е подходящо и за изваряване в ракия.

Запазване на гроздовия сок чрез пастьоризация
Отделената след сулфитиране бистра мъст се налива в стъклени бутилки. При пълненето се оставя по-голяма въздушна камера, като нивото на мъстта стига до шийката на бутилката. Бутилките се затапват с памучни тапи. Бутилките се нареждат прави в казан, на дъното на който е поставена дървена решетка (скара), тънък пласт слама или няколко слоя памучен плат. Казанът се поставя върху огнището и се пълни с вода до нивото на мъстта в бутилките. Водата се загрява до завиране и веднага се спира. След охлаждане на водата бутилките се изваждат и се нареждат прави в хладно помещение. За около месец термолабилните вещества се пресичат и падат в утайка, сокът се избистря и може да се отдели от утайката чрез декантиране с маркуч. Бистрата мъст се налива в чисти бутилки, които се затварят с метални капачки (кро-ненкорки) или коркови тапи. Корковите тапи се завързват с канап за шийката на бутилката. Така подготвени, бутилките отново се нареждат в казана за втора пастьоризация. Температурата на водата не бива да бъде по-висока от 75С. Охладените бутилки се нареждат хоризонтално в хладно помещение за съхранение.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Домашен лекaр
2296
0

Детето в семейството е не само радост, но и голяма отговорност. Родителите се стараят да ги опазят от обкръжаващите ги опасности. За съжаление понякога опасностите са там, където неочакваме.

147
0

Ако крачите енергично само 25 минути на ден, можете да живеете с 3 до 7 г. по-дълго. Всекидневните умерени физически упражнения намаляват наполовина риска хората между 50 и 60 г. да умрат от инфаркт.

1040
0

Уроците в училище са също толкова сериозни и отговорни, както работата на възрастните. Физическото и емоционално натоварване е голямо. Затова е толкова важно храненето на този етап.

6203
0

Лекарите твърдят, че бирата е алкохолна напитка, но някои специалисти поддържат мнението, че тя е полезна. В нея се съдържат вещества полезни за организма: вода, белтъци, захар и даже витамини.

344
0

Пикникът през лятото сред природата, на вилата или на село е не само свеж въздух, слънце, плодове. Той крие и много опасности. За да има само положителни емоции трябва да се спазват няколко прости

Още от Фермер
14
0

Десетки милиони левове се вливат в момента в села и градове в момента в цялата страна по европейски проекти, след като година и половина беше нулева за България в това отношение.

11
0

Хранителните стоки през изминалия месец продължиха да поевтиняват. С 1% падна средният индекс за храните по FAO. За година спадът е 19.4%. В края на август месечната стойност на индекса е била на

19
0

Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще се доближи до средното за месеца. През нощта ще бъде ясно и почти тихо. След полунощ на места над североизточните райони от страната ще се появи ниска

16
0

Русия е забранила вноса на продукти с фитосанитарни сертификати, издадени в България, съобщава агенция ТАСС по информация от руския регулатор "Росселхознадзор".

19
0

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще присъства утре на официалното откриване на предприятие за производство на риба и рибни дарове в село Ряхово, Община Сливо поле.

Отговор:

При Гергана всички колтуци на височина 20-25 см от основата се отстраняват, следващите няколко се прекършват на 2 листа и 1 плод, а по-горните - на 2-3 плода. Върхът се прекършва на 10-12 см над...

БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.

;