Козата - с различен пръч на всеки две години

30 Октомври 2013
Домашна ферма
0
2316
 

Есента е сезонът, в който козите се разгонват и съответно заплождат.

За първи път козите се разгонват на 5-6-месечна възраст, но първото им покриване трябва да стане, след като животните навършат 1 година, тъй като преди това развитието им не е завършило и те не могат да се заплодят.

Преждевременното покриване на козата се отразява негативно на плода, то може да предизвика дори безплодие.

За да е успешно заплождането, трябва да се следи теглото на животното, защото затлъстялата коза много трудно се запложда.

За да бъде успешно заплождането, козата трябва да е разгонена, което показват следните признаци: тя блее често; неспокойна е; няма апетит; външният полов орган се подува и от него изтичат секрети.

За да е успешно покриването първо в помещението се пуска пръчът а козата - след това.

Ако козата не се заплоди при първото разгонване, второто настъпва след 19-20 дни. А за да получавате качествени приплоди, трябва на всеки 2-3 години пръчът да се сменя.

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна регистрация за да можете да оставите коментар към тази статия.

Още от Домашна ферма
0
220

За да свикне ярето да пие от купичка, подвийте предните му крачета, докато коленичи. След това с едната си ръка наклонете главичката му към млякото. ВАЖНО!

0
224

От 10-ия ден към млякото на яретата добавяйте по 200 г рядка овесена каша. Тя трябва да се приготвя всеки ден тъй като бързо прокисва. На една част овесена ярма се добавят 10 части вода.

0
330

Яретата се отглеждат по два начина: под майка и изкуствено. Неопитните козевъди трябва да знаят, че ако новороденото яре забозае веднъж от майка си, то след това трудно се приучва да пие мляко от

0
2090

Започвайте да сушите коприва Сушената коприва е полезен фураж за всички видове селскостопански животни и птици. Листата й съдържат: аскорбинова киселина; вит.

0
1100

Ако сте добър стопанин, няма да пропуснете възможността да се заредите с жълт кантарион. Тази билка е безценна - може да я ползвате самите вие, а е добре да заделите част от нея и за приготвянето

Още от Фермер
0
160

Нахалните комари могат да провалят и най-романтичната почивка. Тези малки кръвопийци са като стихийно бедствие. Да се отървеш от тях съвсем не е лесна задача.

0
280

Когато предстои отпуска, винаги на преден план излиза въпросът "Ами цветята?". Проблемът може да се разреши по няколко начина, всеки от които има положителни и отрицателни страни: Да се налее вода в

0
341

Вкисване на почвата Когато растенията се поливат прекомерно или дренажният отвор на саксията е запушен, водата остава в пръстта и не допуска въздух до нея.

0
220

За да свикне ярето да пие от купичка, подвийте предните му крачета, докато коленичи. След това с едната си ръка наклонете главичката му към млякото. ВАЖНО!

0
224

От 10-ия ден към млякото на яретата добавяйте по 200 г рядка овесена каша. Тя трябва да се приготвя всеки ден тъй като бързо прокисва. На една част овесена ярма се добавят 10 части вода.

Отговор: По симптомите, които описвате, е възможно да става въпрос за болестта фузарийно увяхване при тиквови. Признаците могат да се проявяват във всички фази - особено в цъфтеж и в началото на плододаването. Мерките срещу болестта трябва да са превантивни. Третира се няколко пъти с топсин М 70ВДГ: преди пикиране, след разсаждане и 10 дни след разсаждане. Профилактично може да полеете здравите растения с по 1 литър разтвор от 0,1% топсин М.
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.