Над 330 000 българи ще получат безплатно хранителни продукти

07 Октомври 2013
Новини
0
1371
 

Над 330 000 българи в неравностойно положение ще могат да получат безплатно хранителни продукти от първа необходимост. Това заяви пред журналисти министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

Програмата е финансирана от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, като се провежда за шеста поредна година от Държавен фонд „Земеделие" и от Българския червен кръст.

Проф. Греков коментира, че тази година хората, за съжаление, са 330 000, което означава, че гражданите в неравностойно положение са с 26 000 повече в сравнение с миналата година. Първият транш за раздаване на продукти ще продължи до края на октомври, а вторият транш ще е от първи декември до края на месеца.

„16 000 тона продукти ще бъдат раздадени на най-нуждаещите се, като общата стойност на тези храни е 34 млн. лева", отбеляза министърът на земеделието. Той подчерта, че тази година качеството на продуктите ще бъде контролирано от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и те ще отговарят на Българския държавен стандарт.

Всеки нуждаещ се гражданин, който има право да се включи в програмата, получава 3 кг ориз, 4 кг брашно, 5 кг захар, 5 литра олио, 1 кг зрял фасул, 2 кг лежа, 2 кг конфитюр, 1,5 кг мед, вафли и картофено пюре.

Пунктовете, където ще се раздават продуктите, са 336 на територията на цялата страна, като в столицата само има 12 пункта. „България трябва да използва всички средства, които Европейския съюз отпуска за помощ на хората в неравностойно положение", коментира още проф. Димитър Греков.

Председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров посочи, че 16 млн. кг храни ще бъдат раздадени тази година на хората в неравностойно положение.
„6400 доброволци на Българския червен кръст ще бъдат ангажирани с тази кампания", отбеляза Григоров и добави, че тези доброволци ще съдействат и на възрастните хора, които се затрудняват да пренесат продуктите.

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна регистрация за да можете да оставите коментар към тази статия.

Още от Новини
0
80

Кметът на Кюстендил издаде заповед във връзка с предстоящата кампания за изкупуване на череши. В заповедта са включени всички изисквания относно брането,

0
160

На 29 и 30 май ще се проведе Първата среща на говедовъдите  у нас от 11.00 ч на Старозагорски минерални бани, обявиха от НСГБ. Тя е организирана от Националния съюз на говедовъдите в България.

0
170

Степен орел е изпратен за лечение в спасителния център в град Стара Загора, заяви пред Фокус Милена Ярмова, експерт „Биологично разнообразие” в РИОСВ-Бургас.

0
420

Речните нива се понижават или задържат, жълт код за вятър е обявен в 19 области. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите .

0
290

Да се поддържат регистри на измамите с европари. Това предвижда приетият от правителството план за изпълнение на Националната стратегия за превенция и борба с нередностите и измамите,

Още от Фермер
0
80

Кметът на Кюстендил издаде заповед във връзка с предстоящата кампания за изкупуване на череши. В заповедта са включени всички изисквания относно брането,

0
160

На 29 и 30 май ще се проведе Първата среща на говедовъдите  у нас от 11.00 ч на Старозагорски минерални бани, обявиха от НСГБ. Тя е организирана от Националния съюз на говедовъдите в България.

0
280

Диана Ванчева Кметове от Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ предприеха поредните си действия за попълване на общинските бюджети.

0
210

Председателят на Националната асоциация на овцевъдите Бисер Чилингиров ни информира, че браншовата организация ще сезира официално Комисията по защита на конкуренцията.

0
180

Определено българските земеделски производители нямат култура на застраховане на земеделска земя, но през последните няколко години по стечение на обстоятелствата много хора промениха отношението си.

Отговор: И двата продукта могат да се използват в овощната градина. Препоръчително е обаче пръскането да не е самоцелно, а срещу определен вредител и в подходящото време за целта. Съветваме ви да четете редовно вестник Хоби фермери, както и сайта на Български фермер, където публикуваме актуалните рз-практики при различните овощни видове.
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.