Домашни стафиди
02 Септември 2013
В лозята и под асмата / Полезни съвети
0
3014
Домашни стафиди
1 2
 

В страните производителки на стафиди се използват две технологии: - подготовка чрез предварително потапяне на гроздето в гореща вода или алкален разтвор и сушене на слънце или в специални пещи.

Най-лесно за у дома е изсушаване на гроздето на слънце.

Хубаво е гроздето да има захарност 21-23%, да е чисто и здраво, без петна от болести и механични повреди.

Желателно е 10-15 дни преди прибирането му на ръка да се премахнат листата и леторастите около гроздовете, които ще сушим.

При сушенето е препоръчително да се сложи грозде в картонени кутии или сандъци в един ред.

За да се ускори процеса в райони с ниски температури или при настъпили хладни дни, трябва да се прилага предварително третиране на гроздето. Това става чрез потапяне в топла или гореща вода или разтвор на натриев бикарбонат за 3-6 секунди. По този начин се получава желаната подутост на повърхността на кожата и изчезва восъчният филм и се ускорява сушенето.

По време на процеса на сушене трябва да се премахват гнили, плесенясали и болни зърна.

След 2-3 дни може да се извърши прехвърлянето на гроздовете на стелажи.

Когато влажността в помещението е над 90%, се прави проветряване чрез отваряне на входната врата или прозорците.

Прави се и опушване със сяра или серни ленти. Използват се 3-4 г сяра на 1 кубичен метър.

Когато времето се влошава и има риск от загниване, се прибягва до фурната или пещта, където горещият въздух трябва да е с температура първо до 75-80 градуса С, а след това да се поддържа постоянна температура 65 градуса С. При тези обстоятелства една партида се суши за около 8 часа, но все пак трябва да се проверява.

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна регистрация за да можете да оставите коментар към тази статия.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2015”

Отговор: По принцип е най-добре да се опитате да извадите дънерите. За целта се откопава почвата около тях и с помощта на инструменти се изваждат корените и дънера. Разбира се, може да се използват и химични препарати. Няма обаче официално регистрирани и разрешени за употреба, тъй че не може да ви ги препоръчваме.
От 15 април с От 15 април с "Български фермер" и "Хоби фермер": Как да се справите с къртицата...

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.