Полезни ли са яйцата

31 Май 2012
Домашен лекaр / Полезни съвети
0
6119
 

Близо 40 години изследователите се опитват да определят дали омлетите, бърканите яйца и всички други ястия с яйца са полезни или напротив. Доводите срещу яйцата винаги са се въртели около два фактора - те съдържат доста мазнини и холестерол. Затова и е най-лесно да предположим, че, ако махнем жълтъка или ако избягваме яйцата като цяло, ще избегнем опасностите.

Яйцата са чудесна храна за хората, които искат да отслабнат
Те са храна с контролирани калории, която ще ни помогне да отслабнем. Едно яйце съдържа само около 70 калории в чудесна балансирана пропорция от 6 г протеини и 5 г мазнини. Комбинацията протеини/мазнини засилва производството на хормоните, които изпращат сигнали на мозъка, че вече сме сити. Протеините в яйцата стимулират и производството на хормона глюкагон, който кара тялото да използва складираните въглехидрати и мазнини.

Яйцата не повлияват нивата на холестерола в организма
 Изследователи от Харвард са стигнали до заключението, че редовната консумация на яйца при здравите хора не повишава риска от коронарни сърдечни заболявания. Друго изследване, проведено от университета в Кънектикът, открило, че изяждането на три яйца всеки ден като част от диета с ниско съдържание на въглехидрати подобрява нивата на HDL "добрия" холестерол - и не оказва никакви негативни ефекти върху здравето.

Полезно е да се наслаждаваме на цялото яйце - заедно с жълтъка
Жълтъкът е най-питателната част от яйцето. Яйчният жълтък съдържа 240 мг левцин, аминокиселината, отговорна за контролирането на натрупването на мускулна маса.
Но яйчните жълтъци са нещо повече от хранително вещество за трупане на мускули. Те съдържат и холин - който е особено важен за функционирането на клетъчните мембрани; холестерол - който служи като молекулярна структура за множество хормони в тялото; витамин А, витамин D и витамин Е.  Затова с чиста съвест можем да се наслаждаваме на целите яйца и да се възползваме от пълните им здравословни ползи.

За да извлечем най-полезното от яйцата, трябва да ги сготвим
Изследванията сочат, че единственото, което можем да извлечем от този начин на ядене на яйцата, са здравословни рискове. Макар, че само едно на 10 хиляди яйца е заразено със салмонела, правилното приготвяне на яйцата при подходящата температура ефективно убива всички следи от така опасната салмонела и значително понижава рисковете от всякакви хранителни натравяния и заболявания.

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна регистрация за да можете да оставите коментар към тази статия.

Още от Домашен лекaр / Полезни съвети
0
9580

Някои зеленчуци трябва да бъдат подложени на термична обработка, за да бъдат още по-добре усвоени, противно на твърдението, че суровите зеленчуци са изключително полезни.

0
39150

Добре е всеки ден да ядем по няколко лъжички мед и канела. Може би звучи невероятно, но тази комбинация работи срещу почти всякакви болести и неразположения.

0
2010

Консумирането на повече плодове и зеленчуци, и по-малко месо, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Изводът е направен след проучване,

0
1610

При спазване на елементарната хигиена няма особен риск за човешкото здраве от птичи грип. Това каза в Бургас главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, предаде „Фокус”.

0
5840

От утре трябва да мина на диета или започвам с упражненията от понеделник. Колко пъти сте си казвали нещо подобно, когато усетите, че сте прекалили с храната и имате нужда да свалите няколко

Още от Фермер
0
150

Този неприятел създава главоболия в най-развитите лозарски страни и у нас се среща масово. Атаката трябва да започне рано напролет, защото още гъсениците от първо поколение са много активни и бързо

0
1880

На всички кулинари са известни чудесните вкусови качества на кориандъра, но малцина знаят, че той има и ценни целебни свойства. В народната медицина тревата се използа най-често при подуване на

0
730

Продукти: 25 г желатин, 2 оп. извара, 1 кутия кондензирано мляко, пресни или консервирани кайсии (можете да ги замените с каквито искате плодове) Приготвяне: Желатинът се разтваря в чаена чаша

0
210

Запушване на хранопровода - получава се при недобро приготвяне на кореноплодните. Те трябва да са така смлени, че животното да не може да ги преглътне направо, а да ги преживя.

0
1150

Продукти: 1,500 кг пълномаслена сметана (до 21% масленост) Приготвяне: Предварително си пригответе гивгир и тенджера с малко по-голям диаметър, за да може гивгирът да влезе в нея.

Отговор: Фунгицидиът купроксейт голд М е регистриран срещу мана по лозата, а триомакс 45ВП - за мана по картофи.Така че и двата продукта не са подходящи за зимно пръскане.
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.