Кисел квас за уханен хляб

26 Ноември 2009
Кулинария / Полезни съвети
0
7786
 

Как се приготвя квас за хляб?- пита читателят Христо Величков от Добрич.

Омесва се малко брашно с вода и се оставя да ферментира в една покрита чаша 10-15 дни на стайна температура. Разбърква се от време на време, като се прибавя по още малко брашно. Когато е готова, тази питка или квас има сладък мирис на ферментирал алкохол, какъвто има и пресния хляб. Може да се запази 1 -2 седмици на тъмно и прохладно място в стъклена купичка, не в пластмасова.

Процесът на ферментация на тестото е по-продължителен и бавен, от този, когато се употребява готова мая. Водата, която се използва за приготвянето не трябва да е хлорирана.

Когато се меси хляб в домашни условия, вместо мая се взема от готовия квас малко парченце, размива се в хладка вода и се меси.

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна регистрация за да можете да оставите коментар към тази статия.

Още от Кулинария / Полезни съвети
0
8000

Миризмата на ново Хладилникът, както и всеки друг нов домакински уред, има своя миризма. За да не се смесва тя с аромата на храните, преди да започнете да го използвате, трябва да измиете хладилника.

0
3890

ВЪПРОС: "Хоби фермер", дайте съвет, когато се готви, може ли да се прибавя и бяло, и червено сухо вино. Има ли значение дали да е домашно или купешко?

0
12560

Киселото зеле е типично ядене за българина през студения сезон. Освен че е вкусно, то е и много полезно - съдържа витамини А, В6, В12 и С, и активизира обмяната на веществата.Зелките се ...

0
8140

Кои полезни храни могат и да ни тровят В ежедневното меню трябва да има богато разнообразие от продукти, с които да си доставяме необходимите хранителни вещества.

0
14840

Зехтинът е най-здравословната от масовите растителни мазнини. По благотворни ефекти му съперничат само някои скъпи масла като авокадовото, но сравнението не е коректно,

Още от Фермер
0
110

Снощи бяха преведени средствата за националните доплащания за тютюнопроизводители. Това обяви на брифинг след срещата си с тютюнопроизводители министърът на земеделието Десислава Танева,

0
140

Кочо Димитров По време на отглеждането на лозята по различни причини загиват лози. Най-често това става от нападението на болести. Напоследък например доста зачестиха пораженията от болестта еска),

0
80

Водните количества в реките в цялата страна са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток,

0
170

"Две фирми от Германия и една от Полша са основните изкупвачи на българския мед и те определят цената. В световен мащаб основните монополисти са девет, които са си разпределили зоните,

0
550

Продукти: 3 яйца; 1 ч. чаша захар; 1 ч. чаша сметана; 1 ч. чаша брашно; 1 ч. лъж. сода за хляб; 3 средно големи ябълки, обелени и почистени от семките.

Отговор: Фунгицидиът купроксейт голд М е регистриран срещу мана по лозата, а триомакс 45ВП - за мана по картофи.Така че и двата продукта не са подходящи за зимно пръскане.
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.