Масло в домашни условия

30 Ноември 2009
Домашна ферма
0
19423
 

Как да си направите?

Млечно масло в домашни условия от биволско, овче или козе мляко

Можете да си направите в домашни условия масло от краве, биволско, овче или козе мляко. Поради особената структура на козето мляко получаването от него на масло е значително затруднено. Млякото, от което ще избивате маслото МОЖЕ ДА Е СУРОВО ИЛИ ВАРЕНО пастьоризирано. Уредите, които които се използват за избиване на масло в домашни условия, биват: дървени (вертикални - изработeни от майстор-бъчвар; пресечен конус) метални - модел пералня "Рига" или българска пералня, има и руско производсво от същия модел, в умален вид, или пласмасови - детска пералня.

МАСЛО ОТ СУРОВО МЛЯКО (ПРОКИША). След издояването прецедете и налейте млякото в съд, отговарящ по обем на уреда, в който ще го избивате. Препоръчително е в млякото да прибавите закваска от 1 процент българско кисело мляко. Съхранявайте го при стайна температура. Прецедете и добавете следващото издоено мляко след предварително разбъркване на заквасеното мляко в същия съд. Добавяйте мляко, докато количеството му достигне обема на уреда, в който ще става избиването за масло.
Така подготвеното мляко (прокиша) трябва ДА ПОЛУЧИ ПРИЯТНО КИСЕЛ ВКУС
след което го охладете до 12-13 градуса и го прехвърлете в уреда за избиване. Особено важно изискване е МЛЯКОТО ДА ЗАПЪЛВА ЕДНА ТРЕТА ОТ ОБЕМА МУ! Нарушаването на тези правила затруднява и дори прави невъзможно добиването на масло.

ПРОЦЕСЪТ НА НОРМАЛНО ИЗБИВАНЕ НА МАСЛОТО ПРОДЪЛЖАВА ОКОЛО 1 ЧАС
Маслото се отделя по повърхността на работния материал във вид на дребни зрънца (оризови до грахови) за по-пълно промиване на маслото. След това източете мътеницата и промийте маслото 2-3 пъти със студена питейна водас  температура, не по-висока от 10-15 градуса, за бъдат отмити белтъчините от маслото.

КАЧЕСТВЕНОТО МАСЛО съдържа не повече от 16 процента вода. Това се постига чрез пресоване на промитото масло с валяк (точилка за баница). Съхранявайте маслото в хладилник в подходящ съд.

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна регистрация за да можете да оставите коментар към тази статия.

Още от Домашна ферма
0
430

Отбиването на прасетата сукалчета е силен стрес за тях и затова трябва да се прави постепенно - в продължение поне на 4 дни, като все по-рядко се пускат при майка си: 1-и ден - 5-6 пъти; 2-и ден -

0
410

Д-р Валентин Иванов, квмн При разстройство можете да помогнете лесно на животните, като в 1 литър вода сварите кората на един средноголям плод от нар (предварително добре измит!).

0
1000

С изкарването на овцете на пролетна паша първото нещо, което трябва да направите, е да прегледате копитата им. Задължително изрежете прекомерно и неправилно израсналите Следващата ви задача е да се

0
890

Важно е да знаете, че заболяването поразява лактиращите животни. Гангренозният мастит е тежко заболяване и може да засегне едната, а понякога и двете половини на вимето При всяко доене следете

0
1240

Когато избирате агнета за разплод, оставете по-добре развитите, които са от по-млечни майки и кочове с произход. Ако пък имате близнаци, веднага ги заделяйте,

Още от Фермер
0
90

1,7 млрд. лв са предвидените средства за всички 39 общини по ОП „Региони в растеж”, които се очакват да бъдат одобрени следващата седмица. Това съобщи в Карлово министърът на регионалното развитие и

0
330

Д-р Емилия Бенова На всеки се е случвало сутрин да се събуди и да не може да си движи главата, защото изпитва болка. Вратът му е схванат. Подобни симптоми могат да съпровождат сериозни заболявания

0
160

 Не бива повече да се изразходват пари на гърба на българските животновъди. Това каза за Агенция „Фокус” Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите в България.

0
220

Замисляли ли сте се някога защо хората са с толкова различно отношение към храната? Има такива, при които храненето е ритуал, а има и такива, които приемат храната като неизбежна необходимост.

0
170

Компания New Holland представи телескопичния товарач LM7.35, който е част от нова серия, състояща се от пет машини. Товарачът може да повдига до 4,2 тона на височина от 9,1 метра.

БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.