Мярка "Млад фермер" се готви за стартов скок

17 Октомври 2013
Агробизнес
0
2795
 

До края на годината всички земеделски производители, които се подпомагат от националния бюджет и тези, които очакват средства по агроекологичните мерки, ще си получат парите за 2013 г., каза на пресконференция проф. Светла Бъчварова, председател на парламентарната комисия по земеделие. За какво още информира тя фермерите:

От 15 октомври животновъдите започват да получават авансово 60 милиона лева национални доплащания, а през януари - още 40% от сумите, които им се падат от националния бюджет.

Около 300 милиона лева ще бъзат разплатени по Ос 2 - това са средствата за 2013 г., които земеделците трябва да получат от европейските фондове - те са по мерките в сектор агроекология и за необлагодетелствани региони.

Мярка "Млад фермер" ще стартира през ноември - по нея през тази година ще се финансират 200 фермери, а за останалите прием ще има отново през май 2014 година.

Предвижда се вместо 14 месеца регистрация със задна дата, срокът да се удължи на 18 месеца за младите фермери.

От следващата година ще разполагаме с 250 милиона лева по-малко в сектора. Целта ще е да бъдат подпомогнати 43 мерки в селското стопанство и за развитието на селските райони, съобщи проф. Бъчварова. "БФ" си спомни, че по време на отчета за 100-те дни беше обещано от земеделското министерство, че ще финансира нови проекти на млади фермери, които ще бъдат на брой по-малко от очакваното.

Беше заявено, че мярката за младите ще бъде отворена до месец, че бюджетът й ще е 20 млн. лв. и ще стигне за около 400 проекта.

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна регистрация за да можете да оставите коментар към тази статия.

Още от Агробизнес
1
350

МЗХ отново напомня на земеделските производители, че удълженият срок за подаване на заявленията за директните плащания за 2015 г. е до 29 май без санкции,

0
250

Един от най-спорните аспекти на продължаващите преговори за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции /ТПТИ/ между ЕС и САЩ е европейската система за географските означения /ГО/,

0
460

На щанда на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Елена Хаджиниколова - главен експерт от Дирекция "Развитие на селските райни" в МЗХ разясни пред в.

0
460

Никола Василев В ЕС няма общи правила за облагане на земята, тъй като данъчната политика е право на всяка от страните членки. Като правило собствеността върху земеделската земя не се облага и нивата

0
1961

Диана Ванчева Кметове от Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ предприеха поредните си действия за попълване на общинските бюджети.

Още от Фермер
0
60

Общо в 28 села от община Кюстендил стопаните ще могат да предават своите череши. Пунктовете са три пъти повече на брой - около 70 и са съобразени с близостта до населените места и черешовите масиви,

0
140

От фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция призовават бенефициентите своевременно да подават своите заявки за плащане по сключените договори за програмния период 2007-2013 г.

0
220

Фермерите вече може да оборудват птицефермите си за отглеждане на кокошки-носачки с новата вертикална волиерна система. Освен икономична тя е удобна за птицевъдите.

1
350

МЗХ отново напомня на земеделските производители, че удълженият срок за подаване на заявленията за директните плащания за 2015 г. е до 29 май без санкции,

0
200

Българските фермери все по-често планират дейността си на базата на чисто икономически категории, като инвестиции, доход, риск и възвръщаемост. Ключова, за да излязат сметките положителни,

Отговор: И двата продукта могат да се използват в овощната градина. Препоръчително е обаче пръскането да не е самоцелно, а срещу определен вредител и в подходящото време за целта. Съветваме ви да четете редовно вестник Хоби фермери, както и сайта на Български фермер, където публикуваме актуалните рз-практики при различните овощни видове.
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.