Оцетното вкисване се лекува в началото...

23 Ноември 2009
В лозята
3
59284
 

Една от най-опасните болести

Оцетното вкисване се лекува в началото...

Силно вкиснатите вина не подлежат на оправяне

Това е една от най-опасните болести по вината. Причинява се от няколко вида оцетно-кисели бактерии. Всичките са аеробни и се развиват при широк достъп на виното до въздуха. Нападат се най-често слабоалкохолни, бедни на екстракт вина, съхранявани в непълни бъчви. Бактериите, причинители напараво превръщат алкохола на виното в оцетна киселина.

ПРИЗНАЦИТЕ: Това са неприятният кисел вкус и специфичният мирис на оцет.

ВНИМАНИЕ: Мнозина не знаят, че развитието на болестта може да започне още по време на алкохолната ферментация, когато тя протича при висока температура (над 35 С). Обикновено това се случва при ферментация с плаваща шапка без периодично разбъркване и потапяне в течната среда.

Предпазни мерки срещу вкисване

Пълни бъчви и маниакална хигиена ще ви гарантират, че няма да ви сполети това чудо

Предпазните мерки срещу вкисването са същите както и при цветясването. Решаващо значение имат прилагането на правилна технология, използване на серен двуокис, поддържане на бъчвите с вино пълни чрез редовно доливане и спазване на почти маниакална хигиена в помещението, съдовете и съоръженията.

В НАЧАЛЕН СТАДИЙ...
Когато болестта е в начален стадий и виното е годно за пиене, процесът може временно да се спре чрез сулфитиране с дози 8-10 г серен двуокис за 100 литра вино. След сулфитирането виното се бистри и филтрира за отстраняване на бактериите.
Третираното вино може да се подобри вкусово, като се купажира (смеси) с друго здраво вино, но трябва бързо да се консумира. Леко вкиснато вино може да се подобри до известна степен, като се прекара през здрави, пресноферментирали джибри. Настойването продължава от 24 до 48 часа, след което виното се оттака и се прехвърля в чиста напушена бъчва. Този начин на лечение е възможен само по време на гроздоберната кампания и непосредствено след нея, когато има здрави джибри.

В НАПРЕДНАЛ СТАДИИ...
Силно вкиснатите вина не подлежат на лекуване. Те са годни за приготвяне на оцет или за изваряване в ракия. За ракия с добри вкусови качества, преди изваряването киселината трябва да се неутрализира. Това се постига, като във виното се внесе натриев бикарбонат (сода за хляб). Количеството на содата зависи от степента на вкисване. Обикновено за 100 л вино са достатъчни 2-3 пакетчета по 100 г.
Неутрализирането може да се извърши и с пепел от огнището. И в този случай достатъчни могат да се окажат 3-4 лопати пепел за 100 л вино, която се внася едновременно със зареждането на казана с виното.

ЛЕК НЯМА...
Опитите за лекуване на вкиснати вина чрез използване на химически средства като натриев бикарбонат, калциев карбонат (мраморен прах) и др. не дават положителни резултати. Внесени във виното, те първо се свързват с винената киселина, която е по-силна от оцетната. Обработеното по този начин вино получава плосък нехармоничен вкус, а оцетният мирис не изчезва.

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна регистрация за да можете да оставите коментар към тази статия.

1 от mukavej на 25.11.2009
От 20 години си произвеждам домашно вино и го съхранявам в стъклени дамаджани/25-30л./ Тази година за пръв път всичките ми съдове направиха "сага" /тънка ципа на контакта на виното с въздуха/. Виното става за пиене и още няма лош дъх. Възможно ли е това да е оцетно вкисване и късно ли е за "лекуване"?
2 от цветомир стоянов на 5.1.2010
мноого ми хареса саита
3 от kostadin на 31.10.2011
харесами саита
Още от В лозята
0
3800

Стартът на пръсканията, които ще проведат лозарите срещу тези две основни болести тази година, зависи на първо място от възникването на условия за появата и развитието им,

0
1360

Възможни са нападения от шарен гроздов молец и два сродни негови вида по ресите. Макар че по лозята у нас вредят няколко молеца, най-широко разпространен и опасен е именно шареният.

0
2580

Плевелната растителност е един от най-големите врагове на лозовото растение - тя изсмуква първа от почвата хранителните вещества, с което измества лозата.

0
14700

В старата специализирана литература пише, че 1,5 кг. негасена вар и 1,5 кг. син камък са дозата, необходима за 100 литра вода. Синият камък трябва да е чист, а не примесен със зелен камък.

0
7860

При лозата се срещат различни видове пъпки, които могат да объркат любителя, докато ги разграничи. Те са летни, ъглови, спящи, черно око и зимни очи. ОТГОВАРЯМЕ: Летните пъпки се образуват през

Още от Фермер
0
1270

. И тази година киноата си остава най-модната храна, информира Foodpanda в изследване на тенденциите в здравословното хранене. Тя е изключително полезна с високо си съдържание на калций, желязо,

0
370

България заема 55-о място от 61 икономики, сочат данните в Годишника на световната конкурентоспособност 2015 на Института за развитие на управлението,

0
720

През нощта и утре ще е предимно облачно. На отделни места ще има слаби превалявания от дъжд, само в Рило-Родопската област се очакват по-съществени валежи.

0
710

При тази застрахователна система земеделските производители няма как да си застраховат продукцията, твърди  Асен Кичуков, зам.-председател на Националното сдружение на тютюнопроизводителите в

0
740

Появата на жълтия дъжд не се дължи на промишлена или друга антропогенна дейност, а се дължи най-вероятно на природен феномен. Такова е заключението от изследванията на Изпълнителна агенция по околна

Отговор: И двата продукта могат да се използват в овощната градина. Препоръчително е обаче пръскането да не е самоцелно, а срещу определен вредител и в подходящото време за целта. Съветваме ви да четете редовно вестник Хоби фермери, както и сайта на Български фермер, където публикуваме актуалните рз-практики при различните овощни видове.
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.