Как се приготвя гроздов сок в домашни условия?

06 септември 2011
Домашен лекaр
0
25622
 

Нашият читател Илия Ценов от Нова Загора пита

Как се приготвя гроздов сок в домашни условия?

Приготвяне на гроздов сок

Гроздовият сок е безалкохолна напитка, получена от смачкване на прясно грозде и отделяне на мъстта. Той съдържа всички ценни съставки на гроздето. Гроздето се смила с ръчна гроздомелачка. Кашата се събира в добре дрениран съд (каца). Веднага след смачкването мъстта се отделя и сулфитира, като дозата на серния двуокис е 10 г за 100 л мъст. Това количество серен двуокис се съдържа в 200 мл серниста киселина.

Сулфитираната мъст се оставя на спокойствие в продължение на 10-15 часа. През това време мътещите частици падат в утайката и мъстта се избистря. Бистрата мъст се прехвърля в чист съд. В никакъв случай не бива да се допусне процес на заферментиране.

В домашни условия ферментацията се предотвратява по два начина:
Използване на натриев бензоат
Внесен в мъстта, той предизвиква химична реакция, при която свободната винена киселина, намираща се в мъстта, се свързва с натрия. В резултат на това се получава бензоена киселина, която предотвратява ферментацията. При консумация на такъв гроздов сок в гърлото се усеща леко дразнене. Това не е опасно. Научно е установено, че безвредната доза на натриев бензоат е до 4 г на ден.

Бистрата мъст след сулфитирането се прехвърля в чист съд, при което се измерва в литри. Дозата натриев бензоат е грам за литър мъст. Отмереното количество натриев бензоат се разтваря в малко вода или мъст. Полученият разтвор се внася в мъстта и се разбърква интензивно. Съдът се запушва и се поставя в хладно помещение. Приготвеният по този начин гроздов сок трябва да се консумира през зимата до настъпването на пролетта, защото действието на натриевия бензоат отслабва и след затопляне на времето е възможно да започне ферментация. От ферментацията на такъв сок се получава вино с много неприятен вкус, което не може да се пие. То не е подходящо и за изваряване в ракия.

Запазване на гроздовия сок чрез пастьоризация
Отделената след сулфитиране бистра мъст се налива в стъклени бутилки. При пълненето се оставя по-голяма въздушна камера, като нивото на мъстта стига до шийката на бутилката. Бутилките се затапват с памучни тапи. Бутилките се нареждат прави в казан, на дъното на който е поставена дървена решетка (скара), тънък пласт слама или няколко слоя памучен плат. Казанът се поставя върху огнището и се пълни с вода до нивото на мъстта в бутилките. Водата се загрява до завиране и веднага се спира. След охлаждане на водата бутилките се изваждат и се нареждат прави в хладно помещение. За около месец термолабилните вещества се пресичат и падат в утайка, сокът се избистря и може да се отдели от утайката чрез декантиране с маркуч. Бистрата мъст се налива в чисти бутилки, които се затварят с метални капачки (кро-ненкорки) или коркови тапи. Корковите тапи се завързват с канап за шийката на бутилката. Така подготвени, бутилките отново се нареждат в казана за втора пастьоризация. Температурата на водата не бива да бъде по-висока от 75С. Охладените бутилки се нареждат хоризонтално в хладно помещение за съхранение.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Домашен лекaр
888
0

Емилия Бенова От летните проблеми тези усложнения са най-опасните, защото сериозно застрашават човешкото здраве. Разликата между тях е само, че слънчевият удар се получава при открито слънчево

1079
0

Динята е възможно най-полезната храна за диета. Като прибавим чудесните здравословни качества, свежият вкус и голямото съдържание на вода (почти 90%), ясно защо тази диета е препоръчителна за всички.

1306
0

Няма човек, който да не е страдал от болка в краката. Тази болка може да се дължи на обикновена умора, изкълчване, варикоза? Върху краката пада тежестта на цялото тяло.

1895
0

Между 12:00 и 17:00 ч. да се избягва излагането на слънце и да се пият много течности, но да се избягват газираните напитки. Това посъветва Катя Александрова от ИСУЛ по Дарик радио.

404
0

Водата Саси е кръстена на Синтия Сас, диетолог със световна слава, която е съставила тази чудесна рецепта. Напитката е посветена на всички, които искат да се отърват от някой излишен килограм,

Още от Фермер
8
0

Много стопрани на кучета подстригват любимците си през лятото, за ди ги предпазят от прегряване. Но трябва да знаете, че ветеринарни специалисти, кучешки фризьори и собственици на кучета продължават

11
0

Утре, 1 август 2015 г., министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще открие XII-то издание на Странджанския манов мед в Община Царево, съобщиха от министерството.

13
0

Готвим първа нотификация на ПРСР и ще предложим промяна в някои от условията като интензитет на помощта, максимален бюджет на проект и добавки за съответните критерии, така че бюджетът,

10
0

В домашни условия размножаването на вълнистите папагалчета е целогодишно, но най-подходящия период за размножанането им тази година вече сте пропуснали - той е от средата до края на април.

38
0

Въпреки че фасулевият зърнояд се води за складов неприятел, първото поколение се развива на полето. В хранилищата вредителят развива 4-6 поколениягодишно.

Отговор:

Няколко може да са причините за поява на кръв в изодяваното мляко. Най-очевидната е разтитие на маситит. Но тъй като пишете, че вимето на козата не е уплътнено, зачервено и, най-важното, болезнено,...

БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.

;