Полезни ли са яйцата

31 Май 2012
Домашен лекaр / Полезни съвети
0
6449
 

Близо 40 години изследователите се опитват да определят дали омлетите, бърканите яйца и всички други ястия с яйца са полезни или напротив. Доводите срещу яйцата винаги са се въртели около два фактора - те съдържат доста мазнини и холестерол. Затова и е най-лесно да предположим, че, ако махнем жълтъка или ако избягваме яйцата като цяло, ще избегнем опасностите.

Яйцата са чудесна храна за хората, които искат да отслабнат
Те са храна с контролирани калории, която ще ни помогне да отслабнем. Едно яйце съдържа само около 70 калории в чудесна балансирана пропорция от 6 г протеини и 5 г мазнини. Комбинацията протеини/мазнини засилва производството на хормоните, които изпращат сигнали на мозъка, че вече сме сити. Протеините в яйцата стимулират и производството на хормона глюкагон, който кара тялото да използва складираните въглехидрати и мазнини.

Яйцата не повлияват нивата на холестерола в организма
 Изследователи от Харвард са стигнали до заключението, че редовната консумация на яйца при здравите хора не повишава риска от коронарни сърдечни заболявания. Друго изследване, проведено от университета в Кънектикът, открило, че изяждането на три яйца всеки ден като част от диета с ниско съдържание на въглехидрати подобрява нивата на HDL "добрия" холестерол - и не оказва никакви негативни ефекти върху здравето.

Полезно е да се наслаждаваме на цялото яйце - заедно с жълтъка
Жълтъкът е най-питателната част от яйцето. Яйчният жълтък съдържа 240 мг левцин, аминокиселината, отговорна за контролирането на натрупването на мускулна маса.
Но яйчните жълтъци са нещо повече от хранително вещество за трупане на мускули. Те съдържат и холин - който е особено важен за функционирането на клетъчните мембрани; холестерол - който служи като молекулярна структура за множество хормони в тялото; витамин А, витамин D и витамин Е.  Затова с чиста съвест можем да се наслаждаваме на целите яйца и да се възползваме от пълните им здравословни ползи.

За да извлечем най-полезното от яйцата, трябва да ги сготвим
Изследванията сочат, че единственото, което можем да извлечем от този начин на ядене на яйцата, са здравословни рискове. Макар, че само едно на 10 хиляди яйца е заразено със салмонела, правилното приготвяне на яйцата при подходящата температура ефективно убива всички следи от така опасната салмонела и значително понижава рисковете от всякакви хранителни натравяния и заболявания.

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна регистрация за да можете да оставите коментар към тази статия.

Още от Домашен лекaр / Полезни съвети
0
57050

От утре трябва да мина на диета или започвам с упражненията от понеделник. Колко пъти сте си казвали нещо подобно, когато усетите, че сте прекалили с храната и имате нужда да свалите няколко

0
13120

Някои зеленчуци трябва да бъдат подложени на термична обработка, за да бъдат още по-добре усвоени, противно на твърдението, че суровите зеленчуци са изключително полезни.

0
52380

Добре е всеки ден да ядем по няколко лъжички мед и канела. Може би звучи невероятно, но тази комбинация работи срещу почти всякакви болести и неразположения.

0
3900

Консумирането на повече плодове и зеленчуци, и по-малко месо, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Изводът е направен след проучване,

0
2260

При спазване на елементарната хигиена няма особен риск за човешкото здраве от птичи грип. Това каза в Бургас главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, предаде „Фокус”.

Още от Фермер
0
600

В Израел представиха смартфон, който има способността да разпознава химичния състав на продуктите. Уникалният уред е представен в университета в Тел Авив.

0
2870

Мулч се прилага главно около овошки, храсти (рози, къпини,малини), многогодишни цветя. Той се насипва подобно на вулкан около основата на стеблото, без да скрива разклоненията, листата и цветовете.

0
1160

Премиерът Бойко Борисов се срещна с животновъди и земеделци от района на Кърджали, за да се увери, че те са получили обезщетенията си за загиналите в снежното бедствие през месец март животни.

0
2110

Органичният мулч (най-често кора от бреза) се поставя в кръг около растението, като се започва с около 2-3 см. до корена и се продължава в кръг докато се постигне желания диаметър.

0
1000

Кравите имат четирикамерен стомах. Те не дъвчат фуража, а го гълтат. И той попада в първите две стомашни камери. След това животното си почита и то време на време повръща погълнатия стомах и го

БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.