Как да стане второ вино... и второ бяло вино

11 Ноември 2013
В лозята
0
56962
 

Нашата читателка Василия Александрова от Петрич желае да напишем как да се направи второ вино, което се нарича още петиот, защото виното, което е направила е малко.

ОТГОВОР:

Ако сте имали малко количество грозде и виното, кото сте направили ви се вижда недостатъчно, може да направите още.

Как става това

Това става като се използват джибрите, които остават след източването на виното.

Първо е необходимо да направите разтвор от вода и захар - за 100 литра вода са ви необходими за разтваряне 25 кг захар.

Но вие трябва да направите толкова сироп, колкото вино предполагате, че ще източите.

След това трябва да източите виното, но да не пресовате джибрите, а веднага да ги залеете с направения предварително захарен сироп.

Прибавя се и серниста киселина - пропорцията е на 100 литра от сместа да се слагат 150 г серниста киселина.

Преточва се, за да се размеси хубаво.

Ферментацията и всички останали грижи са като при първото вино.

Ако искате да направите второ бяло вино, използвайте онази част от бялото грозде, която ви остава след като е отцедена мъстта.

Това грозде се залива със сиропа който е направен по същия начин като при второто червено вино.

Изчаква се няколко дни първоначално да ферментира, след това се източва течността и се оставя да завърши ферментацията, както се прави при производството на бяло вино.

Според специалистите, ако извършите както трябва всички описани процедури, ще получите добро второ вино, след което джибрите са годни и за изваряване в ракия.

Много хора предпочитат вторите вина, особено жените, защото стават по-леки и меки.

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна регистрация за да можете да оставите коментар към тази статия.

Още от В лозята
0
2030

Екскориоза по лозата не се смята за една от най-опасните болести, но в ранна пролет може да се окаже такава, ако метеорологичните условия са подходящи за нея.

0
4530

За сетен път наши читатели искат да развием темата за приготвянето на работния разтвор за пръскане, защото всяка година има и нови любители, които искат да научат всички правила и да не допускат

0
2130

Този неприятел създава главоболия в най-развитите лозарски страни и у нас се среща масово. Атаката трябва да започне рано напролет, защото още гъсениците от първо поколение са много активни и бързо

0
9390

На международна конференция по интегрирано плодово производство под егидата на Международната организация за биологична растителна защита бяха изнесени тревожни данни от САЩ, Швейцария, Австрия,

0
22430

С настъпването на априлското затопляне ще започват и активните растителнозащитни мероприятия срещу по-рано развилите се болести, неприятели и плевели.

Още от Фермер
0
100

Ваня Велинска Голяма част от посевите в Южна България са под вода. Положението на места е страшно. Дори в близките месеци да не падне капка дъжд, просъхването на наводнените участъци ще е дълго и

0
340

Доц. д-р Енчо Мянушев Тази година месец март се характеризира с продължително хладно и влажно време, а на повечето места и с обилни валежи, които преминаха в силен снеговалеж - Пловдивско,

0
1370

1. Бикът се нуждае от поне два-три месеца, за да се приспособи и да влезе във форма за заплождане на крави. 2. Отделете време да огледате бика, който сте решили да купите.

0
470

Николай Вълканов управител на Интели Агро Първите седем години от присъединяването на България в ЕС са период на растящо подпомагане на селското стопанство,

0
630

Диана Ванчева Видя му се най-накрая началото на новия програмен период за българските фермери. На 27 март министърът на земеделието и храните Десислава Танева подписа заповедта за прилагане на

Отговор: Фунгицидиът купроксейт голд М е регистриран срещу мана по лозата, а триомакс 45ВП - за мана по картофи.Така че и двата продукта не са подходящи за зимно пръскане.
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.