Регламентирани добавки в пилешкото месо от 1 юни 2013 г. в Евросъюза

10 Януари 2013
Животновъдство
0
5885
 

В ДВ. бр.91 от 20 ноември 2012 г. бяха направени дългоочакваните от потребителите промени в Наредба N32 от 23 март 2006 г. за окачествяване, съхраняване и предлагане на пазара на месо и черен дроб от домашни птици. Те са свързани с въвеждането на регламент 1331 от 2007 г. и по-специално прилагането на списъци на добавки в страните от ЕС. Съгласно регламенти 1129 и 1130 от 2011 г. списъците с регламентирани добавки, използвани при пилешкото месо, следва да се прилагат в страните от ЕС от 01.06.2013 г. В. Български фермер в бр. 1070, 7-13,VI.2012 г. първи разясни на широката общественост необходимостта от съобразяване на нашата нормативна уредба с новите европейски изисквания по отношение на въвеждането на стриктен контрол при процесите на шприцоване и тумблиране, водещи до съществени промени в структурата на птичето месо, съчетани с поемането на наднормени количества вода и краен резултат - ощетяване на потребителите.

С последните промени на наредбата контролните органи от Българската агенция по безопасност на храните ще могат реално на практика да гарантират осъществяването на ефикасен контрол на пилешкото месо с оглед както защита на потребителите относно тяхното правилно информиране по отношение на точния състав на продуктите, така и във връзка с установените през последните години потенциално увреждащи здравето ефекти от наднормени количества на някои добавки в птичите продукти.

Кои са по-важните нови изисквания към продуктите от птиче месо, регламентирани чрез промените на наредбата:

Според наредбата "заготовки от птиче месо" пресни охладени или замразени е птичето месо, включително и това, накълцано на парченца, към което са добавени хранителни продукти, подправки и добавки или, което е преминало през процеси, които не са довели до изменение на вътрешната структура на мускулните влакна на месото. Заготовките от птиче месо могат да се предлагат като замразени или бързо замразени заготовки, при които общото съдържание на вода не надвишава нормите съгласно наредбата. Заготовките няма да могат да се шприцоват или тумблират, каквито са в момента основните технологични операции, водещи до поемане на допълнителни количества вода, като водата ще се използва само за довеждане на съставките в концентриран или изсушен вид до началното им състояние. В този случай и при деклариране, че става въпрос за заготовки от птиче месо съдържанието на вода може и да не се обявява на етикета.

"Продукти от птиче месо" представляват преработени продукти от птиче месо, непреминали термична преработка или на допълнителна преработка на преработени продукти, за които е използвано птиче месо. В този случай общото съдържание на вода не бива да превишава стойностите, посочени в наредбата, като тези продукти ще може да се предлагат в охладен или замразен вид.

С наредбата се забранява влагането на влагозадържащи агенти, хидроколоиди и растителни и/или животински белтъчини при производството на заготовки и продукти от птиче месо. По този начин се прави решителна крачка към защита на потребителя от наднормени количества от някои влагозадържащи вещества с установени през последните години токсични въздействия по отношение на човешкото здраве.

Пресните птичи трупове, заготовките и продуктите от птиче месо ще се предлагат на пазара само когато общото съдържание на вода не надвишава нормите съгласно наредбата.

Етикетирането на птичето месо, разфасовките, заготовките и продуктите от птиче месо ще се извършва съгласно изискванията на Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните. На етикета на всяка опаковка освен другата изискуема информация при заготовките задължително ще се упоменават:

- наименованието на вида на заготовката и означението "заготовка от птиче месо" или "заготовка от прясно птиче месо", а при продуктите (шприцовани, тумблирани и др.);

- наименованието на вида на продукта и означението "продукт от птиче месо" или "продукт от прясно птиче месо".

Важно е в заключение да се посочи, че разпоредбите на наредбата, включително тези, свързани с рестрикциите по отношение влагането на наднормени количества вода и добавки, не се прилагат за продукти от птиче месо допълнително преработени, преминали през процеси на термична обработка, изсушаване, екстрахиране, екструдиране или комбинация от тези процеси, при която е видно, че продуктите вече не притежават характеристиките на прясно месо. Тези продукти също следва да са означени надлежно от производителите и чрез етикетите им потребителите да получават цялостна информация относно естеството на извършената преработка и състава на продуктите.

Строг контрол след 20 януари 2013

Спазването на изискванията на наредбата ще се следи от служителите на Българската агенция по безопасност на храните. Производителите и търговците на птиче месо, разфасовки, заготовки и продукти от птиче месо, непретърпели термична обработка, са длъжни да приведат дейността си в съответствие с изискванията на тази наредба до 20.01.2013 г. След това при констатиране на нарушения контролните органи ще правят предложения пред министъра на земеделието и храните за издаване на наказателни постановления на некоректните преработватели.

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна регистрация за да можете да оставите коментар към тази статия.

Още от Животновъдство
0
460

Потребителите в Ирландия са увеличили консумацията на кремообразно и пастьоризирано мляко през май тази година с 10,0% в сравнение със същия месец 2014 г.

0
280

Британската птицевъдна индустрия през последната година е допринесла за растеж на брутния вътрешен продукт с 9 на сто, сочи нов анализ от Oxford Economics. Резултатът в цифри е впечатляващ - от 3.

1
3250

Димитър Николов Състоянието, в което се намират млечните кравеферми, е повече от тревожно и е свързано с множество проблеми, за които не се вземат ефективни решения,

0
880

Заболяването „шарка по дребните преживни животни“ не е опасно за човешкото здраве След съмнение за заболели животни на територията на област Бургас от „шарка по овцете и козите“,

0
1300

Пасищната или тревната тетания се наблюдава при храненето със зелени фуражи и се характеризира с недостиг на магнезий Характеризира се със силно спадане нивото на магнезия и умерено на калция в

Още от Фермер
0
590

Норвежкият институт СИНТЕФ прави изпитания на нов метод за съхраняване на месо без консерванти, наречен свръхохлаждане, съобщи Ред орбит, цитиран от Дарик. Методът е разработен преди няколко години.

1
690

Производителите на череши и други летни плодове може да бъдат включени в програмата ЕК за подпомагане на земеделските производители, пострадали от руското ембарго.

0
500

Утре ще е слънчево, след обяд и горещо. Температурите ще се повишат и максималните ще са между 32° и 37°, малко по-ниски по Черноморието. В София максималната температура ще е около 32°.

1
810

Браншови асоциации в земеделието са поискали среща с министър-председателя Бойко Борисов и с министъра на земеделието Десислава Танева заради европейското финансиране за зимуващите гъски.

0
460

Потребителите в Ирландия са увеличили консумацията на кремообразно и пастьоризирано мляко през май тази година с 10,0% в сравнение със същия месец 2014 г.

Отговор: По симптомите, които описвате, е възможно да става въпрос за болестта фузарийно увяхване при тиквови. Признаците могат да се проявяват във всички фази - особено в цъфтеж и в началото на плододаването. Мерките срещу болестта трябва да са превантивни. Третира се няколко пъти с топсин М 70ВДГ: преди пикиране, след разсаждане и 10 дни след разсаждане. Профилактично може да полеете здравите растения с по 1 литър разтвор от 0,1% топсин М.
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.