Късните сортове зеле издържат най-дълго

08 Ноември 2013
Зеленчукова градина
0
4073
 

Топлата есен ще остави задълго късните сортове зеле в градините. Част от продукция се използва за туршии и приготвяне на кисело зеле, но друга - трябва да се съхрани.

За съхранение за по-дълъг период са подходящи късните есенни сортове, които са много богати на захари.

За целта се избират само здрави и стегнати зелки.

Преди това главите се почистват от най-горните един-два листа, които може да са замърсени или завехнали.

Така подготвените зелки се поставят в помещението за съхранение.

Зелките се редят шахматно с кочана нагоре. Най-добре е да се поставят на етажерки, като се слагат до 2-3 реда.

Подходящите условия са:

Температурата в помещението да е около 0 и 4 градуса, без големи колебания.

Влажността на въздуха е необходимо да е между 90-95 процента.

Препоръчва се помещението редовно да се проветрява.

Освен това зелките трябва да се преглеждат и ако се забележи загниване, спаружване или друга повреда, да се отделят и консумират веднага.

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна регистрация за да можете да оставите коментар към тази статия.

Още от Зеленчукова градина
0
5210

Студеното и влажно време забавя засяването и засаждането в цялата страна. Почвата е прекалено влажна и не може да се обработва. От друга страна е и студена,

0
3790

Ако семената на зеленчуците се засеят в сандъчета, е необходимо растенията да се пикират. Пикирането на разсада спомага зеленчуците да зреят по-рано. Разсадът се пикира, когато кръстоса първите листа.

0
4150

Най-често стремежът на градинарите е да отгледат голям зеленчук - колкото по-голям, толкова по-добре. Това е като за постижение, разбира се, за вкуса не коментираме.

0
22650

Борбата с къртицата и сляпото куче е изключително трудна. Някои градинари се справят сравнително успешно, като използват различни методи. В последните години в специализираните магазини се предлагат

0
11630

Предстои да засеете пролетните репички. Тъй като са кореноплодна култура, задължително трябва да спазвате някои условия, за да получите качествена продукция. Съобразете дълбочината са сеитба.

Още от Фермер
0
80

Много често в практиката се обръща внимание на макроелементите и торенето с тях. При балансираното подхранване на културите обаче трябва да се включват и микроелементите,

0
150

Френска организация за защита на потребителите критикува предложената петцветна система за обозначаване на хранителните продукти. Според експертите, тя по-скоро ще внесе объркване сред населението.

0
140

Предварителните отчети на отдел "Агростатистика" за добивите от земеделски култури от реколта ’2014 сочат, че  реколтираните площи с пшеница и лимец са 1 266.6 хил. хектара.

0
190

При избора на торове голяма част от фермите все още се ръководят по цените, без да вникнат в характеристиките на съответните продукти. Така например в България масово се внасят торове с ниска

0
210

Пшеница след предшественик царевица Въпреки положените усилия от стопаните пшеницата, поради скъсеното вегетационно време, не успява да реализира потенциала си за братене.

Отговор: Фунгицидиът купроксейт голд М е регистриран срещу мана по лозата, а триомакс 45ВП - за мана по картофи.Така че и двата продукта не са подходящи за зимно пръскане.
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.