Домашни стафиди
02 Септември 2013
В лозята и под асмата / Полезни съвети
0
2664
Домашни стафиди
1 2
 

В страните производителки на стафиди се използват две технологии: - подготовка чрез предварително потапяне на гроздето в гореща вода или алкален разтвор и сушене на слънце или в специални пещи.

Най-лесно за у дома е изсушаване на гроздето на слънце.

Хубаво е гроздето да има захарност 21-23%, да е чисто и здраво, без петна от болести и механични повреди.

Желателно е 10-15 дни преди прибирането му на ръка да се премахнат листата и леторастите около гроздовете, които ще сушим.

При сушенето е препоръчително да се сложи грозде в картонени кутии или сандъци в един ред.

За да се ускори процеса в райони с ниски температури или при настъпили хладни дни, трябва да се прилага предварително третиране на гроздето. Това става чрез потапяне в топла или гореща вода или разтвор на натриев бикарбонат за 3-6 секунди. По този начин се получава желаната подутост на повърхността на кожата и изчезва восъчният филм и се ускорява сушенето.

По време на процеса на сушене трябва да се премахват гнили, плесенясали и болни зърна.

След 2-3 дни може да се извърши прехвърлянето на гроздовете на стелажи.

Когато влажността в помещението е над 90%, се прави проветряване чрез отваряне на входната врата или прозорците.

Прави се и опушване със сяра или серни ленти. Използват се 3-4 г сяра на 1 кубичен метър.

Когато времето се влошава и има риск от загниване, се прибягва до фурната или пещта, където горещият въздух трябва да е с температура първо до 75-80 градуса С, а след това да се поддържа постоянна температура 65 градуса С. При тези обстоятелства една партида се суши за около 8 часа, но все пак трябва да се проверява.

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна регистрация за да можете да оставите коментар към тази статия.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2015”

Въпрос изпратен от читател:

Здравейте! Миналия месец си поръчах 2 бр. Облепиха от разсадник, който Вие ми препоръчахте. По телефона се разбрахме да ми пратят мъжка и женска облепиха, но получих 2 дръвчета сорт "Лейкора", на които половете не бяха обозначени. При последвалата кореспонденция от разсадника ми обясниха следното: Облепихата има и мъжки и женски цветове, като плод дават само женските, съответно мъжките са за опрашване. Понякога мъките и женските цветове на едно растение не цъфват едновременно и затова е нужно второ дърво, което да опраши женските цветове, подобно на дряна и кестена. Аз обаче прочетох различни статии, Ваши включително, че облепихата е двудомно растение и са необходими и мъжки и женски екземпляри. Моля дайте становище, дали от разсадника са прави? Или да се надявам, че като се оформят полово, едното храстче да е женско, а другото мъжко! Поздрави :)

Отговор: Щом сте прочели нашата статия, вече знаете че облепихата е двудомно растение.За да дадат плод женските трябва да се опрашат от мъжките.МЪЖКИТЕ И ЖЕНСКИТЕ РАСТЕНИЯ СЕ РАЗПОЗНАВАТ ПО ПЪПКИТЕ !При женските растения пъпките са малки, покрити само две люспи и растат прибрани към стъблото. При мъжките растения пъпките са големи, стърчащи от стъблото и покрити с три–четири люспи.Надяваме се, че сме били полезни !   
От 15 април с От 15 април с "Български фермер" и "Хоби фермер": Как да се справите с къртицата...

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.