Домашни стафиди

02 Септември 2013
В лозята и под асмата / Полезни съвети
0
5574
 

В страните производителки на стафиди се използват две технологии: - подготовка чрез предварително потапяне на гроздето в гореща вода или алкален разтвор и сушене на слънце или в специални пещи.

Най-лесно за у дома е изсушаване на гроздето на слънце.

Хубаво е гроздето да има захарност 21-23%, да е чисто и здраво, без петна от болести и механични повреди.

Желателно е 10-15 дни преди прибирането му на ръка да се премахнат листата и леторастите около гроздовете, които ще сушим.

При сушенето е препоръчително да се сложи грозде в картонени кутии или сандъци в един ред.

За да се ускори процеса в райони с ниски температури или при настъпили хладни дни, трябва да се прилага предварително третиране на гроздето. Това става чрез потапяне в топла или гореща вода или разтвор на натриев бикарбонат за 3-6 секунди. По този начин се получава желаната подутост на повърхността на кожата и изчезва восъчният филм и се ускорява сушенето.

По време на процеса на сушене трябва да се премахват гнили, плесенясали и болни зърна.

След 2-3 дни може да се извърши прехвърлянето на гроздовете на стелажи.

Когато влажността в помещението е над 90%, се прави проветряване чрез отваряне на входната врата или прозорците.

Прави се и опушване със сяра или серни ленти. Използват се 3-4 г сяра на 1 кубичен метър.

Когато времето се влошава и има риск от загниване, се прибягва до фурната или пещта, където горещият въздух трябва да е с температура първо до 75-80 градуса С, а след това да се поддържа постоянна температура 65 градуса С. При тези обстоятелства една партида се суши за около 8 часа, но все пак трябва да се проверява.

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна регистрация за да можете да оставите коментар към тази статия.

Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
0
4740

Анасонлийката е ракия от двоен прeпек, която е ароматизирана с анасон. Тя е силна и надхвърля 50 градуса. При преварката е редно да се поставят 2-3 кг анасоново семе на 100 литра сурова ракия.

0
7580

ВЪПРОС: Читателката Веска Кожухарова поиска да обясним защо при лозите й се получава частично окапване на цветни бутони, цветчета или млади завързи в периода около цъфтежа. И защо ресата изсъхва?

0
9440

При дестилацията на плодовите каши първоначално се отделя първоточната фракция /първак/ - той е 2-3% от алкохола на кашата. Знае се, че първотокът е парлив и неприятен на вкус и не бива да се

0
19170

Защо трябва да редуваме препаратите ВЪПРОС: Здравейте, приятели от вестник "Хоби фермер". Много ви благодаря за твърде полезната информация, която ползваме. Аз съм ваша редовна читателка.

0
4050

Ако допуснете леко вкисване на плодовата каша, от която сте решили да направите ракия, трябва да неутрализирате веднага. В такъв случай е задължително да действате още преди дестилацията, защото,

Още от Фермер
0
570

Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ категорично се противопоставя на промяната в Наредба Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални

0
580

Атмосферното налягане е и ще се задържи малко по-високо от средното за месеца. През нощта над по-голямата част от страната облачността ще намалее до незначителна.

0
620

Експерти от Министерството на земеделието и храните и Българска асоциация на собствениците на земеделски земи ще представят утре реализирани комасационни проекти в селата Студена, Друмево,

0
350

Световната организация по прехрана и земеделие - ФАО започна да  разработва електронен фитосанитарен сертификат. Целта е да се намали разпространението на вредители и болести по растенията в

0
490

Депутатите приеха на второ четене поправките в Кодекса на труда. Според приетите промени задължителното изготвяне на графици за отпуски отпада. 96 народни представители подкрепиха предложението на

Отговор: По симптомите, които описвате е възможно да става въпрос за болестта фузарийно увяхване при тиквови. Признаците могат да се проявяват във всички фази - особено в цъфтеж и в началото на плододаването. Мерките срещу болестта трябва да са превантивни. Третира се няколко пъти с топсин М 70ВДГ: преди пикиране, след разсаждане и 10 дни след разсаждане. Профилактично може да полеете здравите растения с по 1 литър разтвор от 0,1% топсин М.
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.