Как се приготвя гроздов сок в домашни условия?

06 септември 2011
Домашен лекaр
0
50581
 

Нашият читател Илия Ценов от Нова Загора пита

Как се приготвя гроздов сок в домашни условия?

Приготвяне на гроздов сок

Гроздовият сок е безалкохолна напитка, получена от смачкване на прясно грозде и отделяне на мъстта. Той съдържа всички ценни съставки на гроздето. Гроздето се смила с ръчна гроздомелачка. Кашата се събира в добре дрениран съд (каца). Веднага след смачкването мъстта се отделя и сулфитира, като дозата на серния двуокис е 10 г за 100 л мъст. Това количество серен двуокис се съдържа в 200 мл серниста киселина.

Сулфитираната мъст се оставя на спокойствие в продължение на 10-15 часа. През това време мътещите частици падат в утайката и мъстта се избистря. Бистрата мъст се прехвърля в чист съд. В никакъв случай не бива да се допусне процес на заферментиране.

В домашни условия ферментацията се предотвратява по два начина:
Използване на натриев бензоат
Внесен в мъстта, той предизвиква химична реакция, при която свободната винена киселина, намираща се в мъстта, се свързва с натрия. В резултат на това се получава бензоена киселина, която предотвратява ферментацията. При консумация на такъв гроздов сок в гърлото се усеща леко дразнене. Това не е опасно. Научно е установено, че безвредната доза на натриев бензоат е до 4 г на ден.

Бистрата мъст след сулфитирането се прехвърля в чист съд, при което се измерва в литри. Дозата натриев бензоат е грам за литър мъст. Отмереното количество натриев бензоат се разтваря в малко вода или мъст. Полученият разтвор се внася в мъстта и се разбърква интензивно. Съдът се запушва и се поставя в хладно помещение. Приготвеният по този начин гроздов сок трябва да се консумира през зимата до настъпването на пролетта, защото действието на натриевия бензоат отслабва и след затопляне на времето е възможно да започне ферментация. От ферментацията на такъв сок се получава вино с много неприятен вкус, което не може да се пие. То не е подходящо и за изваряване в ракия.

Запазване на гроздовия сок чрез пастьоризация
Отделената след сулфитиране бистра мъст се налива в стъклени бутилки. При пълненето се оставя по-голяма въздушна камера, като нивото на мъстта стига до шийката на бутилката. Бутилките се затапват с памучни тапи. Бутилките се нареждат прави в казан, на дъното на който е поставена дървена решетка (скара), тънък пласт слама или няколко слоя памучен плат. Казанът се поставя върху огнището и се пълни с вода до нивото на мъстта в бутилките. Водата се загрява до завиране и веднага се спира. След охлаждане на водата бутилките се изваждат и се нареждат прави в хладно помещение. За около месец термолабилните вещества се пресичат и падат в утайка, сокът се избистря и може да се отдели от утайката чрез декантиране с маркуч. Бистрата мъст се налива в чисти бутилки, които се затварят с метални капачки (кро-ненкорки) или коркови тапи. Корковите тапи се завързват с канап за шийката на бутилката. Така подготвени, бутилките отново се нареждат в казана за втора пастьоризация. Температурата на водата не бива да бъде по-висока от 75С. Охладените бутилки се нареждат хоризонтално в хладно помещение за съхранение.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Домашен лекaр
1557
0

Бързото ходене може да бъде ефективно при контролирането на нивата на кръвната захар при хора с преддиабет показа ново изследване, публикувано в списание Diabetologia.

41760
0

Ако апаратът показва, че налягането ви пълзи  нагоре или е стигнало  плашещи стойности,  опитайте тези

594
0

Лятото е страст, забавление, морски бриз, шум на вълни, флирт, любов и още, и още, но освен това то е и здраве. Всичко, което е необходимо на организма ни за едно презареждане,

2043
0

Д-р Ем. Бенова Често борбата с излишните килограми става натрапчива идея, жертва на която е здравето. Наложената диета повече наподобява на гладуване.

1404
0

Д-р Емилия Беноваа Всички фактори на околната среда влияят в голяма степен върху детската кожа през летните месеци. За разлика от зимния сезон през лятото детската кожа е изложена много по-често и

Още от Фермер
171
0

Ако в родната си Америка авокадото е плодородно дърво с височина до 20 м, в саксия то е привлекателен храст с едри листа и далеч по-скромни размери. Това растение рядко се предлага по магазините,

1539
0

Жълт код за потенциално опасно горещо време е обявен за територията на цялата страна и за 24 юли, неделя. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към

369
0

Диви прасета унищожават цели ниви в смолянското село Търън. Това съобщи кметът на населеното място Явор Говедаров, който е и председател на ловната дружинка в селото, предаде "Фокус".

261
0

През нощта ще е ясно, утре предимно слънчево и горещо. В източните райони ще духа слаб североизточен вятър. Максимални температури между 32° и 37°. Атмосферното налягане е близко до средното за

3411
0

22 т черен дроб задържаха в Пловдив служители на междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата към ГДБОП. Стоката е трябвало да бъде унищожена по разпореждане на

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Фабриката на инж. Владимир Явашев и родният дом на авангардиста в Габрово сега са пустеещо училище Пустееща училищна сграда с изпочупени прозорци и постамент на паметник с липсващ бюст в двора. Това посреща любопитните, решили да открият старата фабрика “Химия и индустрия” и дома на фамилията Явашеви в Габрово.

Жегата кара организма да произвежда повече тестостерон и създава агресивна нагласа. Горещините със сигурност оказват влияние върху всички органи в телата ни, но едновременно с това подлагат на стрес тест и характера. Не е нужно да си лекар или психолог, за да забележиш, че много хора стават по-буйни от обикновено, когато живакът се покачва.

Още един клуб от италианската серия “А” има интерес към капитана на българския национален отбор Ивелин Попов. Според авторитетния вестник “Кориере дело спорт” за привличането на офанзивния футболист на московския “Спартак” ще се бори и “Палермо”. При евентуален успех на акцията Ивелин ще се събере в сицилианския тим със съотборника си в

Отговор:

Не давате подробно описание на ябълковите дръвчета. Но по принцип окапването на плодовете е нормален процес. В повечето случаи се дължи на това, че дръвчето, особено ако е младо, не може да изхрани...

youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.