Оцетното вкисване се лекува в началото...

23 Ноември 2009
В лозята
3
61514
 

Една от най-опасните болести

Оцетното вкисване се лекува в началото...

Силно вкиснатите вина не подлежат на оправяне

Това е една от най-опасните болести по вината. Причинява се от няколко вида оцетно-кисели бактерии. Всичките са аеробни и се развиват при широк достъп на виното до въздуха. Нападат се най-често слабоалкохолни, бедни на екстракт вина, съхранявани в непълни бъчви. Бактериите, причинители напараво превръщат алкохола на виното в оцетна киселина.

ПРИЗНАЦИТЕ: Това са неприятният кисел вкус и специфичният мирис на оцет.

ВНИМАНИЕ: Мнозина не знаят, че развитието на болестта може да започне още по време на алкохолната ферментация, когато тя протича при висока температура (над 35 С). Обикновено това се случва при ферментация с плаваща шапка без периодично разбъркване и потапяне в течната среда.

Предпазни мерки срещу вкисване

Пълни бъчви и маниакална хигиена ще ви гарантират, че няма да ви сполети това чудо

Предпазните мерки срещу вкисването са същите както и при цветясването. Решаващо значение имат прилагането на правилна технология, използване на серен двуокис, поддържане на бъчвите с вино пълни чрез редовно доливане и спазване на почти маниакална хигиена в помещението, съдовете и съоръженията.

В НАЧАЛЕН СТАДИЙ...
Когато болестта е в начален стадий и виното е годно за пиене, процесът може временно да се спре чрез сулфитиране с дози 8-10 г серен двуокис за 100 литра вино. След сулфитирането виното се бистри и филтрира за отстраняване на бактериите.
Третираното вино може да се подобри вкусово, като се купажира (смеси) с друго здраво вино, но трябва бързо да се консумира. Леко вкиснато вино може да се подобри до известна степен, като се прекара през здрави, пресноферментирали джибри. Настойването продължава от 24 до 48 часа, след което виното се оттака и се прехвърля в чиста напушена бъчва. Този начин на лечение е възможен само по време на гроздоберната кампания и непосредствено след нея, когато има здрави джибри.

В НАПРЕДНАЛ СТАДИИ...
Силно вкиснатите вина не подлежат на лекуване. Те са годни за приготвяне на оцет или за изваряване в ракия. За ракия с добри вкусови качества, преди изваряването киселината трябва да се неутрализира. Това се постига, като във виното се внесе натриев бикарбонат (сода за хляб). Количеството на содата зависи от степента на вкисване. Обикновено за 100 л вино са достатъчни 2-3 пакетчета по 100 г.
Неутрализирането може да се извърши и с пепел от огнището. И в този случай достатъчни могат да се окажат 3-4 лопати пепел за 100 л вино, която се внася едновременно със зареждането на казана с виното.

ЛЕК НЯМА...
Опитите за лекуване на вкиснати вина чрез използване на химически средства като натриев бикарбонат, калциев карбонат (мраморен прах) и др. не дават положителни резултати. Внесени във виното, те първо се свързват с винената киселина, която е по-силна от оцетната. Обработеното по този начин вино получава плосък нехармоничен вкус, а оцетният мирис не изчезва.

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна регистрация за да можете да оставите коментар към тази статия.

1 от mukavej на 25.11.2009
От 20 години си произвеждам домашно вино и го съхранявам в стъклени дамаджани/25-30л./ Тази година за пръв път всичките ми съдове направиха "сага" /тънка ципа на контакта на виното с въздуха/. Виното става за пиене и още няма лош дъх. Възможно ли е това да е оцетно вкисване и късно ли е за "лекуване"?
2 от цветомир стоянов на 5.1.2010
мноого ми хареса саита
3 от kostadin на 31.10.2011
харесами саита
Още от В лозята
0
1320

Преди 5-6 години от средата на месец август в лозовите насаждения на Бургаска област се наблюдаваха симптоми на фитоплазми по лозята. Лабораторните анализи доказаха инфекция от фитоплазмената болест

0
2250

ВЪПРОС: Здравейте, уважаема редакция, имам питане - препаратът Шавит 72 ВДГ може ли да се използва за обикновена мана и за брашнеста мана по лозята или трябва да се добави и друг препарат за

0
2240

Късовъзлието по лозата се причинява от един вирус - Grapewine fanleaf virus (GFLV). Той се разпространява чрез посадъчен материал или нематоди. При него са установени различни щамове.

0
5140

Такива хербициди са: Раундъп - тотален, листен, системен хербицид. Той е за борба с едногодишни и многогодишни коренищни и кореновоиздънкови плевели след поникване.

0
4500

ВЪПРОС: Наши читатели поискаха да напишем за истинския наложен пелин и майсторлъка за правенето му. По този повод дадохме думата на нашия консултант д-р Николай Бакалов.

Още от Фермер
0
160

Атмосферното налягане е и ще се задържи малко по-високо от средното за месеца. През нощта над по-голямата част от страната облачността ще намалее до незначителна.

0
280

Експерти от Министерството на земеделието и храните и Българска асоциация на собствениците на земеделски земи ще представят утре реализирани комасационни проекти в селата Студена, Друмево,

0
250

Световната организация по прехрана и земеделие - ФАО започна да  разработва електронен фитосанитарен сертификат. Целта е да се намали разпространението на вредители и болести по растенията в

0
300

Депутатите приеха на второ четене поправките в Кодекса на труда. Според приетите промени задължителното изготвяне на графици за отпуски отпада. 96 народни представители подкрепиха предложението на

0
660

Отложен и неизползван до 31 декември отпуск да може да се погасява по давност 2 г. след края на календарната година, за която се полага. Това реши Народното събрание,

Отговор: По симптомите, които описвате е възможно да става въпрос за болестта фузарийно увяхване при тиквови. Признаците могат да се проявяват във всички фази - особено в цъфтеж и в началото на плододаването. Мерките срещу болестта трябва да са превантивни. Третира се няколко пъти с топсин М 70ВДГ: преди пикиране, след разсаждане и 10 дни след разсаждане. Профилактично може да полеете здравите растения с по 1 литър разтвор от 0,1% топсин М.
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.