Полезни ли са яйцата
31 Май 2012
Домашен лекaр / Полезни съвети
0
4009
Полезни ли са яйцата
 

Близо 40 години изследователите се опитват да определят дали омлетите, бърканите яйца и всички други ястия с яйца са полезни или напротив. Доводите срещу яйцата винаги са се въртели около два фактора - те съдържат доста мазнини и холестерол. Затова и е най-лесно да предположим, че, ако махнем жълтъка или ако избягваме яйцата като цяло, ще избегнем опасностите.

Яйцата са чудесна храна за хората, които искат да отслабнат
Те са храна с контролирани калории, която ще ни помогне да отслабнем. Едно яйце съдържа само около 70 калории в чудесна балансирана пропорция от 6 г протеини и 5 г мазнини. Комбинацията протеини/мазнини засилва производството на хормоните, които изпращат сигнали на мозъка, че вече сме сити. Протеините в яйцата стимулират и производството на хормона глюкагон, който кара тялото да използва складираните въглехидрати и мазнини.

Яйцата не повлияват нивата на холестерола в организма
 Изследователи от Харвард са стигнали до заключението, че редовната консумация на яйца при здравите хора не повишава риска от коронарни сърдечни заболявания. Друго изследване, проведено от университета в Кънектикът, открило, че изяждането на три яйца всеки ден като част от диета с ниско съдържание на въглехидрати подобрява нивата на HDL "добрия" холестерол - и не оказва никакви негативни ефекти върху здравето.

Полезно е да се наслаждаваме на цялото яйце - заедно с жълтъка
Жълтъкът е най-питателната част от яйцето. Яйчният жълтък съдържа 240 мг левцин, аминокиселината, отговорна за контролирането на натрупването на мускулна маса.
Но яйчните жълтъци са нещо повече от хранително вещество за трупане на мускули. Те съдържат и холин - който е особено важен за функционирането на клетъчните мембрани; холестерол - който служи като молекулярна структура за множество хормони в тялото; витамин А, витамин D и витамин Е.  Затова с чиста съвест можем да се наслаждаваме на целите яйца и да се възползваме от пълните им здравословни ползи.

За да извлечем най-полезното от яйцата, трябва да ги сготвим
Изследванията сочат, че единственото, което можем да извлечем от този начин на ядене на яйцата, са здравословни рискове. Макар, че само едно на 10 хиляди яйца е заразено със салмонела, правилното приготвяне на яйцата при подходящата температура ефективно убива всички следи от така опасната салмонела и значително понижава рисковете от всякакви хранителни натравяния и заболявания.

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна регистрация за да можете да оставите коментар към тази статия.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2015”

Отговор: Към зелени субсидии спадат зелените директни плащания и екологично насочените площи.Според предвиденото в интересуващият ви документ - Наредба за условията и реда на прилагане на схемите за директни плащания, право на зелено директно плащане имат земеделски стопани, които спазват всички известни досега  изисквания за поддръжката на пасища, като новият елемент ще бъде в това, че то няма да може да се разорава.Екологично насочените площи ще се намират в рамките на земеделските парцели с ...
От 15 април с От 15 април с "Български фермер" и "Хоби фермер": Как да се справите с къртицата...

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.