Хранене на кокошки-носачки

16 Декември 2009
Животновъдство / Полезни съвети
6
64012
 

ДАЖБИ

Хранене на кокошки-носачки от яйценосно направление

За да реализират генетичния си потенциал, трябва да се изхранват с комбинирани фуражи

Съвременните хибриди носачки снасят за една година над 300 броя яйца. Пиковата носливост достига 93-94%. Храненето на кокошките носачки със зърно или комбинация от зърно и фуражни смески води до значително намаляване на носливостта.

Потребностите на кокошките носачки от протеин, обменна енергия, аминокиселини и минерални вещества се променят през различните фази на продуктивния им период и затова НАЙ-ПРАВИЛНО Е ФАЗОВОТО ХРАНЕНЕ. То се определя от консумацията на фураж, възрастта на птиците и носливостта. Най-високи са потребностите от хранителни вещества непосредствено след пронасяне на кокошките. Тогава те трябва да получават комбиниран фураж за носачки I фаза.  В него съдържанието на протеин при консумация на 110 г/ден трябва да бъде не по-малко от 17,7% при обменна енергия 2750-2800 ккал/кг фураж. Този фураж се изхранва до 45-седмична възраст, след което се преминава към комбиниран фураж за кокошки-носачки II фаза. Поради увеличената консумация на фураж през периода 46-65-седмична възраст и намалената носливост потребностите на птиците от хранителни вещества се задоволяват при съдържание на протеин в смеските 17% и обменна енергия 2720 ккал/кг фураж.

Тъй като с напредване на възрастта на птиците, особено след 65-седмична възраст, се появяват ПРОБЛЕМИТЕ СЪС ЗДРАВИНАТА НА ЧЕРУПКАТА
след тази възраст трябва да се увеличи равнището на калций в смеската (4-4,2%) и да се намали съдържанието на усвоим фосфор (0,34-0,36%).

При проблеми с ЕДРИНАТА НА ЯЙЦАТА (дребни яйца) трябва да се увеличи съдържанието на синтетичен метионин и обменна енергия чрез добавката на мазнина като източник на линолова киселина.

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна регистрация за да можете да оставите коментар към тази статия.

1 от пламен на 12.3.2011
ne razbrah kolko gr. e dajbata za edna kokoshka.
2 от Ajonov на 25.4.2011
Даден е пример при 110гр/ден . Чувал съм, че дневната дажба е около 90-110гр.
3 от galinia69 на 4.3.2012
kagete mi firmi koito osigurqvat vsi4ko bezplatna za da gleda6 za tqh koko6ki
4 от emozlat на 24.7.2012
снасят дребни яйца какво да им давам
5 от mitko dimitrov на 28.5.2013
s kakvo da gi hranq za da zazdrawq 4erypkite na qicata
6 от Valentin Georgiev на 3.11.2013
dnevnata dajba na edna koko6ka e 110 grama i tia e nai dobre da se dava 2 pati dnevno kato parvia pat e rano sutrin 60% a drugite 40%kasen sletobiad da re4em okolo 16:30 i ako nesa pusnati prez denia e hubavo da im se dava i niakva zelena dobavka plod ili zelen4uk ili treva nariazano
Още от Животновъдство / Полезни съвети
0
340

Правилното хранене на юниците е много важно. Юниците с признаци на затлъстяване не проявяват признаци на разгонване (тиха разгоненост) и осеменяването им често пъти е неуспешно.

0
2420

За всички етапи на свиневъдството важи правилото да се намаляват разходите за фураж, без да се намалява продуктивността на животните. Разходите на фураж могат да се понижат,

0
4090

Консултанти и изследователи в Ирландия са изчислили, че в първата седмица след отелването кравата се нуждае от 10 кг сено. Това количество се повишава с 1 кг на седмица в продължение на осем седмици

0
8610

0 Птиците стават по-често жертва на хищници. 0 Смъртността е по-висока от тази на отглежданите подово и клетъчно. 0 Птиците са по-уязвими на редица заболявания: хелминтози, хистомонози, септицемия,

0
2280

Трябва да имате предвид, че комбинираният фураж съдържа протеин около 18%, като част от него е под формата на млечен протеин, богат на аминокиселини, витамини, макро- и микроелементи.

Още от Фермер
0
710

Държавен фонд "Земеделие" започна прилагането на схемата "Договорни отношения в сектора на млякото", която има за цел да уреди търговските взаимоотношения между производителите,

0
120

128,2 млн. евро са чуждестранните инвестиции у нас през първите два месеца на годината според предварителните данни на БНБ. Размерът им е по-малък в сравнение със същия период на 2014 г.

0
290

11 банки са свалили през март лихвите по депозитите. Така доходността по срочните влогове вече е рекордно ниска, сочи анализ на финансовия портал „Моите пари„.

0
210

150 милиона евро за нова техника са предвидени по програма за развитие на селските райони. Още при старта си програмата предизвика изключителен интерес сред малките земеделски стопанства.

0
220

На следващото правителствено заседание ще бъде гласуван проект за обединяването на НАП и митниците, научи „Труд“. Новата мегаструктура ще се казва Приходна агенция и ще бъде подчинена на

Въпрос изпратен от читател:

S kakivo lekarstvo se lekuva Agalaksiya

Отговор: При заразната агалаксия при овце и кози се прилага испанската ваксина Agalax-S. При здрави неинфектирани животни се прилага при всички (мъжки и женски) животни, предназначени за разплод, след 2-3-месечна възраст.При инфектирани и при високорискови животни се прилага втора доза, 2-4 седмици след първата. На всеки 4-6 месеца се препоръчва реваксинация в зависимост от инфекцията. Не трябва да се ваксинират болни, изтощени и подложени на стрес животни.
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.