Полезни ли са яйцата

31 Май 2012
Домашен лекaр / Полезни съвети
0
7379
 

Близо 40 години изследователите се опитват да определят дали омлетите, бърканите яйца и всички други ястия с яйца са полезни или напротив. Доводите срещу яйцата винаги са се въртели около два фактора - те съдържат доста мазнини и холестерол. Затова и е най-лесно да предположим, че, ако махнем жълтъка или ако избягваме яйцата като цяло, ще избегнем опасностите.

Яйцата са чудесна храна за хората, които искат да отслабнат
Те са храна с контролирани калории, която ще ни помогне да отслабнем. Едно яйце съдържа само около 70 калории в чудесна балансирана пропорция от 6 г протеини и 5 г мазнини. Комбинацията протеини/мазнини засилва производството на хормоните, които изпращат сигнали на мозъка, че вече сме сити. Протеините в яйцата стимулират и производството на хормона глюкагон, който кара тялото да използва складираните въглехидрати и мазнини.

Яйцата не повлияват нивата на холестерола в организма
 Изследователи от Харвард са стигнали до заключението, че редовната консумация на яйца при здравите хора не повишава риска от коронарни сърдечни заболявания. Друго изследване, проведено от университета в Кънектикът, открило, че изяждането на три яйца всеки ден като част от диета с ниско съдържание на въглехидрати подобрява нивата на HDL "добрия" холестерол - и не оказва никакви негативни ефекти върху здравето.

Полезно е да се наслаждаваме на цялото яйце - заедно с жълтъка
Жълтъкът е най-питателната част от яйцето. Яйчният жълтък съдържа 240 мг левцин, аминокиселината, отговорна за контролирането на натрупването на мускулна маса.
Но яйчните жълтъци са нещо повече от хранително вещество за трупане на мускули. Те съдържат и холин - който е особено важен за функционирането на клетъчните мембрани; холестерол - който служи като молекулярна структура за множество хормони в тялото; витамин А, витамин D и витамин Е.  Затова с чиста съвест можем да се наслаждаваме на целите яйца и да се възползваме от пълните им здравословни ползи.

За да извлечем най-полезното от яйцата, трябва да ги сготвим
Изследванията сочат, че единственото, което можем да извлечем от този начин на ядене на яйцата, са здравословни рискове. Макар, че само едно на 10 хиляди яйца е заразено със салмонела, правилното приготвяне на яйцата при подходящата температура ефективно убива всички следи от така опасната салмонела и значително понижава рисковете от всякакви хранителни натравяния и заболявания.

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна регистрация за да можете да оставите коментар към тази статия.

Още от Домашен лекaр / Полезни съвети
0
1760

На фона на очакваните жеги, а след това и на рязкото падане на температурите с около 10 градуса, се появяват и притесненията за здравето ни. Съвети как по-лесно да се справим с промените на времето

0
950

Шумът от автомобили, влакове и самолети може да увеличи риска от затлъстяване. Експерти от института "Каролинска" в Стокхолм са проучили въздействието на шума от тези три източника върху 5075 шведи.

0
34540

Храните, изобилстващи от полезни съставки, са основната причина да се чувстваме добре.Няма универсална храна, която да дава всичко на организма. Ето защо е особено важно в менюто ни да влизат

0
62860

От утре трябва да мина на диета или започвам с упражненията от понеделник. Колко пъти сте си казвали нещо подобно, когато усетите, че сте прекалили с храната и имате нужда да свалите няколко

0
19110

Някои зеленчуци трябва да бъдат подложени на термична обработка, за да бъдат още по-добре усвоени, противно на твърдението, че суровите зеленчуци са изключително полезни.

Още от Фермер
0
10

Действията показват, че не работя за интересите на олигархията. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов в пред  ТВ7.

0
160

Депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок и вероятно от Патриотичния фронт ще гласуват против предложението невзетите навреме отпуски вече да не “горят”.

0
180

По предварителни данни, първата половина на 2015 г. ще завърши с около 850 млн. лв. излишък, съобщиха от финансовото министерство. Това е най-големият излишък за първо полугодие от 2008 г. насам.

0
170

Топлата вода и парното поевтиняват средно с 6,89% от днес юли, реши на закрито заседание във вторник Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

0
417

Добра реколта, запаси от предходни години и спад на цената на зърното прогнозира експертът към Софийската стокова борса Антонина Белопитова. Тя обяви,

Отговор: По симптомите, които описвате е възможно да става въпрос за болестта фузарийно увяхване при тиквови. Признаците могат да се проявяват във всички фази - особено в цъфтеж и в началото на плододаването. Мерките срещу болестта трябва да са превантивни. Третира се няколко пъти с топсин М 70ВДГ: преди пикиране, след разсаждане и 10 дни след разсаждане. Профилактично може да полеете здравите растения с по 1 литър разтвор от 0,1% топсин М.
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.