Как се приготвя гроздов сок в домашни условия?

06 септември 2011
Домашен лекaр
0
47998
 

Нашият читател Илия Ценов от Нова Загора пита

Как се приготвя гроздов сок в домашни условия?

Приготвяне на гроздов сок

Гроздовият сок е безалкохолна напитка, получена от смачкване на прясно грозде и отделяне на мъстта. Той съдържа всички ценни съставки на гроздето. Гроздето се смила с ръчна гроздомелачка. Кашата се събира в добре дрениран съд (каца). Веднага след смачкването мъстта се отделя и сулфитира, като дозата на серния двуокис е 10 г за 100 л мъст. Това количество серен двуокис се съдържа в 200 мл серниста киселина.

Сулфитираната мъст се оставя на спокойствие в продължение на 10-15 часа. През това време мътещите частици падат в утайката и мъстта се избистря. Бистрата мъст се прехвърля в чист съд. В никакъв случай не бива да се допусне процес на заферментиране.

В домашни условия ферментацията се предотвратява по два начина:
Използване на натриев бензоат
Внесен в мъстта, той предизвиква химична реакция, при която свободната винена киселина, намираща се в мъстта, се свързва с натрия. В резултат на това се получава бензоена киселина, която предотвратява ферментацията. При консумация на такъв гроздов сок в гърлото се усеща леко дразнене. Това не е опасно. Научно е установено, че безвредната доза на натриев бензоат е до 4 г на ден.

Бистрата мъст след сулфитирането се прехвърля в чист съд, при което се измерва в литри. Дозата натриев бензоат е грам за литър мъст. Отмереното количество натриев бензоат се разтваря в малко вода или мъст. Полученият разтвор се внася в мъстта и се разбърква интензивно. Съдът се запушва и се поставя в хладно помещение. Приготвеният по този начин гроздов сок трябва да се консумира през зимата до настъпването на пролетта, защото действието на натриевия бензоат отслабва и след затопляне на времето е възможно да започне ферментация. От ферментацията на такъв сок се получава вино с много неприятен вкус, което не може да се пие. То не е подходящо и за изваряване в ракия.

Запазване на гроздовия сок чрез пастьоризация
Отделената след сулфитиране бистра мъст се налива в стъклени бутилки. При пълненето се оставя по-голяма въздушна камера, като нивото на мъстта стига до шийката на бутилката. Бутилките се затапват с памучни тапи. Бутилките се нареждат прави в казан, на дъното на който е поставена дървена решетка (скара), тънък пласт слама или няколко слоя памучен плат. Казанът се поставя върху огнището и се пълни с вода до нивото на мъстта в бутилките. Водата се загрява до завиране и веднага се спира. След охлаждане на водата бутилките се изваждат и се нареждат прави в хладно помещение. За около месец термолабилните вещества се пресичат и падат в утайка, сокът се избистря и може да се отдели от утайката чрез декантиране с маркуч. Бистрата мъст се налива в чисти бутилки, които се затварят с метални капачки (кро-ненкорки) или коркови тапи. Корковите тапи се завързват с канап за шийката на бутилката. Така подготвени, бутилките отново се нареждат в казана за втора пастьоризация. Температурата на водата не бива да бъде по-висока от 75С. Охладените бутилки се нареждат хоризонтално в хладно помещение за съхранение.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Домашен лекaр
2358
0

Д-р Ем. Бенова Все по-чест проблем на забързания съвременен човек се крие в лошото храносмилане. За да се справите с него, трябва да спазвате няколко основни профилактични правила. Кои са те?

6381
0

Наричаме холестерола „тихият убиец“, защото не боли – разбираме, че е бил висок, след като получим инфаркт или инсулт. Българинът се интересува от здравето си само когато го боли,

3438
0

Д-р Ем. Бенова Xраносмилателните разстройства обхващат редица симптоми, появяващи се след хранене: дискомфорт, болка, тежест в горната част на корема.

5994
0

Д-р Ем. Бенова Уморяемостта е призната от медиците като болест в ХХ век. Болестта, наречена астения, американците по-късно наричат синдром на хроничната умора.

6489
0

Британски учени проведоха изследване с участието на 10 хил. студенти и изведоха формулата на идеалната закуска. Всички са за кашата, за предпочитане овесена.

Още от Фермер
270
0

През нощта над страната ще бъде предимно облачно и на места, главно в Западна България ще превали дъжд. Ще духа слаб източен вятър. Минимални температури между 7° и 12°.

531
0

Нови митнически правила влизат в сила от 1 май в Европейския съюз. Целта им е „да улеснят работата на предприятията, извършващи търговски операции в Европа“, предаде АФП,

3357
0

Земята е дом на невероятни места. За съжаление обаче, някои от най-зашеметяващите природни забележителности и емблематични обекти са застрашени от изчезване,

2889
0

Злато газим - бедни ходим, твърдят златотърсачи. Хиляди българи атакуват реките в опит да добият благородния метал. Как обаче българи откриват злато в Замбия сред лъвове, питони и крокодили?

3564
0

Полезните мазнини обясняват защо наричат това месо сухоземна сьомга. Познавачи казват, че различават безпогрешно хубавото агнешко още в магазина по цвета на тлъстинките му.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Три пъти ме е била милицията – веднъж за открадната емблема на „Мерцедес”, веднъж за бой в Стара Загора с местни бандити, които се оказаха комунисти и веднъж, когато вече бях студент и ме откриха в американското посолство. Това каза в интервю за предаването 120 минути” актьорът Йосиф Сърчаджиев. Няколко пъти са опитали да го вербуват за агент на

Турът може да започне от Кричим към Девин - пътят се вие край три язовира Два дни са малко да се видят забележителностите на трите селища западно от Смолян - Девин, Борино и Доспат, но пък е сигурно, че изживяванията там ще ви накарат да се върнете отново. Заради красивите и гъсти гори, скалисти върхове над просторни била,

45-годишния британец Лий Шипстън, който зверски уби сънародничка с чук в търновско село Раданово е зарязал бившата си жена и четирите им деца без да плаща издръжка, съобщи thesun.uk. "Ние се разделихме преди 18 години и не съм чувала нищо за него от 10 години, въпреки че имаме две дъщери. Знаех, че е в Португалия, преди да се премести в България.

Отговор:

Отговор:
Фоликур 250 ЕВ е фунгицид за борба с оидиум /рашнеста мана/ по лозята и може да се смесва с всички препарати за борба с маната и сивото гниене по лозата, включително и с Фунгуран 50...

youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.