Как се приготвя гроздов сок в домашни условия?

06 Септември 2011
Домашен лекaр
0
23400
 

Нашият читател Илия Ценов от Нова Загора пита

Как се приготвя гроздов сок в домашни условия?

Приготвяне на гроздов сок

Гроздовият сок е безалкохолна напитка, получена от смачкване на прясно грозде и отделяне на мъстта. Той съдържа всички ценни съставки на гроздето. Гроздето се смила с ръчна гроздомелачка. Кашата се събира в добре дрениран съд (каца). Веднага след смачкването мъстта се отделя и сулфитира, като дозата на серния двуокис е 10 г за 100 л мъст. Това количество серен двуокис се съдържа в 200 мл серниста киселина.

Сулфитираната мъст се оставя на спокойствие в продължение на 10-15 часа. През това време мътещите частици падат в утайката и мъстта се избистря. Бистрата мъст се прехвърля в чист съд. В никакъв случай не бива да се допусне процес на заферментиране.

В домашни условия ферментацията се предотвратява по два начина:
Използване на натриев бензоат
Внесен в мъстта, той предизвиква химична реакция, при която свободната винена киселина, намираща се в мъстта, се свързва с натрия. В резултат на това се получава бензоена киселина, която предотвратява ферментацията. При консумация на такъв гроздов сок в гърлото се усеща леко дразнене. Това не е опасно. Научно е установено, че безвредната доза на натриев бензоат е до 4 г на ден.

Бистрата мъст след сулфитирането се прехвърля в чист съд, при което се измерва в литри. Дозата натриев бензоат е грам за литър мъст. Отмереното количество натриев бензоат се разтваря в малко вода или мъст. Полученият разтвор се внася в мъстта и се разбърква интензивно. Съдът се запушва и се поставя в хладно помещение. Приготвеният по този начин гроздов сок трябва да се консумира през зимата до настъпването на пролетта, защото действието на натриевия бензоат отслабва и след затопляне на времето е възможно да започне ферментация. От ферментацията на такъв сок се получава вино с много неприятен вкус, което не може да се пие. То не е подходящо и за изваряване в ракия.

Запазване на гроздовия сок чрез пастьоризация
Отделената след сулфитиране бистра мъст се налива в стъклени бутилки. При пълненето се оставя по-голяма въздушна камера, като нивото на мъстта стига до шийката на бутилката. Бутилките се затапват с памучни тапи. Бутилките се нареждат прави в казан, на дъното на който е поставена дървена решетка (скара), тънък пласт слама или няколко слоя памучен плат. Казанът се поставя върху огнището и се пълни с вода до нивото на мъстта в бутилките. Водата се загрява до завиране и веднага се спира. След охлаждане на водата бутилките се изваждат и се нареждат прави в хладно помещение. За около месец термолабилните вещества се пресичат и падат в утайка, сокът се избистря и може да се отдели от утайката чрез декантиране с маркуч. Бистрата мъст се налива в чисти бутилки, които се затварят с метални капачки (кро-ненкорки) или коркови тапи. Корковите тапи се завързват с канап за шийката на бутилката. Така подготвени, бутилките отново се нареждат в казана за втора пастьоризация. Температурата на водата не бива да бъде по-висока от 75С. Охладените бутилки се нареждат хоризонтално в хладно помещение за съхранение.

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна регистрация за да можете да оставите коментар към тази статия.

Още от Домашен лекaр
0
490

Днешните младежи са по-склонни да прекарват голяма част от времето си на закрито и това може да увреди сериозно на зрението им, пише „Дейли Мейл”. Това не се дължи изцяло на времето,

0
31360

Безспорно пресните плодове и зеленчуци са полезни за децата. Има безброй много съвети как да приучим малките да ги ядат. Диетолозите например съветват да оставяме на масата фруктиера с плодове.

0
22080

Милиони хора страдат от главоболие, някои постоянно. Младите хора и децата също не са пощадени. В повечето случаи тези болки могат да бъдат предотвратени или да им бъде сложен край.

0
2730

Няма никакви храни, които могат да предотвратят или да неутрализират последици от тютюнопушенето. Но изследванията показват, че някои все пак са с по-голям потенциал срещу ефектите от 4200-те хиляди

0
7800

Пролетните алергии са типични за млади и чувствителни хора. Според статистиката в големите градове, където въздухът е силно замърсен те са по-често срещани.

Още от Фермер
0
260

Наложително е да се удължи с един месец до 15 юни срокът за внасяне на заявления по кампанията за директните плащания 201 5 г., настоява Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

0
150

Сеитбата на соргото най-точно се определя от три основни фактора: . Температура на почвата – 12 градуса или повече, за да се постигне бързо поникване и да се намали риска от загуба,

0
130

9,2 милиона хектолитра вино са произведени в Германия през миналата година. Това са 9% повече от 2013-а, съобщава Германският винен институт в Майнц,

0
320

На 15 април в УНСС се проведе научна конференция, посветена на градското земеделие. Моделите и начините за осъществяване на градско земеделие в Европа е проблем,

0
9670

Едно от задължителните условия при спазването на агротехническите изисквания, е засаждане на растенията на оптимални разстояния. В резултат на дългогодишни опити са изчислени най-подходящите

БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.