Резитба на ябълка на свободно растяща корона

03 Февруари 2014
Овошки
0
27091
 

Свободно растяща формировка е корона с водач, върху който се формират до 5-6 скелетни клона. Първите три, по-рядко четири скелетни клони израстват от съседни пъпки и формират най-често единствения етаж на короната. Следващите клони е желателно да се разполагат поединично, като първият е на 60-80 см над етажа, а следващите се оставят през 40-60 см един от друг.

Тази корона може да се формира и с втори етаж, но с не повече от 2 клона. В този случай разстоянието между първия и втория етаж е по-голямо. Както писахме в предишни материали, единственото различие при формирането на тази корона, в сравнение с подобрена етажна е, че клоните се режат по-слабо, особено в млада възраст на овощните дървета.

Типичната резитба за плододаване се прилага след извършване на ограничаваща резитба. Резитбата през периода на пълно плододаване се прилага съобразно с растежната сила на дърветата и количеството на предполагаемия добив. Тя е толкова по-силна, колкото по-слаб е растежът. Силна е и резитбата при наличие на много плодни пъпки, за да не се достигне до изобилен цъфтеж. При много слаб растеж на дърветата се прилага силна подмладяваща резитба на скелетните и обрастващи клони. Скелетните клони се съкращават на 3-5 годишна дървесина, а в някои случаи и на по-възрастна дървесина.

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна регистрация за да можете да оставите коментар към тази статия.

Още от Овошки
0
2821

И през юли продължава борбата срещу икономически най-важните болести и неприятели по овощните дръвчета. Задължително се спазва правилото третиранията да се извършват в ранните сутрешни или вечерни

0
3960

В момента овощните дръвчета са в процес на усилено нарастване. Освен основната резитба, която се извършва в края на зимата, през лятото също се прави резитба.

0
4780

Ябълковият плодов червей се среща навсякъде у нас, а гъсеницата му поврежда плодовете на ябълката, крушата, прасковата, кайсията, ореха и сливата. Нарича се ябълков,

0
3790

Падналите валежи в различните райони на страната създадоха условия за протичане на инкубационния период на струпясването по ябълки и круши. Изборът на продукти за растителна защита е много важен.

0
3190

Боровинката се размножава както и останалите ягодоплодни култури - вегетативно и чрез семена. В практиката най-често се използва вкореняването на зрели или на зелени резници.

Още от Фермер
0
150

Министърът на икономиката Божидар Лукарски съобщи във Варна вчера, че екипът на министерството и депутати от Реформаторския блок (РБ) предлагат прагът за регистрация на фирми по ДДС да се увеличи от

0
220

ЕК е настояла бюджетът на селската програма да бъде намален с 28 млн. евро, става ясно от писмо до фонд „Земеделие“, цитирано от в. "Сега". Тези пари са били платени за реализацията на проекти за

0
260

Проект за промени в закона за земята противоречи на еврорегламент, твърдят експерти Подготвени промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи от Министерския съвет ще доведат до

0
227

Жълт код е обявен за днес в почти цялата страна заради високи температури и горещо време. Кодът е в сила за 23 области на Западна, Северна, Централна и Южна България,

0
250

България се оказва в топ 3 по износ на седалки за тоалетни чинии и е световен лидер по експорт на сплескани зърна през 2014 година. Това показва годишният анализ на Българската стопанска камара (БСК).

Отговор: По симптомите, които описвате, е възможно да става въпрос за болестта фузарийно увяхване при тиквови. Признаците могат да се проявяват във всички фази - особено в цъфтеж и в началото на плододаването. Мерките срещу болестта трябва да са превантивни. Третира се няколко пъти с топсин М 70ВДГ: преди пикиране, след разсаждане и 10 дни след разсаждане. Профилактично може да полеете здравите растения с по 1 литър разтвор от 0,1% топсин М.
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.