Как се приготвя гроздов сок в домашни условия?

06 Септември 2011
Домашен лекaр
0
25120
 

Нашият читател Илия Ценов от Нова Загора пита

Как се приготвя гроздов сок в домашни условия?

Приготвяне на гроздов сок

Гроздовият сок е безалкохолна напитка, получена от смачкване на прясно грозде и отделяне на мъстта. Той съдържа всички ценни съставки на гроздето. Гроздето се смила с ръчна гроздомелачка. Кашата се събира в добре дрениран съд (каца). Веднага след смачкването мъстта се отделя и сулфитира, като дозата на серния двуокис е 10 г за 100 л мъст. Това количество серен двуокис се съдържа в 200 мл серниста киселина.

Сулфитираната мъст се оставя на спокойствие в продължение на 10-15 часа. През това време мътещите частици падат в утайката и мъстта се избистря. Бистрата мъст се прехвърля в чист съд. В никакъв случай не бива да се допусне процес на заферментиране.

В домашни условия ферментацията се предотвратява по два начина:
Използване на натриев бензоат
Внесен в мъстта, той предизвиква химична реакция, при която свободната винена киселина, намираща се в мъстта, се свързва с натрия. В резултат на това се получава бензоена киселина, която предотвратява ферментацията. При консумация на такъв гроздов сок в гърлото се усеща леко дразнене. Това не е опасно. Научно е установено, че безвредната доза на натриев бензоат е до 4 г на ден.

Бистрата мъст след сулфитирането се прехвърля в чист съд, при което се измерва в литри. Дозата натриев бензоат е грам за литър мъст. Отмереното количество натриев бензоат се разтваря в малко вода или мъст. Полученият разтвор се внася в мъстта и се разбърква интензивно. Съдът се запушва и се поставя в хладно помещение. Приготвеният по този начин гроздов сок трябва да се консумира през зимата до настъпването на пролетта, защото действието на натриевия бензоат отслабва и след затопляне на времето е възможно да започне ферментация. От ферментацията на такъв сок се получава вино с много неприятен вкус, което не може да се пие. То не е подходящо и за изваряване в ракия.

Запазване на гроздовия сок чрез пастьоризация
Отделената след сулфитиране бистра мъст се налива в стъклени бутилки. При пълненето се оставя по-голяма въздушна камера, като нивото на мъстта стига до шийката на бутилката. Бутилките се затапват с памучни тапи. Бутилките се нареждат прави в казан, на дъното на който е поставена дървена решетка (скара), тънък пласт слама или няколко слоя памучен плат. Казанът се поставя върху огнището и се пълни с вода до нивото на мъстта в бутилките. Водата се загрява до завиране и веднага се спира. След охлаждане на водата бутилките се изваждат и се нареждат прави в хладно помещение. За около месец термолабилните вещества се пресичат и падат в утайка, сокът се избистря и може да се отдели от утайката чрез декантиране с маркуч. Бистрата мъст се налива в чисти бутилки, които се затварят с метални капачки (кро-ненкорки) или коркови тапи. Корковите тапи се завързват с канап за шийката на бутилката. Така подготвени, бутилките отново се нареждат в казана за втора пастьоризация. Температурата на водата не бива да бъде по-висока от 75С. Охладените бутилки се нареждат хоризонтално в хладно помещение за съхранение.

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна регистрация за да можете да оставите коментар към тази статия.

Още от Домашен лекaр
0
11521

Нахалните комари могат да провалят и най-романтичната почивка. Тези малки кръвопийци са като стихийно бедствие. Да се отървеш от тях съвсем не е лесна задача.

0
24680

Старата приказка, че „За всяка болка има билка" определено е вярна, казва д-р Атанас Михайлов, специалист по вътрешни болести и природолечител. Според него обаче лековитите растения се подценявали

0
63070

Болки в гърба и мускулите, умора след тежко физическо натоварване - всичко това е добре познато на хората от древността. Има различни препоръки как да се справим с проблема,

0
17030

Вече не е изключение хората да доживеят до 70-80-годишна възраст в добро физическо здраве. За съжаление не така стои въпросът с централната нервна система и мозъка. Те грохват и излизат от строя.

0
9580

Приемането на шепа ядки всеки ден може да намали значително риска от ранна смърт, сочи проучване на университета в Маастрихт, съобщава BBC. Изследването е продължило 10 години.

Още от Фермер
0
160

На много места в страната жътвата на пшеницата все още не е започнала. Така е и в Софийска област. Фермери споделят, че най-вероятно кампанията за района ще стартира в средата на юли.

0
153

Днес ще е слънчево, около и след обяд и горещо. Максимални температури - между 33° и 38°, по Черноморието - малко по-ниски. Вятърът временно ще се ориентира от югоизток и ще бъде слаб.

0
910

Специализиран фермерски пазар за продажба на домати, които са произведени единствено и само от български производители ще бъде открит на пазара „Иван Вазов” на 9 юли.

0
1410

България, Румъния и Италия ще получат общо 66,5 млн. евро обезщетения за покриване на част от разходите по спешните мерки за справяне с наводненията през 2014 г.

0
570

Всички лица, които извършват зареждане на течни горива за собствени нужди от стационарни резервоари (подземни или надземни) с вместимост над 1000 литра,

Отговор: По симптомите, които описвате, е възможно да става въпрос за болестта фузарийно увяхване при тиквови. Признаците могат да се проявяват във всички фази - особено в цъфтеж и в началото на плододаването. Мерките срещу болестта трябва да са превантивни. Третира се няколко пъти с топсин М 70ВДГ: преди пикиране, след разсаждане и 10 дни след разсаждане. Профилактично може да полеете здравите растения с по 1 литър разтвор от 0,1% топсин М.
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.