Оцетното вкисване се лекува в началото...
23 Ноември 2009
В лозята
3
29104
Оцетното вкисване се лекува в началото...
 

Една от най-опасните болести

Оцетното вкисване се лекува в началото...

Силно вкиснатите вина не подлежат на оправяне

Това е една от най-опасните болести по вината. Причинява се от няколко вида оцетно-кисели бактерии. Всичките са аеробни и се развиват при широк достъп на виното до въздуха. Нападат се най-често слабоалкохолни, бедни на екстракт вина, съхранявани в непълни бъчви. Бактериите, причинители напараво превръщат алкохола на виното в оцетна киселина.

ПРИЗНАЦИТЕ: Това са неприятният кисел вкус и специфичният мирис на оцет.

ВНИМАНИЕ: Мнозина не знаят, че развитието на болестта може да започне още по време на алкохолната ферментация, когато тя протича при висока температура (над 35 С). Обикновено това се случва при ферментация с плаваща шапка без периодично разбъркване и потапяне в течната среда.

Предпазни мерки срещу вкисване

Пълни бъчви и маниакална хигиена ще ви гарантират, че няма да ви сполети това чудо

Предпазните мерки срещу вкисването са същите както и при цветясването. Решаващо значение имат прилагането на правилна технология, използване на серен двуокис, поддържане на бъчвите с вино пълни чрез редовно доливане и спазване на почти маниакална хигиена в помещението, съдовете и съоръженията.

В НАЧАЛЕН СТАДИЙ...
Когато болестта е в начален стадий и виното е годно за пиене, процесът може временно да се спре чрез сулфитиране с дози 8-10 г серен двуокис за 100 литра вино. След сулфитирането виното се бистри и филтрира за отстраняване на бактериите.
Третираното вино може да се подобри вкусово, като се купажира (смеси) с друго здраво вино, но трябва бързо да се консумира. Леко вкиснато вино може да се подобри до известна степен, като се прекара през здрави, пресноферментирали джибри. Настойването продължава от 24 до 48 часа, след което виното се оттака и се прехвърля в чиста напушена бъчва. Този начин на лечение е възможен само по време на гроздоберната кампания и непосредствено след нея, когато има здрави джибри.

В НАПРЕДНАЛ СТАДИИ...
Силно вкиснатите вина не подлежат на лекуване. Те са годни за приготвяне на оцет или за изваряване в ракия. За ракия с добри вкусови качества, преди изваряването киселината трябва да се неутрализира. Това се постига, като във виното се внесе натриев бикарбонат (сода за хляб). Количеството на содата зависи от степента на вкисване. Обикновено за 100 л вино са достатъчни 2-3 пакетчета по 100 г.
Неутрализирането може да се извърши и с пепел от огнището. И в този случай достатъчни могат да се окажат 3-4 лопати пепел за 100 л вино, която се внася едновременно със зареждането на казана с виното.

ЛЕК НЯМА...
Опитите за лекуване на вкиснати вина чрез използване на химически средства като натриев бикарбонат, калциев карбонат (мраморен прах) и др. не дават положителни резултати. Внесени във виното, те първо се свързват с винената киселина, която е по-силна от оцетната. Обработеното по този начин вино получава плосък нехармоничен вкус, а оцетният мирис не изчезва.

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна регистрация за да можете да оставите коментар към тази статия.

1 от mukavej на 25.11.2009
От 20 години си произвеждам домашно вино и го съхранявам в стъклени дамаджани/25-30л./ Тази година за пръв път всичките ми съдове направиха "сага" /тънка ципа на контакта на виното с въздуха/. Виното става за пиене и още няма лош дъх. Възможно ли е това да е оцетно вкисване и късно ли е за "лекуване"?
2 от цветомир стоянов на 5.1.2010
мноого ми хареса саита
3 от kostadin на 31.10.2011
харесами саита
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2015”

Отговор: Към зелени субсидии спадат зелените директни плащания и екологично насочените площи.Според предвиденото в интересуващият ви документ - Наредба за условията и реда на прилагане на схемите за директни плащания, право на зелено директно плащане имат земеделски стопани, които спазват всички известни досега  изисквания за поддръжката на пасища, като новият елемент ще бъде в това, че то няма да може да се разорава.Екологично насочените площи ще се намират в рамките на земеделските парцели с ...
От 15 април с От 15 април с "Български фермер" и "Хоби фермер": Как да се справите с къртицата...

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.