Домашни стафиди

02 Септември 2013
В лозята и под асмата / Полезни съвети
0
4904
 

В страните производителки на стафиди се използват две технологии: - подготовка чрез предварително потапяне на гроздето в гореща вода или алкален разтвор и сушене на слънце или в специални пещи.

Най-лесно за у дома е изсушаване на гроздето на слънце.

Хубаво е гроздето да има захарност 21-23%, да е чисто и здраво, без петна от болести и механични повреди.

Желателно е 10-15 дни преди прибирането му на ръка да се премахнат листата и леторастите около гроздовете, които ще сушим.

При сушенето е препоръчително да се сложи грозде в картонени кутии или сандъци в един ред.

За да се ускори процеса в райони с ниски температури или при настъпили хладни дни, трябва да се прилага предварително третиране на гроздето. Това става чрез потапяне в топла или гореща вода или разтвор на натриев бикарбонат за 3-6 секунди. По този начин се получава желаната подутост на повърхността на кожата и изчезва восъчният филм и се ускорява сушенето.

По време на процеса на сушене трябва да се премахват гнили, плесенясали и болни зърна.

След 2-3 дни може да се извърши прехвърлянето на гроздовете на стелажи.

Когато влажността в помещението е над 90%, се прави проветряване чрез отваряне на входната врата или прозорците.

Прави се и опушване със сяра или серни ленти. Използват се 3-4 г сяра на 1 кубичен метър.

Когато времето се влошава и има риск от загниване, се прибягва до фурната или пещта, където горещият въздух трябва да е с температура първо до 75-80 градуса С, а след това да се поддържа постоянна температура 65 градуса С. При тези обстоятелства една партида се суши за около 8 часа, но все пак трябва да се проверява.

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна регистрация за да можете да оставите коментар към тази статия.

Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
0
21250

Когато сте ползвали дори и малко вкиснати джибри, може да получите ракия с кисел вкус, която днес ви дразни и искате да подобрите.За да облагородите нейния вкус обаче разполагате не с ...

0
7950

Отговорът на специалиста е, че оцетните мушички /дрозофила/, наречени още виненки, винарки и други се появяват на места, където открито се съхраняват съдове, съдържащи мъст, вино, оцет, ...

0
12800

Общо взето доста български лозари ни разказват, че едно време са гостували на свои приятели на днешната руска територия и още помнят опита им. Те още разказват какво са видяли.Впечатлява,ло ...

0
8280

Зимното торене на лозите, за което писахме, предизвика доста въпроси сред любители.По принцип, който е закъснял би могъл да внесе предназначените фосфорни и калиеви торове, но въпросът е ...

0
11680

Първият начин, по който можете да разкарате неприятните винени мушици край виното е да се погрижите за околното пространство - измивайте или почиствайте с парче памучен плат, потопен в 2-3% ...

Още от Фермер
0
20

Соевите продукти стават все по-популярни в съвременното птицевъдство. И то не какви да е, а именно ферментиралият соев шрот. Това е фуражен пордукт, получен чрез ферментация на обикновен соев шрот с

0
460

 Министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще открие днес фестивала „Семе българско“ в град Севлиево, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

0
220

Над западните райони облачността ще е променлива и на отделни места, ще превали и прегърми. Над Източна България ще е слънчево, но след обяд от югозапад ще се заоблачи.

0
220

Според двата последни доклада на Европейската комисия изгодите от новите правила за маркировка на държавата на произход не е сигурно, че ще надвишат разходите. Великобритания оспорва това.

0
530

Едва всеки втори фермер в Германия успява да се издържа, като се занимава единствено със селско стопанство. На останалите се налага да предприемат други дейности, които носят допълнителни доходи.

Отговор: След като сте разсадили пипера на открито, не е нужно веднага да го атакувате с препарати за растителна защита. Това е излишно. Първите ви грижи трябва да бъдат да поливате при нужда и да следите за доброто прихващане на растенията. Седмица до десетина дни след разсаждането навън може да се направи едно пръскане с Топсин М в доза 10 грама на 10 литра вода.Предпазно и лечебно срещу първи признаци на болестите се пръска с Ридомил Голд - 65 г, Акробат - 50 г, Корсейт - 55 г. Срещу листни въшки, ...
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.