Полезни ли са яйцата

31 Май 2012
Домашен лекaр / Полезни съвети
0
6829
 

Близо 40 години изследователите се опитват да определят дали омлетите, бърканите яйца и всички други ястия с яйца са полезни или напротив. Доводите срещу яйцата винаги са се въртели около два фактора - те съдържат доста мазнини и холестерол. Затова и е най-лесно да предположим, че, ако махнем жълтъка или ако избягваме яйцата като цяло, ще избегнем опасностите.

Яйцата са чудесна храна за хората, които искат да отслабнат
Те са храна с контролирани калории, която ще ни помогне да отслабнем. Едно яйце съдържа само около 70 калории в чудесна балансирана пропорция от 6 г протеини и 5 г мазнини. Комбинацията протеини/мазнини засилва производството на хормоните, които изпращат сигнали на мозъка, че вече сме сити. Протеините в яйцата стимулират и производството на хормона глюкагон, който кара тялото да използва складираните въглехидрати и мазнини.

Яйцата не повлияват нивата на холестерола в организма
 Изследователи от Харвард са стигнали до заключението, че редовната консумация на яйца при здравите хора не повишава риска от коронарни сърдечни заболявания. Друго изследване, проведено от университета в Кънектикът, открило, че изяждането на три яйца всеки ден като част от диета с ниско съдържание на въглехидрати подобрява нивата на HDL "добрия" холестерол - и не оказва никакви негативни ефекти върху здравето.

Полезно е да се наслаждаваме на цялото яйце - заедно с жълтъка
Жълтъкът е най-питателната част от яйцето. Яйчният жълтък съдържа 240 мг левцин, аминокиселината, отговорна за контролирането на натрупването на мускулна маса.
Но яйчните жълтъци са нещо повече от хранително вещество за трупане на мускули. Те съдържат и холин - който е особено важен за функционирането на клетъчните мембрани; холестерол - който служи като молекулярна структура за множество хормони в тялото; витамин А, витамин D и витамин Е.  Затова с чиста съвест можем да се наслаждаваме на целите яйца и да се възползваме от пълните им здравословни ползи.

За да извлечем най-полезното от яйцата, трябва да ги сготвим
Изследванията сочат, че единственото, което можем да извлечем от този начин на ядене на яйцата, са здравословни рискове. Макар, че само едно на 10 хиляди яйца е заразено със салмонела, правилното приготвяне на яйцата при подходящата температура ефективно убива всички следи от така опасната салмонела и значително понижава рисковете от всякакви хранителни натравяния и заболявания.

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна регистрация за да можете да оставите коментар към тази статия.

Още от Домашен лекaр / Полезни съвети
0
29940

Храните, изобилстващи от полезни съставки, са основната причина да се чувстваме добре.Няма универсална храна, която да дава всичко на организма. Ето защо е особено важно в менюто ни да влизат

0
60270

От утре трябва да мина на диета или започвам с упражненията от понеделник. Колко пъти сте си казвали нещо подобно, когато усетите, че сте прекалили с храната и имате нужда да свалите няколко

0
16540

Някои зеленчуци трябва да бъдат подложени на термична обработка, за да бъдат още по-добре усвоени, противно на твърдението, че суровите зеленчуци са изключително полезни.

0
61870

Добре е всеки ден да ядем по няколко лъжички мед и канела. Може би звучи невероятно, но тази комбинация работи срещу почти всякакви болести и неразположения.

0
5630

Консумирането на повече плодове и зеленчуци, и по-малко месо, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Изводът е направен след проучване,

Още от Фермер
0
550

Утре, 29 май 2015 г., от 17.30 часа, министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще участва в първата среща на говедовъдите, която ще се проведе край Стара Загора,

0
740

Изкупната цена на млякото падна от 70 ст. На 35 ст. на литър, защото у нас влизат високосубсидирани, но некачествени млечни продукти от други европейски държави след санкциите за Русия.

0
440

Националната асоциация на зърнопроизводителите за втора година ще отбележи с церемония началото на жътвата на ръж. Събитието става традиция по проекта "Хляб на мира".

0
460

Добрият климат в обора е от съществено значение за продуктивността и рентабилността на фермата, което прави и бизнеса на животновъда доста по-успешен.

0
530

Вчера – 27 май, по сигнал от горския стражар Георги Жегов за установени нарушители по Закона за горите в местността Тишето край Разлог е извикан дежурен екип от териториалното поделение на

Отговор: И двата продукта могат да се използват в овощната градина. Препоръчително е обаче пръскането да не е самоцелно, а срещу определен вредител и в подходящото време за целта. Съветваме ви да четете редовно вестник Хоби фермери, както и сайта на Български фермер, където публикуваме актуалните рз-практики при различните овощни видове.
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.