Как да предпазя овцете си от копитен гнилец?

01 Август 2011
Домашна ферма
0
2880
 

Тодор Петров от Харманли:

Как да предпазя овцете си от копитен гнилец?

Специалистът обяснява

За предпазване от копитен гнилец кошарите трябва да бъдат построени на високи, сухи и отцедливи. Необходимо е в помещенията редовно да се осигурява суха постеля, за да не се разкалват. Кошарите да се почистват и дезинфекцират напролет и наесен, като се изкопава подът и се изхвърлят напластяванията.

ИЗБЯГВАЙТЕ ВЛАЖНИ И МОЧУРЛИВИ ПАСИЩА И ВОДОПОИ
Копитата на овцете трябва редовно да се почистват и подрязват. Новодоставените овце и кочове задължително се поставят под 30-дневна карантина.

В заразеното стопанство се налага карантина, като ЗАБОЛЕЛИТЕ ОВЦЕ СЕ ОТДЕЛЯТ ОТ СТАДОТО и се лекуват до пълното им оздравяване. Правят се бани на копитата през 7 дни по указание на ветеринарния лекар. Всекидневно се правят прегледи на всички овце за откриване на новозаболелите. Районират се пашата и водопоите за отделните стада от селището.

КОШАРИТЕ СЕ ПОЧИСТВАТ И ДЕЗИНФЕКЦИРАТ.
Торът се компостира за биотермично обезвреждане. Пред входа на кошарите се изгражда дезинфекциозна площадка, през която преминават овцете.
Карантината се вдига 30 дни след оздравяване или умиране на последното болно животно.

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна регистрация за да можете да оставите коментар към тази статия.

Още от Домашна ферма
0
1650

При добро хранене пръчът трябва да достигне телесна маса 90-100 кг Не допускайте пръчовете да отслабнат при прехода към пролетта. При добро хранене те трябва да достигнат телесна маса 90-100 кг.

0
1260

Калцият е важен елемент за правилното развитие на подрастващите и най-вече на носачките. Непрекъснато ви напомняме, че недостигът или липсата на калций в храната води до силно намаляване на

0
470

Как да разпознаете болните животни Те са неразположени - отпаднали, с намален апетит и слаба болезненост при натиск в областта на черния дроб. Най-често стопаните не забелязват тези признаци навреме.

0
610

По време на първите 15 дни от живота на телето единствената храна е коластрата - първите 3-4 дни и майчиното мляко. Техният размер е около 5.7 кг на ден.

0
1100

Отбиването на прасетата сукалчета е силен стрес за тях и затова трябва да се прави постепенно - в продължение поне на 4 дни, като все по-рядко се пускат при майка си: 1-и ден - 5-6 пъти; 2-и ден -

Още от Фермер
0
90

Държавите-членки на ЕС подкрепиха предложението на Европейската комисия да бъде затворена мярката за частно складиране на свинско месо. Причината е в стабилните цени на свинското месо и неголемия

0
8670

Борбата с ранно кафяво гниене включва агротехнически и химически мерки. Препоръчително е новите дръвчета да се засаждат на проветриво място. Важно е да се премахват саморасли сливи и джанки, трънки,

0
140

Застреляният в зоопарка на Ловеч ягуар Алонсо вече е успешно препариран и изложен в Природонаучния музей в троянското село Черни Осъм от 29 април т.г.

0
160

Наредба № 15 от 2012 г. за предоставяне на обезпечения за издаване на лицензии за внос и износ, сертификати за предварително фиксиране и удостоверения за възстановяване за селскостопански продукти от

0
210

Земетресението, от което пострада Непал, е скъсило Еверест, пише в. "Хъфингтън пост", цитиран от БГНЕС. Според консорциума за геофизически изследвания UNAVCO след катаклизъма височината на Покрива на

БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.