Ръст в световното потребление на царевица

01 Октомври 2013
Агробизнес
0
1054
 
Световното производство на царевица за стопански сезон 2013-14 вероятно ще нарасне с 9%, в сравнение с миналата година - до 943 млн. тона, съобщиха експертите от Международния съвет по зърното в своя септемврийски отчет. В края на август прогнозата беше по-оптимистична с 2 млн. тона, а в началото на миналия месец - 1 млн. тона. Напомняме, че през 2012-13 МГ този показател беше 863 млн. тона.
Корекцията на тази прогноза за световното производство на царевица е свързана преди всичко с намалените оценки за реколтата в Китай и Европа.
Потреблението на царевица в септемврийския отчет на МСЗ, както и преди, се оценява на 917 млн. тона. В началото на август прогнозата беше с 2 млн. тона по-ниска от сегашните очаквания. В сравнение с миналата година ръстът в обемите на световното потребление на зърно от този вид е 45 млн. тона (872 млн. тона).
Търговията с царевица на световния пазар според септемврийската оценка на експертите от IGC е за 100 млн. тона. Това е с 2 млн. тона повече от очакванията в началото на август и превишава с 4 млн. тона миналогодишния показател.
Прогнозата по отношение на преходните запаси от царевица в света пък е намалена с 2 млн. тона, в сравнение с предишните месеци - до 148 млн. тона. Това съответства на очакванията на анализаторите, публикувани в отчета на МСЗ в началото на август. Напомняме, че през 2012-13 МГ преходните запаси бяха 121 млн. тона. Запасите от тази култура в големите страни - експортьори ще нараснат до 26-годишен максимум.

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна регистрация за да можете да оставите коментар към тази статия.

Още от Агробизнес
0
2570

Необходими са законови гаранции за запазването на целостта на земите по мерки "Агроекология и климат" и "Биологично земеделие" от Програмата за развитие на селските райони за 2014–2020 г.

0
410

Местен приход от облагане на поземлената собственост във вид на поземлена такса за единица площ и въвеждане на такса или данък за местни пътища - полски и горски.

0
3220

275 милиона евро отпусна ЕС по мярка 13 „Плащания за райони с природни или други специфични ограничения". Мярката е част от Програмата за развитие на селските райони и е отворена за кандидатстване.

0
340

Започва приемът на документи по новата схема de minimis за земеделски стопани, отглеждащи едри преживни животни, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните.

0
660

Рекордно високи за последните пет години са цените на доматите и краставиците на едро и дребно, независимо дали са внос или родно производство. Плодовете и зеленчуците са се оскъпили за последната

Още от Фермер
0
20

Напрежение се заражда сред тютюнопроизводителите заради решението на държавата за различен начин на доплащане на тютюна. Дребните производители ще получат по 3 лв.

0
100

Минималните измерени температури през нощта са били от 5 градуса в Казанлък до 14 градуса във Враца. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

0
170

Забраната не важи за „плодови напитки“, а само за „сокове“ Плодовите сокове на българския пазар и в целия ЕС от утре трябва да са без добавена захар. В тях отдавна не се допускат и подсладители.

0
2570

Необходими са законови гаранции за запазването на целостта на земите по мерки "Агроекология и климат" и "Биологично земеделие" от Програмата за развитие на селските райони за 2014–2020 г.

0
210

Липсата на срокове за обработка на данъчните декларации за доходите, подадени по електронен път, може да коства отстъпката от 5% от налога, която получават изрядните платци,

БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.