Как се приготвя гроздов сок в домашни условия?

06 септември 2011
Домашен лекaр
0
124093
 

Нашият читател Илия Ценов от Нова Загора пита

Как се приготвя гроздов сок в домашни условия?

Приготвяне на гроздов сок

Гроздовият сок е безалкохолна напитка, получена от смачкване на прясно грозде и отделяне на мъстта. Той съдържа всички ценни съставки на гроздето. Гроздето се смила с ръчна гроздомелачка. Кашата се събира в добре дрениран съд (каца). Веднага след смачкването мъстта се отделя и сулфитира, като дозата на серния двуокис е 10 г за 100 л мъст. Това количество серен двуокис се съдържа в 200 мл серниста киселина.

Сулфитираната мъст се оставя на спокойствие в продължение на 10-15 часа. През това време мътещите частици падат в утайката и мъстта се избистря. Бистрата мъст се прехвърля в чист съд. В никакъв случай не бива да се допусне процес на заферментиране.

В домашни условия ферментацията се предотвратява по два начина:
Използване на натриев бензоат
Внесен в мъстта, той предизвиква химична реакция, при която свободната винена киселина, намираща се в мъстта, се свързва с натрия. В резултат на това се получава бензоена киселина, която предотвратява ферментацията. При консумация на такъв гроздов сок в гърлото се усеща леко дразнене. Това не е опасно. Научно е установено, че безвредната доза на натриев бензоат е до 4 г на ден.

Бистрата мъст след сулфитирането се прехвърля в чист съд, при което се измерва в литри. Дозата натриев бензоат е грам за литър мъст. Отмереното количество натриев бензоат се разтваря в малко вода или мъст. Полученият разтвор се внася в мъстта и се разбърква интензивно. Съдът се запушва и се поставя в хладно помещение. Приготвеният по този начин гроздов сок трябва да се консумира през зимата до настъпването на пролетта, защото действието на натриевия бензоат отслабва и след затопляне на времето е възможно да започне ферментация. От ферментацията на такъв сок се получава вино с много неприятен вкус, което не може да се пие. То не е подходящо и за изваряване в ракия.

Запазване на гроздовия сок чрез пастьоризация
Отделената след сулфитиране бистра мъст се налива в стъклени бутилки. При пълненето се оставя по-голяма въздушна камера, като нивото на мъстта стига до шийката на бутилката. Бутилките се затапват с памучни тапи. Бутилките се нареждат прави в казан, на дъното на който е поставена дървена решетка (скара), тънък пласт слама или няколко слоя памучен плат. Казанът се поставя върху огнището и се пълни с вода до нивото на мъстта в бутилките. Водата се загрява до завиране и веднага се спира. След охлаждане на водата бутилките се изваждат и се нареждат прави в хладно помещение. За около месец термолабилните вещества се пресичат и падат в утайка, сокът се избистря и може да се отдели от утайката чрез декантиране с маркуч. Бистрата мъст се налива в чисти бутилки, които се затварят с метални капачки (кро-ненкорки) или коркови тапи. Корковите тапи се завързват с канап за шийката на бутилката. Така подготвени, бутилките отново се нареждат в казана за втора пастьоризация. Температурата на водата не бива да бъде по-висока от 75С. Охладените бутилки се нареждат хоризонтално в хладно помещение за съхранение.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Домашен лекaр
18891
0

Изследване на кръвта и урината ще помогне за ранно диагностициране на бъбречно увреждане. Бъбреците са сложно устроени органи с много биологични функции в човешкия организъм.

41841
0

За хората, които не ядат месо или страдат от анемия Недостигът на желязо е сериозен проблем, който може да доведе до появата на анемия, предупреждава CureJoy.

28431
0

Д-р Емилия Бенова Ставните болки могат да бъдат наистина досадни. Понякога, изглежда че няма облекчение на мъчителната болка, която пълзи в ставите и се установява там.

19665
0

Богати са на магнезий, предпазват от анемия Орехите са доказано средство срещу пролетната умора. В този период от годината, когато имунитетът е отслабнал и организмът има нужда от много витамини и

39312
0

Добре е да познавате признаците, за да реагирате навреме Д-р Емилия Бенова Гади ви се и сте леко замаян. Боли ви гърбът. Затруднявате се да изкачвате стълби...

Още от Фермер
3060
0

Мана и алтернария са най-опасните болести Ранните домати, които вече са засадени в градината, се нападат от опасни болести, срещу които ако не се вземат мерки, могат да провалят добивите.

270
0

Пшеницата от Обединеното кралство може да бъде доставена на Куба, ако бъдат изпълнени взаимните интереси и условия между двете страни. Делегацията на Британския съвет за развитие на земеделието и

909
0

През последните две години английският свиневъден сектор е намалил с 50% използваните във фермите антибиотици, съобщава Pork.ahdb.org.uk. От Селскостопанския съвет (AHDB) уточняват,

414
0

През втората половина на нощта облачността ще е разкъсана. На места сутринта в равнините и низините ще има ниска облачност или мъгла. След обяд и до полунощ отново ще се развива купеста и

252
0

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижи тази седмица с 2,16 на сто до 1,387 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Невидима е, но се появява, ако се повиши нивото на калций в кръвта Биомедицинска татуировка върху кожата предупреждава притежателя си, че е възможно да е болен от рак, в ранна фаза. Тя е изобретена от швейцарски учени и представлява подкожен имплант, който образува петна върху кожата, ако нивото на калций в кръвта се повиши.

Мъжът, който в петък бе задържан по обвинение за блудство с две малолетни деца в столично училище, остава за постоянно в ареста, е решил Софийският градски съд на заседание днес при закрити врата. За мярката съобщи пред журналисти адвокатът на обвиняемия, цитиран от БТА. Обвинението срещу мъжа е за престъпление по чл. 149, ал.

Електрическа китара, на която е свирил Боб Дилън, беше продадена за 495 000 долара на търг на "Джулиънс окшънс" в Ню Йорк, съобщи АФП. Китарата "Фендър телекастър" от 1965 г., е принадлежала на Роби Робъртсън, китарист на Боб Дилън. Използвали са я както Боб Дилън, така и Ерик Клептън и Джордж Харисън.

Отговор:Едногодишното дръвче се реже до 50-70 см над почвената повърхност. По този начин се провокира израстването на странични клони около централния клон на 30-60 см от повърхността. В първите години се...
youtube video
Към галерията с видеа