Подберете устойчиви на болести сортове

06 септември 2011
Овошки
0
2693
 

За да пръскате по-малко

Подберете устойчиви на болести сортове

Така и плодовете ще са без остатъци от пестициди

Селекцията непрекъснато работи за създаване на устойчиви на болести сортове от различните овощни видове. За съжаление качеството на плодовете не винаги е право пропорционално на устойчивостта им към болести. Все пак има създадени сортове, които са устойчиви поне на една или няколко от икономически важните болести.

След като ви предстои засаждане на ябълкови дръвчета, а искате да пръскате по-малко изберете по възможност устойчиви или толерантни на струпясване и брашнеста мана сортове. Такива са Прима, Либърти, Флорина и Джонафрий.

ДОБРИТЕ ГРИЖИ НАМАЛЯВАТ ОПАСНОСТТА ОТ БОЛЕСТИ
При засаждане на дръвчетата на подходящо място и полагане на добри грижи за тяхното развитие - напояване, окопаване, торене и подхранване, опасността от болести е значително по-малка. Разстоянията на засаждане, формирането на короните и резитбата, също са част от агротехниката, с която дръвчетата са по-силни и по-жизнени, което ги прави и по-устойчиви към болести и неприятели.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Овошки
12267
0

Продължава борбата срещу икономически най-важните болести и неприятели по овощните култури. През месеца има благоприятни условия за развитие на струпясване по ябълка и круша,

3996
0

Една гъсеница на ябълковия плодов червей за своето пълно изхранване поврежда от 2-3 плода. Срещу вредителят задължително се правят няколко пръскания.

6858
0

Шарката е една от най-вредоносните вирусни болести по сливата и е причина за изкореняване на ценния български сорт Кюстнендилска синя слива. Най-типични за тази болест са пръстеновидните хлоротични

22761
0

Сивото гниене е болест, която е много опасна за ягодовите лехи. Ако срещу нея не се вземат навременни мерки, може да се провали голяма част от ягодовата реколта.

10962
0

Прасковеният клонков молец или анарзията се среща навсякъде, но по-масово в районите, където се отглеждат праскови и кайсии. Освен това напада слива, бадем, вишна, череша и джанка.

Още от Фермер
396
0

Продукти: 1,5 кг броколи, 1 голяма глава лук, 3 с.л. лешници, 60 г масло, 4 с.л. галета, млян черен пипер, 200 г синьо сирене, сол на вкус Приготвяне: 1.

396
0

В него се твърди, че у нас са вложени милиарди без отговарящ на тях ефект за икономиката и земеделието. Според Икономическия институт към БАН статистиката е повече от неблагоприятна,

396
0

Д-р Ем. Бенова Понякога хремата и кашлицата не са симптоми на настинка. Може би става дума за алергия. Настинките се причиняват от различни вируси. Те са заразни и са навсякъде.

585
0

Свилен Костов вече е назначен за четвъртия зам.-министър на земеделието. Пред "Български фермер" той заяви, че ресорът му ще обхваща изцяло поземлените отношения и законодателство€ А основното и

234
0

Събитието ще се състои утре - 1 юни и ще бъде открито от изп.-директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Мариета Захариева от 10 ч.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За трети път съдийската колегия на Висшия съдебен съвет не успя да избере ръководител на съд. От създаването си досега колегията не е гласувала нито един председател на съд. Днес без ръководител остана районният съд в Гоце Делчев. За поста кандидатстваха двама правораздаващи там магистрати - Стоян Хаджиев и Васко Петров.

България ще бъде включена в новата Европейската гранична и брегова служба. Това стана възможно след като Комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент одобри законодателно изменение, внесено от българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Мария Габриел, което гарантира участието на България в новата служба,

Британската поп звезда Елтън Джон заяви, че очаква с нетърпение бъдеща среща с руския президент Владимир Путин. Той каза това от сцената по време на снощния си концерт в Москва. "Както някои от вас вероятно знаят, аз се надявах да се срещна с президента Путин по време на това пътуване и въпреки че това се оказа невъзможно,

Отговор:

Може да размножите ягодите като разделите растенията, ако те образуват малко ластуни. Не е задължително да премахвате листа след плододаването. Достатъчно е да изчистите изсъхналите, за да не...

youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.