Кисел квас за уханен хляб
26 Ноември 2009
Кулинария / Полезни съвети
0
3641
Кисел квас за уханен хляб
 

Как се приготвя квас за хляб?- пита читателят Христо Величков от Добрич.

Омесва се малко брашно с вода и се оставя да ферментира в една покрита чаша 10-15 дни на стайна температура. Разбърква се от време на време, като се прибавя по още малко брашно. Когато е готова, тази питка или квас има сладък мирис на ферментирал алкохол, какъвто има и пресния хляб. Може да се запази 1 -2 седмици на тъмно и прохладно място в стъклена купичка, не в пластмасова.

Процесът на ферментация на тестото е по-продължителен и бавен, от този, когато се употребява готова мая. Водата, която се използва за приготвянето не трябва да е хлорирана.

Когато се меси хляб в домашни условия, вместо мая се взема от готовия квас малко парченце, размива се в хладка вода и се меси.

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна регистрация за да можете да оставите коментар към тази статия.

От 15 април с От 15 април с "Български фермер" и "Хоби фермер": Как да се справите с къртицата...

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.

Отговор: Технологията ще бъде описана на страниците на вестник „Хоби фермер“ през април. Разсадът от диня и кратуна се отглежда един месец преди присаждането.